Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
18. 12. 2015,
8.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Porsche Audi Mercedes-Benz Jaguar Maserati Tesla Lexus

Petek, 18. 12. 2015, 8.31

6 let, 6 mesecev

Kateri so najdražji avtomobili, ki so si jih letos privoščili Slovenci

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenci so letos za drage avtomobile zapravili precej več kot v zadnjih dveh letih. Kupili so dva porscheja 911 za več kot 290 tisoč evrov, nad mejo 200 tisočakov tudi mercedesi in audi RS7.

Prihodki iz tako imenovanega luksuznega davka dokazujejo večje zapravljanje Slovencev za prestižne avtomobile

Čeprav v Sloveniji nimamo bogatih zbirateljev avtomobilov, ki bi se lahko na najodmevnejših mednarodnih dražbah potegovali za več deset milijonov evrov vredne ferrarije – najdražji avtomobil na slovenskih cestah še vedno ostaja ferrari enzo sežanskega poslovneža Lorisa Požarja –, prodaja dragih avtomobilov letos dokazuje zasuk v smer večjega zapravljanja Slovencev za avtomobile nad sto tisoč evri.

Lanska prodaja ekskluzivnega porscheja 918 spyder se letos ni ponovila, zato pa že zgolj podatki finančnega ministrstva o prihodkih tako imenovanega luksuznega davka kažejo na povečano prodajo tovrstnih vozil. Če je v slovensko državno blagajno iz naslova dodatnega davka na motorna vozila v zadnjih dveh letih kapnilo slabih sedem milijonov evrov, je bilo tega denarja že do konca novembra letos kar 5,3 milijona evrov.

Na slovenske ceste dva porscheja 911 GT3 RS s ceno nad 290 tisoč evri, a slovenske registrske oznake bo nosil le eden

To dokazujejo tudi besede Vasje Potočnika, vodje prodaje pri slovenskem uvozniku znamke Porsche, da so se Slovenci za uspešno delo zdaj spet že pripravljeni nagraditi tudi s porschejem. Prav znamka iz Stuttgarta se lahko tudi letos pohvali z naslovom najdražje prodanega avtomobila v Sloveniji. Prodali so dva porscheja 911 GT3 RS, a eden izmed njiju ne bo nosil slovenskih registrskih oznak.

Gre za brezkompromisni športni avtomobil, ki ga poganja atmosferski štirilitrski motor V6 z močjo 386 kilovatov. Ta avtomobil do 200 kilometrov na uro pospeši v manj kot 11 sekundah in krog na Nordschleifu prevozi v le dobrih sedmih minutah.

Nakupna cena slovenskega porscheja 911 GT3 RS je presegala 290 tisoč evrov, natančna maloprodajna cena pa ostaja poslovna skrivnost. Drugih porschejev, na primer izdatno opremljenih različic panamere ali cayenna, letos v rangu nad 200 tisoč evri v Sloveniji niso prodali. Skupno bodo letos v Sloveniji prodali več kot sto porschejev, od tega jih bo približno 35 ostalo v Sloveniji. V Ljubljani namreč nemškega športnika (razpoložljive kvote, oprema, barva ...) zagotovijo tudi marsikateremu ljubitelju teh avtomobilov iz tujine.

Mercedes v Sloveniji prodal dva S coupeja 63 AMG za 244 tisočakov

Slovenci so letos spet kupili tudi nekatere izmed najzmogljivejših in zato najdražjih mercedesov. Že poleti smo poročali, da je na slovenske ceste zapeljal prvi mercedes AMG GT, prodali pa so njegovo močnejšo različico mercedes AMG GT S. Prodajna cena zanj je bila 181 tisoč evrov.

Po podatkih družbe Autocommerce, ki v Slovenijo uvaža znamko Mercedes-Benz, je bil njihov letos najdražje prodani avtomobil mercedes-benz S coupe 63 AMG 4matic s samodejnim menjalnikom. Športni kupe na osnovi razreda S, pod zunanjost katerega se je podpisal tudi slovenski oblikovalec Robert Lešnik, so prodali za 244 tisoč evrov. Prodali so dva taka avtomobila.

