Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
28. 6. 2013,
5.23

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rolls-Royce

Petek, 28. 6. 2013, 5.23

10 mesecev, 3 tedne

Duh starih rolls-royceov po 100 letih spet na Ljubelju

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Druženja lastnikov sto let starih rolls-royceov so poklon vizionarskim inženirjem, ki so z drznostjo omogočili razvoj avtomobilske industrije. Zapeljali so se tudi po stari cesti na Ljubelj.

Stali smo ob strmi makadamski cesti, le streljaj od bližnje ljubeljske koče, daleč od modernih avtocest in burnega vsakdana. Okoli ušes nam je bril le veter, katerega zavijajoč zvok je v daljavi začel motiti kihajoči hrup iz stoletje starega šestvaljnega vrstnega motorja. Sredi gora in neokrnjene narave, tik ob starodavni cesti, ki so jo postavili že Rimljani, je bilo na tak poseben dan mogoče začutiti duh nekdanjega inženirskega vizonarstva, poguma in naprednega razmišljanja. Moč človeških sanj in poguma. Pesem vetra je začela pripovedovati zgodbo o času, ko so na takih alpskih cestah pionirji avtomobilizma doživeli svojo veliko avanturo.

Vozili so premožneži, nadvojvode, plemiči...

Če bi v tistem trenutku zamižal, bi si ob strmem klancu prav lahko predstavljal množice osuplih ljudi, ki so se na začetku 20. stoletja šele privajali na izum, ki so mu rekli avtomobil. Spontani vzkliki in aplavz so bili izrazi pristnega občudovanja neustrašnih mož, ki so sedeli v takratnih vozilih, ki bi jim tudi z današnjega zornega kota težko oporekali vrhunskost. Med njimi so bili številni premožneži in plemiči Avstro-Ogrske, ki so vozili na takrat znameniti Alpski vožnji oziroma Alpenfahrtu. To je bila ena najpomembnejših avtomobilskih voženj v Evropi.

Iz razmišljanja so nas prebudili vzklik, ropot kamenja pod pogonskimi zadnjimi kolesi in hrup motorja avtomobila, ki je na navdušenje prisotnih zgledno prisopihal na vrh 1369 metrov visokega prelaza. Pravkar je premagal 300 metrov nadmorske višine po klancu, kjer naklon ponekod presega 30 odstotkov in je nekoč veljal za najstrmejši cestni prelaz v Alpah.

Bilo je točno sto let po tistem, ko je Rolls-Royce kot steber avtomobilskega prestiža in kakovosti, enega svojih najpomembnejših dosežkov vknjižil na našem Ljubelju.

Na vrhu Ljubelja vzporedno novi ghost in zmagovalni silver ghost iz let 1913

" Naši avtomobili so stari 100 let in še vedno delujejo brezhibno. Očitno so jih morali takrat resnično kakovostno izdelovati, zato jih lahko danes še uporabljamo in z njimi prevozimo dolge izlete po Evropi," se je s klobukom na glavi izza volana smejal John Kennedy, stari zbiralec rolls-royceov iz Nove Zelandije.

Že četrt stoletja ima v lasti prestižni avtomobil iz leta 1913, s katerim je takrat na Alpski vožnji zmagal Anglež James Radley. Ob stoletnici tega dosežka je ta neprecenljivi avtomobil pripeljal nazaj na znameniti slovenski prelaz.

Prav ta zmagovalni starodobnik pa je bil tudi pobuda in osnova za novo zbirateljsko različico novega ghosta, ki ga je Rolls-Royce uradno pripeljal na letošnjo obuditev Alpske vožnje iz leta 1913. Prestižni ghost, ki jih bodo naredili le 25, vsak med njimi pa je ocenjen na okrog 300 tisoč evrov, tako ni manjkal niti na slovenskih cestah.

Ko so ju Kennedy in predstavniki Rolls-Roycea parkirali ob ljubeljski koči, sta bila barvno navzven povsem usklajena, vsak na svoj način pa sta pripovedovala sto let dolgo avtomobilsko evolucijo. Vsak v svojem obdobju sta bila primer vrhunske in prestižne avtomobilske tehnike.

