Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Nedelja,
13. 9. 2015,
12.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zgodbe strojev

Nedelja, 13. 9. 2015, 12.27

8 let

Boneyard v Arizoni - 4 tisoč letal prizemljenih na enem mestu (video)

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Američani mu pravijo kar pokopališče letal. Podrobnejši pregled posebnosti kraja, kjer v puščavi na razrez ali vrnitev v zrak tiho čaka 4 tisoč jeklenih ptic.

Pokopališče letal priljubljena destinacija virtualnih popotnikov

Googlov zemljevid - optimalno orodje vsakega virtualnega popotnika. Pomanjkljivosti so očitne, omejitev ni. V štirih sekundah iz Maribora do mosta Golden Gate v San Franciscu? Se razume.

Splet razganja od posebej tovrstnemu raziskovanju posvečenih strani. Top deset skrivnostnih lokacij, katerih vsebina je zamegljena? Seveda. Top deset šokantnih prizorov s pogleda streetview? Jasno.

Eden najatraktivnejših in rednih gostov tovrstnih spletnih mini vrelišč z izbori zanimivih fotografij je tudi največje letalsko pokopališče na svetu. Razprostrto na 11 kvadratnih kilometrih v ameriški zvezni državi Arizona velja za enega najbolj priljubljenih destinacij instant popotnikov.

Za začetek popravimo napako prvega ostavka. AMARG (309th aerospace maintanence and regeneration groupe), ki mu poveljuje polkovnik Robert S Lepper, je namreč vse prej kot le pokopališče.

550 zaposlenih, večinoma civilistov, na robu mesta Tucson, v vsakem trenutku skrbi za vzdrževanje, obnavljanje ali recikliranje okoli 4000 letal.

Ameriška vojska je v sodelovanju z obalno stražo svoja letala na skrbno izbrano mesto prvič pripeljala že leta 1946, čas, spremembe in prilagoditve širšemu spektru potreb pa je AMARG iz izključno vojaške domene spremenilo v neprekinjeno aktivnost, ki povezuje tako ali drugače odslužena letala z vseh vetrov ameriške vlade.

V muzej, razrez, za rezervne dele ali na vadbeno bojišče za tarčo ... Puščavska klima jim ustreza.

Red je popoln in puščavsko okolje izbrano namenoma. Vlažnost zraka je izredno majhna, padavin skrajno malo in trdna tla neznansko velikega parkirišča, ki je na dragoceno vsebino čakalo milijone let, ne zahtevajo veliko dodatnega urejanja voznih površin.

Večinski del jeklenih ptic ne čaka uničenje. Usposobljen kader odstrani vitalne dele pogonskih sklopov (motorje in občutljivejše dele napeljav), morebitno oborožitev, eksploziv katapultnih sedežev in visokotehnološko opremo.

Iz cevi, po katerih se pretakajo olja ali gorivo, izčrpajo vso tekočino. Za tem jih napolnijo s posebnim oljem, ki ustvari zaščitni sloj, in ponovno izpraznijo. Plovilo s posebnimi premazi in posebej za to razvitimi plastičnimi folijami v popolnosti zaščitijo pred korozijo ter visokimi temperaturami. Večina letal potem čaka. Na ponovno uporabo, pred katero prestane popolno obnovo, lahko tudi desetletje ali več.

Nekateri primerki postanejo muzejski eksponati, manj srečne jeklene ptice razrežejo, reciklirajo ali pa postanejo vadbene tarče ameriške vojske.

Za vsak vložen dolar, jih ameriška vlada privarčuje enajst

Skladiščniki na dan prejmejo med 20 in 50 prošenj za rezervne dele, ki bodo novo življenje našli bodisi v okviru ameriških zrakoplovov ali zrakoplovov prijateljskih držav. Obsežna operacija pa je tudi skrajno učinkovit varčevalni ukrep – ameriška vlada namreč trdi, da jih za vsak vložen dolar v AMARG privarčuje kar 11. Nadzor prodaje in distribucije rezervnih delov naj bi bil strogo reguliran.

AMARG je odprt za javnost – posebni vodeni ogledi z avtobusom so mogoči od ponedeljka do petka.

Ne spreglejte