Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
26. 10. 2010,
15.09

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 26. 10. 2010, 15.09

8 let, 1 mesec

Evolucija dirkalnika WRC za leto 2011

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V svetovno prvenstvo bo leta 2011 zapeljala nova generacija dirkalnikov WRC. Gre bolj za evolucijo kot revolucijo relija, novi dirkalniki pa bodo za polovico cenejši od trenutnih.

"Downsizing" tudi v reliju

Novi dirkalniki WRC v svetovno prvenstvo v reliju ne bodo prinesli revolucije, temveč zgolj evolucijo. Novi dirkalniki bodo dobili manjše motorje, od zdaj le še 1,6-litrske s turbinskim polnilnikom. Avtomobili bodo lažji in v vse dimenzije manjši. Vsi trije proizvajalci, ki so se zavezali k razvoju avtomobila, so za izhodišče vzeli model iz spodnjega prodajnega razreda. Aktualna dirkalnika WRC sta letos še ford focus in citroën C4, drugo leto pa prihajajo manjši in bolj kompaktni citroën DS3, ford fiesta in mini countryman.

Francoski sekvečni menjalniki

Za ford fiesto je motor razvilo francosko podjetje Pipo Moteur, menjalnik pa bo prispeval prav tako francoski Sadev. Enak šeststopenjski sekvenčni menjalnik bo vgrajen tudi v citroëna DS3 WRC. Gre za pravi tovarniški projekt, zato je bil tudi motor razvit znotraj Citroëna. Pri miniju countrymanu WRC pa bo motor razvil BMW Motorsport, saj bodo Nemci enak motor uporabili tudi v svojem dirkalniku za svetovno prvenstvo WTCC. Preostali razvoj Minijevega dirkalnika za reli so zaupali britanskemu Prodrivu. V countrymanu bo menjalnik prav tako francoski, toda Xtracov.

Novi WRC dirkalnik bo za 30 kilogramov lažji

Minimalna masa avtomobila WRC bo prihodnje leto znašala 1200 kilogramov, kar je za 30 kilogramov manj od aktualnih dirkalnikov razreda WRC. To mejo naj bi bilo od leta 2011 doseči veliko težje kot zdaj, ko so avtomobili v svetovnem prvenstvu dodatno obteženi.

Zdaj več prestavljanja in priganjanja motorja v višje vrtljaje

"Pri razvoju smo morali upoštevati smiselnost vloženega denarja. Tako so polosi enake na sprednji in zadnji osi. Omejeni smo pri uporabi elektronike. A tudi če bomo uporabljali motor z manjšo prostornino, večje razlike v zmogljivostih ne bo. Še vedno bodo imeli ti dirkalniki podobno moč," podrobnosti pojasnjuje David Lapworth, tehnični direktor Prodriva. "Nove dirkalnike WRC bo težje voziti. Manj bo navora in največja moč bo na voljo šele nad 5000 vrtljaji na minuto. To je 2000 vrtljajev višje kot zdaj. Več bo tudi prestavljanja, obenem bodo avtomobili nekoliko glasnejši," nove dirkalnike opisuje Lapworth.

Dirkaču bo na voljo manj uporabnih vrtljajev motorja

Uporaben interval vrtljajev motorja bo ožji, manjša bo tudi odprtina za dovod zraka v turbinski polnilnik. "Morda bodo morali dirkači več zavirati z levo nogo in s tem držati motor v višjih vrtljajih. Ker nimamo več aktivnega sredinskega diferenciala, bo imel avtomobil bolj izrazito podkrmiljenje," o potrebni spremembi tehnike vožnje govori Citroënov tehnični vodja Xavier Mastelan-Pinon. Čeprav je bil motor za citroëna DS3 WRC narejen na novo, so Francozi pri razvoju lahko uporabili veliko znanja in zbranih podatkov iz dirkalnika C4 WRC.

Fiesta WRC je nadgradnja

Ford fiesta WRC je nadgradnja že obstoječe fieste S2000. Vgraditi so morali le 1,6-litrski motor s turbinskim polnilnikom in nekoliko spremeniti aerodinamični paket. "Po eni strani uporabljamo zdaj ekološko prijazen motor, toda razvoj motorja z direktnim vbrizgavanjem je bil zelo drag." pravi inženir Christian Loriaux iz M-Sporta, Fordovega partnerja v reliju. Fiesta je tako dosegljiva v dveh različicah. Tudi coutrymana bo mogoče preprosto predelati za uporabo na relijih nižjega nivoja. Tudi Citroën si je lahko pri razvoju dirkalnika DS3 WRC pomagal z modelom DS3 specifikacije S2000, ki je bil narejen, toda javnosti nikoli uradno predstavljen že lansko leto.

Dokončna homologacija motorjev šele aprila 2011

Predstavljeni mini coutryman WRC še nima svoje dokončne podobe. V Prodrivu še niso končali z razvojem aerodinamičnega paketa, ki je poleg učinkovitega motorja, podvozja in trakcije eden ključnih dejavnikov konkurenčnega dirkalnika za reli. Kot zadnji sestavni del bo na voljo motor, ki naj bi bil gotov šele februarja. Citroen in Ford bosta do februarja naredila še več sto testnih kilometrov. Minija countrymana WRC bomo predvidoma prvič videli maja na reliju po Sardiniji.

Ne spreglejte