Zgodovinski unikat proti modernemu luksuzu na štirih kolesih

Leta 1912 rolls-royce silver ghost 40/50 s tristopenjskim menjalnikom ni zmogel prevoziti prelaza na avstrijski Katschberg, zato so leto pozneje Radleyju v avtomobil namestili menjalnik s štirimi prestavami. Ta je bil primernejši za strme klance. Skupaj s povečano kompresijo motorja in novim zaganjačem je ta rešitev po zmagi na takratni Alpski vožnji dobila svoje mesto tudi v vseh serijskih modelih.

Na vrhu Ljubelja je bilo prav nenavadno enega ob drugim opazovati oba rolls-royca. Levo nekdanji Radleyev avtomobil s 56-kilovatnim 7,4-litrskim motorjem s šestimi valji v ravni vrsti, meter stran v desno pa ekskluzivni ghost s 6,6-litrskim motorjem V12 s kar 420 kilovati in osemstopenjskim samodejnim menjalnikom ZF. Zgodovinski unikat proti modernemu luksuzu na štirih kolesih.

Lastniki na zadnjih sedežih kot nekdanji lordi viktorijanske in edvardijanske družbe

Toda bistvo vožnje na Ljubelj ni bilo v primerjavi dveh britanskih avtomobilov, ki sta na svet prišla 100 let narazen in tako predstavljata dve skrajnosti tehnične evolucije, temveč v ljudeh, ki imajo danes v lasti tako stare rolls-roycee in omogočajo dediščini pionirjev avtomobilske industrije nadaljnje življenje.

V avtomobilih so bili premožni posamezniki, njihov znanci ali družinski člani. Na potovanju po Avstriji, Sloveniji, Italiji in Hrvaški so si želeli mirnega uživanja vožnje, zato si tudi pretirane publicitete na tej poti niso kaj prida želeli. Tudi uradni Rolls-Royce se je reinkarnaciji Alpske vožnje iz leta 1913 s svojim ghostom pridružil bolj obstransko.

Za volanom smo videli voznike in z najrazličnejših koncev sveta. Največ je bilo kajpak Angležev, a bili so tudi Američani, Novozelandec... V nekaterih avtomobilih je pravi lastnik sedel na udobnem oblazinjenjem zadnjem sedežu. Kot nekdanji lord viktorijanske in edvardijanske britanske družbe.

Z "rollsom" iz Jordanije v Anglijo

Mnogi med njimi se redko podajo na več kot tri tisoč kilometrov dolgo vožnjo po Alpah, drugi pa se s temi dragocenimi starodobniki redno podajajo na avanturistična potovanja. Eden od voznikov je razkril, da je s svojim primerkom vozil iz Jordanije domov v Anglijo. Vsi so mu odsvetovali vožnjo, češ da bo naporna in nevarna, on pa je užival in o unikatnem "road tripu" še danes razlaga z navdušenjem.

Najstarejši udeleženec na Ljubelju iz leta 1908

Vsi vozniki so si bili enotni, da je Rolls-Royce že pred stotimi leti izdeloval odlične in prefinjene avtomobile, ki so še danes primer vrhunske inženirske dovršenosti.

Eden od mehanikov je moral zjutraj sicer menjati svečke, tudi najstarejšega rolls-roycea v karavani, silver shadowa iz leta 1908, so morali tik pod vrhom Ljubelja riniti, da je zmogel celoten klanec.

Toda večjih tehničnih težav ne med magnetsko-baterijskim zagonom, ne med vožnjo navkreber, ni bilo.

Skupni imenovalec vseh opozoril pa je bila previdnost pri spuščanju navzdol, kajti ti rolls-roycei imajo zavore le na zadnjih kolesih.

Reinkarnacije evropskih voženj so poklon inženirski drznosti

Vsi ti lastniki rolls-royceov v zrelih letih na evropskih cestah uživajo dojemanje avtomobila, kot so ga poznali na začetku prejšnjega stoletja. Takrat na cesti ni bilo naglice, nepopisne gneče, jutranjih konic, avtomobilska industrija po svetu posredno še ni zaposlovala milijonov ljudi.

Vzpone na alpske prelaze je bilo mogoče primerjati s poznejšimi poleti v vesolje. Kar je bilo nekoč pionirsko, pogumno in neustrašno, je danes samoumevno.

Zato so tovrstne moderne izvedbe nekdanjih evropskih avtomobilskih voženj dejansko poklon vsem vizionarskim inženirjem, ki so pred stotimi leti omogočili razvoj avtomobilske industrije.

Ne spreglejte