Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
3. 7. 2015,
1.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 3. 7. 2015, 1.36

8 let

Električne polnilnice: nova poslovna in turistična priložnost Slovenije?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenijo čaka širitev infrastrukture električnih polnilnic. Najprej jih bodo postavljali ob avtocestah, širitev načrtujejo tudi posamezna mesta. Kako dolgo bo elektrika na polnilnicah še brezplačna?

Postavitev hitre 22-kilovatne polnilnice stane okrog štiri tisoč evrov

Čeprav so električni avtomobili danes še redki, vzpostavljanje infrastrukture polnilnic postaja vse pomembnejše tudi s poslovnega in turističnega vidika. Električna energija je danes na polnilnicah še brezplačna, nekoč pa ne bo več tako. Kdor bo imel takrat zgrajeno ustrezno mrežo in predvsem polnilnico na pravi lokaciji, bo v takojšnji prednosti. Na drugi strani lahko turistični kraji ali lokacije znotraj turističnih mest s polnilnico privabijo obiskovalce. Na slovenski obali se bo voznik električnega avtomobila danes kopal na tisti plaži ali obiskal tisto restavracijo, kjer bo imel blizu tudi polnilno mesto.

Tudi v Sloveniji lahko pričakujemo postopno širitev infrastrukture polnilnih postaj, še posebej hitrejših z močjo vsaj 22 kilovatov, ki omogočajo spodobno hitro polnjenje avtomobilov. Postavitev takega polnilnega mesta z dvema priključkoma stane okrog štiri tisoč evrov, kolikor bodo odšteli za načrtovano novo polnilnico v Izoli. Slovenija kot tranzitna država bi lahko imela pomembno vlogo pri zagotavljanju električne mobilnosti v Evropi in naši regiji. Ob slovenskih avtocestah imamo že danes skupaj dvanajst superhitrih Teslinih polnilnih mest. Šest jih je v Ljubljani, šest pa tudi na Kozini.

Širitev električnih polnilnic najprej ob avtocestah

Že julija naj bi ob slovenskih avtocestah postavili prvi dve hitri polnilnici. Gre za del evropskega projekta CEGC, ki ga kot partner v Sloveniji zastopa operater distribucijskega omrežja SODO. V mreži hitrih polnilnic od Münchna do Zagreba je v načrtu tudi 16 počivališč ob slovenskih avtocestah, kjer naj bi bilo skupno 26 polnilnih mest. V projektu sodeluje 14 partnerjev, med drugim proizvajalci avtomobilov Renault, BMW, Nissan in Volkswagen, kot partner lokacij pa tudi avstrijski koncern OMV in slovenski Petrol. Poleg omenjenih so del projekta še slovaški dobavitelj električne energije ZSE, slovenska vlada in družba SODO.

Kako dolgo bo električna energija še brezplačna?

Pri družbi OMV Slovenija so nam povedali, da bodo skupaj z Darsom prispevali 12 lokacij hitrih polnilnic, širjenje tovrstne ponudbe ob avtocestah načrtujejo tudi pri Petrolu. Ta ima že danes na svojih bencinskih servisih 14 delujočih električnih polnilnic z 28 polnilnimi mesti, vse pa so nadgrajene na nazivno moč 22 kilovatov. Do zdaj so zaznali okrog dva tisoč polnjenj, zaradi širjenja ponudbe vozil in njihovega števila pričakujejo rast povpraševanja. Kako dolgo bodo polnjenja še brezplačna?

"Predvidevamo, da bo tako vsaj še nekaj časa, saj je v takšno področje najprej treba vložiti veliko sredstev, da se postavijo temelji ter se razširi prepoznavnost in razumevanje prednosti električne mobilnosti. Pozneje se bomo zgledovali po že obstoječih dobrih praksah iz tujine in usmeritvah države, zagotovo pa bo moral biti strošek kilometra, prevoženega z električnim avtomobilom, manjši od stroška kilometra, prevoženega z bencinskim oziroma dizelskim gorivom. Ob polnjenju električnega avtomobila na javni infrastrukturi bo uporabnik plačal storitev polnjenja, ki bo sestavljena iz več različnih dejavnikov, ne le dobavljene električne energije," pojasnjujejo na Petrolu.

Ne spreglejte