Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
16. 2. 2014,
12.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 16. 2. 2014, 12.13

8 let

Citroën s cactusom obljublja stroškovno prijaznejše avtomobile

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Parizu smo pred mikrofon povabili produktnega direktorja Citroëna. Thomas d'Haussy kupcem obljublja nižje stroške lastništva oziroma vzdrževanja osebnega avtomobila. To je tudi produkt krize, pravi.

Evropska dolžniška kriza ni prinesla samo temačnih časov na avtomobilski trg stare celine, temveč proizvajalce tudi spodbudila k razvoju. Produktni direktor znamke Citroën Thomas d'Haussy priznava, da jih je nekoliko presenetilo, kako hitro smo kupci zaradi krize spremenili mišljenje glede dejanskega poslanstva osebnega avtomobila. Pravi, da z novim modelom cactus na trg pošiljajo povsem drugačen avtomobil. Tak, ki se vrača h koreninam, tak, ki sodobno tehnologijo dela preprosto za uporabo, in tak, ki brez statusa nizkocenovnega izdelka omogoča cenejše lastništvo oziroma vzdrževanje. Thomas d'Haussy nam je razkril recept nove francoske avtomobilske filozofije.

Z modelom citroën C4 cactus ste nam predstavili začetek nove dobe vašega slogana kreativne tehnologije. Na kakšni razvojni filozofiji torej sloni prihodnost znamke?

Dejstvo je, da smo si zamislili in predstavili povsem novo prihodnost Citroëna. Pri tem pa smo začeli na strani naših strank, kupcev, se pravi iz njihovih osnovnih potreb, kakšen avtomobil dejansko potrebujejo. Zakaj si v resnici določen avtomobil kupijo in kaj je tisto najpomembnejše, kar pri njih šteje. S cactusom smo torej naredili nekaj povsem drugačnega v primerjavi s tem, kar smo izdelovali do zdaj.

Začenši s tem, kako dejansko vsakodnevno uporabljaš svoj avtomobil, kako sanjaš o tem in na kakšen način bi ga rad uporabljal. Dejstvo je, da večino časa v avtomobilu preživimo v zgoščenem prometu pri nižjih hitrostih. Dinamična vožnja na zavitih gorskih cestah ali pa potovanje pri visokih hitrostih po avtocestah z malo prometa sta v resnici bolj želji, ki se dandanes običajnemu vozniku uresničita res redko.

Pomembno pa je, da je avtomobil prijazen v vsakdanji uporabi, da ponuja udobje, ustrezen položaj sedenja, zadostno količino informacij … Skratka, vse udobje za telo in um.

In zakaj menite, da vam je pri novem C4 cactusu to uspelo narediti?

Vsi vemo, da v avtomobilu denimo potrebuješ prostor za prtljago, odlagalne prostore za malenkosti, osebne predmete … Mi so se tokrat posvetili čisto vsakemu elementu posebej. Zato smo se vprašali, kako lahko tovrstni prostor naredimo predvsem prijaznejši in učinkovitejši za uporabo.

Zato smo denimo razvili nove sisteme, na primer sovoznikovo zračno blazino premaknili v strešni okvir. Zamislite si izvedbo čisto običajnih opravil v vsakdanji uporabi avtomobila na nov, prijaznejši, bolj praktičen in cenejši način. Zamislite si torej povsem nov način uporabe avtomobila. To smo naredili.

V ospredje torej postavljate preprostost uporabe, avtomobil vračate h koreninam, k osnovam?

Da, prav to preprostost uporabe. Mešanje oblikovanja in funkcionalnosti na način, da avtomobilska tehnologija, ki smo jo razvili, postane kar najbolj preprosta za uporabo. Udobje je bila vedno izjemno pomembna postavka pri Citroënu. Zdaj pa si predstavljajte to naše pregovorno udobje izdatno, do potankosti prilagojeno čisto preprosti, vsakdanji uporabi avtomobila.

Pri tem pa smo seveda mislili na stroške v smislu nižje cene te uporabnosti, ki vključuje tudi učinkovite motorje, nižanje izpustov ter cenejše vzdrževanje in lastništvo. Prav zaradi tega smo denimo razvili sistem airbumps zaščite (zračni žepi), da znižamo stroške in preprečimo nastanke drobnih, a za popravila še vedno razmeroma dragih karoserijskih poškodb. Te so sicer stalnica v vsakdanji uporabi vozila.