Na slovenske ceste tudi audi RS7 za 218 tisoč evrov, jaguar F-type, maserati ghibli …

Več kot 200 tisoč evrov so letos v Sloveniji odšteli tudi za audija RS7 TFSI quattro. Gre za vrhunski avtomobil iz Ingolstadta, ki ga poganja štirilitrski bencinski motor TFSI V8 z močjo 412 kilovatov oziroma 560 "konjev". Do sto kilometrov na uro taka kupejevska športna limuzina pospeši v manj kot štirih sekundah. Maloprodajna cena zanjo je v Sloveniji letos znašala 218 tisoč evrov.

Precej večja gneča je v rangu med 100 in 200 tisoč evri. Tja se uvrstijo tako novi BMW-ji (modeli serije 7, X6, i8 …), porscheji, marsikateri bolje opremljeni audi – novi R8 uradno do konca novembra v Sloveniji še ni bil registriran –, v Sloveniji so letos prodali tudi jaguarja F-type, maseratija ghiblija S Q4 za 132 tisoč evrov … Tudi Lexus se je s prodanim RX 450h luxury panoramic, ki ima maloprodajno ceno 93 tisoč evrov, približal meji stotih tisočakov …

Avtomobilski trgovci pogosto kritični do dodatnega davka na motorna vozila

Slovenski avtomobilski trgovci so letos za Siol.net že večkrat poudarili visoko davčno obremenitev za dražje in luksuzne avtomobile v Sloveniji. Posledično se marsikateri drag avtomobil po slovenskih cestah vozi s tujimi, na primer nemškimi ali slovaškimi registrskimi tablicami.

"Luksuzni davek tudi pri nas močno vpliva na maloprodajno ceno. Pri avtomobilu za okoli 200 tisoč evrov to pomeni okrog 40 tisoč evrov višjo ceno kot v tujini. Mislim, da ima tolikšno višjo ceno v Sloveniji na primer mercedes GT. Skoraj vsi kupci avtomobilov tega cenovnega razreda ta davek in razliko v ceni poznajo. Kdor ima podjetje v tujini, se znajde na svoj način," nam je povedal Andrej Bergant, vodja prodaje osebnih Mercedesovih avtomobilov v Sloveniji.

Po njegovem mnenju so v Sloveniji avtomobili s ceno okrog 200 tisoč evrov v primerjavi z Nemčijo, kjer imajo le 19-odstotni davek na dodano vrednost, približno 40 tisoč evrov cenejši.

Kako se obračuna "luksuzni davek", koliko stane zavarovanje?

Višina dodatne davčne obveznosti je odvisna od delovne prostornine motorja motornega vozila in je določena progresivno. Začne se z osmimi odstotki za avtomobile in avtodome s prostornino motorja 2.500 kubičnih centimetrov, nato pa se postopno zvišuje do 16 odstotkov za vozila, ki imajo motor z delovno prostornino 4.000 kubičnih centimetrov in več.

Dodatni davek se obračuna od prodajne cene posameznega motornega vozila brez davka na dodano vrednost hkrati z običajnim davkom na motorna vozila, zavezanec pa je še vedno proizvajalec oz. prodajalec vozila, zato je ta davek že vštet v nakupno ceno.

Obvezno letno zavarovanje za tak avtomobil znaša vsaj okrog 1.500 evrov (odvisno od bonusov, ugodnosti posameznih zavarovalnic, popustov …). Dodaten visok strošek je tudi nadomestilo za uporabo cest, ki se plača ob vsakoletni registraciji avtomobila. V primeru avtomobila z delovno prostornino motorja 3.982 kubičnih centimetrov to nadomestilo znaša 452 evrov.

Ne spreglejte