Ponujamo torej karoserijsko zaščito, ki ne potrebuje vzdrževanja in preprečuje, da bi avtomobil skozi svojo življenjsko dobo izgubljal kakovost videza, privlačnost in ceno zaradi poškodb.

Je novi C4 cactus po vašem mnenju avtomobil za vse generacije? Njegov videz, roko na srce, ni ravno konservativen, tradicionalen …

No ja … Mislim, da je pravi avtomobil 21. stoletja. Ta avtomobil postavljamo v sam center tržišča. Avtomobilski segment C je namreč največji in najbolj konkurenčen avtomobilski razred na svetu. V Evropi tretjina vseh prodanih vozil prihaja iz tega tržnega segmenta. Menim, da z njim pokrivamo večino zahtev, ki jih pri vsakdanji uporabi avtomobila potrebuje najširši krog voznikov oziroma kupcev. Primeren je tako za družine kot tudi za samske ljudi. Nudi dovolj prostora v potniški kabini in ima velik prtljažnik. Dejansko je ta avtomobil uporaben in dostopen praktično za vsakogar.

Na predstavitvi v zvezi s tem avtomobilom niste omenjali električnega ali hibridnega pogona ali pa denimo težnje po avtonomni vožnji … Kam nameravate peljati tovrstni razvoj?

Pri tem avtomobilu je prva in zelo pomembna postavka zniževanje stroškov lastništva oziroma uporabe. Iz tega vidika je bila naša glavna skrb posledično zniževanje mase. Ugotovili smo, da je v luči kar najnižjih stroškov za kupca najbolje poseči po kombinaciji optimiziranega delovanja motorja z notranjim izgorevanjem in nižanjem mase vozila. Ta kombinacija dejansko daje najbolj učinkovito rešitev v luči znižanja globalnih stroškov.

Električni avtomobili so vsekakor zanimivi, vendar so zaradi avtonomije dosega še vedno preveč omejeni na specifično uporabo, kar pa trenutno ni pravi globalni odgovor na zahtevo kupcev. Tudi tovrstni avtomobili EV bodo vsekakor pomemben del našega prihodnjega razvoja.

Ste uporabili novo zasnovo?

Do maksimuma smo razširili platformo 1. Tako smo naredili avtomobil segmenta C, ki tehta okoli 200 kilogramov manj kot običajni C4, ponuja pa bolj ali manj enako količino prostora in udobja. Ker nam je uspelo drastično znižati maso, je avtomobil bolj učinkovit, varčnejši, njegov izpuh je čistejši in vožnja cenejša.

Kako pa je nižanje mase vplivalo na varnost karoserijske strukture?

Z vidika varnosti smo pri razvoju uporabili vsa svoja znanja in razpoložljive tehnologije. S tega vidika združuje najboljša znanja in tehnologije.

Bodo cactusovi poti sledili tudi preostali modeli?

To pot bomo prilagodili glede na zahteve preostalih segmentov v smislu uporabe avtomobila glede na pričakovanja kupcev določenega avtomobilskega razreda.

Njegovo osnovno filozofijo – več dizajna, več udobja in več uporabne tehnologije ter nižje stroške lastništva – pa bomo nedvomno uporabili kot osnovno vodilo pri prihodnjih Citroënovih modelih vseh segmentov.

Cactus ste si torej zamislil kot globalni ali evropski avtomobil. Kaj pa kitajski trg?

V osnovi je cactus oblikovan, zasnovan kot evropski avtomobil. Pri njegovem razvoju smo opazili in upoštevali spremembe v načinu, kako ljudje zdaj dojemajo oziroma razumejo življenje s svojim avtomobilom. Kriza v Evropi je vse te spremembe v mišljenju kupcev v resnici pospešila bolj, kot smo pričakovali. Ta avtomobil je res ustvarjen za zdajšnjo Evropo.

Zanimivo pa je tudi dejstvo, da, ko smo ta avtomobil začeli predstavljati kitajskim partnerjem, so ti v njem hitro odkrili nove stvari, za katere verjamejo, da so zelo pomembne za prihodnost kitajskega trga. Tu gre predvsem za porabo, izpuste, kar postaja ključnega pomena tudi na Kitajskem.

Opazili pa so tudi vse večje spremembe v dojemanju uporabe avtomobila. Zdaj produkt prilagajmo Kitajski, ki je zelo pomembna v prihodnosti Citroëna.

Ne spreglejte