Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
14.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 14.55

8 let

Avto-salon Frankfurt 2007 - trendi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kar se je še pred parimi leti zdelo znanstvena fantastika, je zdaj že skoraj resničnost ...

Kar se je še pred parimi leti zdelo znanstvena fantastika, je zdaj že skoraj resničnost. Skoraj, ne še čisto, večine novosti se še vedno drži pripis "concept". Govorimo o okoljevarstvenih naporih avtomobilske industrije, o tehniki, ki lahko drastično zniža odstotek onesnaževanja zaradi prometa v primerjavi z drugimi škodljivimi viri. V ta namen bo služila zelo napredna tehnologija, ki zajema motorje s spremenljivo kompresijo, hibride, dizle s sečninskimi katalizatorji, bencince na bioetanol, električne motorje vgrajene v kolesa, baterije, ki jih polnimo kar iz domače električne vtičnice, motorje na vodik, motorje na plin, ali pa zgolj izdaten nadzor nad delovanjem klasičnih motorjev. Ekologija je v Frankfurtu zasenčila prav vse druge avtomobilske ideje, do izraza niso prišli niti "ultra majhni" malčki, eksotični avtomobili so se kar izgubili, nove generacije obiskovalcem kar nekako niso zanimive ... Edino o dveh temah smo tokrat na salonu poleg ekologije še debatirali. Prva tema so seveda lepotice, te so bile za hladno Nemčijo kar presenetljivo razigrane, druga tema pa je bil spomin na 11. september leta 2001. Namreč, pred natanko šestimi leti smo bili avtomobilski novinarji ravno na tem sejmišču, namesto v avtomobile pa smo buljili v TV zaslone. Takrat se je celo šušljalo, da naj bi bili ogroženi tudi frankfurtski nebotičniki ...

Zniževanje CO2-ja

Zahteva evropske komisije po drastičnem znižanju emisij se sploh ne zdi več tako nedosegljiva kot pred leti. Frankfurtsko sejmišče je te dni preplavljeno z napisi "g/km", "CO2" ali EURO V. Ko gre za klasične dizelske motorje, so najbližje prodaji dizli, ki izpušne pline čistijo s sečninskimi katalizatorji. Bluetec, Bluemotion, Econetic, Efficienc, Eco-netic ... Na veljavi spet pridobiva biodizel, drugo biogorivo pa je etanol, natančneje bioetanol. A proti slednjemu vse bolj protestira živilska industrija, menda se zaradi bioetanola v avtih draži kruh. Še ena tehnologija bližnje prihodnosti so "stop & go" sistemi. Gre za pripomočke, ki v križiščih, pri rdečih lučeh, ugašajo motorje, ko je čas za speljevanje, pa jih spet zaženejo. En tak avtomobil smo mi že preizkusili, šlo je za beemveja 120d, s takšnimi "efficient" sistemi pa se ponašajo številne frankfurtske novosti.

Hibridi z dizelskimi motorji

Že skoraj bližnja prihodnost so hibridi. V Frankfurtu jih je bilo na pretek, a niso prihajali vsi iz Japonske (Toyota na primer praznuje deseto obletnico prvega hibrida), od koder smo jih bili navajeni do sedaj. Mercedes, BMW, Audi, Opel, Peugeot, Citroen, Volvo in celo Porsche, vsi so pokazali hibride, pri marsikateremu od teh elektromotor pomaga dizelskemu motorju, ne bencinskemu. Menda so fantje na raznih forumih pametovali, da so za hibridno delovanje primerni le bencinci. No, glede na videno se zdi bolj verjetno, da so do sedaj znani hibridi vezani na bencince zgolj zato, ker dizlov na japonskem praktično ni. V oči nam je padel tudi Audijev hibrid na osnovi modela A4 - elektromotor z močjo 44 KM so namreč vgradili kar pod ohišje novega 8-stopenjskega samodejnega menjalnika.

Opel flextreme in volvo ReCharge

Novost pa so hibridi, pri katerih motor z notranjim izgorevanjem sploh ni povezan s kolesi, tak koncept je na primer Oplov flextreme. Njegov mali dizelski motor skrbi zgolj za napajanje baterij. Bencinski motor na bioetanol pa pri volvu ReCharge napaja baterije, ki "krmijo" elektromotorje nameščene neposredno v kolesa. Drug način polnjenja baterij je priklop na hišno električno vtičnico. Prideš domov in daš "filat" akumulator. Hm, a nismo tega že vajeni iz mobilnikov? No, Švedi so tega početja navajeni tudi pri avtih - pozimi (pri temperaturah minus petdeset) namreč preko hišne električne napeljave ohranjajo topla svoja vozila.

Vse to je že slišano

Študije na gorivne celice so sicer še aktualne, a letos se je z njimi ubadalo malo znamk. Recimo Hyundai in Kia, v enem od "vozečih" fuel-cell avtomobilov pa smo se po sejmišču celo popeljali (tistih nekaj sto metrov od ene hale do druge), sedli smo namreč v Mercedesovega A-ja. Sedli smo tudi na zadnje fotelje BMW-jeve sedmice, ki namesto bencina "kuri" vodik. In kakšni so občutki? Jah, nič kaj hudega nam ne bo, vsaj v tem beemveju, ki trdi, da tudi njihov eko-avtomobil zagotavlja "veselje do vožnje". S slednjim se inženirji, ki ustvarjajo ekološko prijazne avtomobile, ne strinjajo. Dobro se namreč zavedajo, da lahko vsi ti motorji dosegajo tako nizke emisije le ob "eko-nogi". Če stopalko na plin pritiskaš na polno, so emisije krepko višje.

"Je to dizel ali bencinec?" "Oboje!"

No, največja novost tega frankfurta so motorji, ki združujejo prednosti benicinskih in dizelskih motorjev. Zadevo smo želeli opisati že v letošnjih ženevskih trendih. Volkswagen je namreč skromen "press-release" na to temo že objavil, a se je nato s to idejo kar nekako potuhnil. Z idejo pa so prišli na dan pri Mercedesu. Njihov "kombinirani" motor se imenuje diesotto, v veliki luksuzni limuzini dosega porabo in izpuste, ki smo jih sicer vajeni kvečjemu pri kompaktnih avtih. Tehnično gledano gre v osnovi za povezavo direktnega vbrizgavanja (uporablja se povsem običajni bencin), turbopolnjenja in spremenljive stopnje kompresijskega razmerja. Podobno razmišljajo pri GM-u, kjer prav tako kombinirajo direktno vbrizgavanje, elektronsko variabilno krmiljenje ventilov, medtem, ko glede kompresije omenjajo "pressure sensing". GM zaenkrat izdaja, da prične njihov 2,2-litrski motor delovati s pomočjo vžigalnih svečic, ko je ogret, pa deluje kot dizel.

Dvovaljnik v avtomobilu?

Inovativen koncept je tudi Fiatova panda aria. Poganja jo zgolj dvovaljni motor (so si ga izposodili pri Ducatiju? Pred leti so že sodelovali ...). Bolj inovativno pa je gorivo: je mešanica bencina ter zmesi vodika in metana. Sicer pa ta panda uveljavlja tudi trend uporabe recikliranih materialov, tkanine, plastike, lesa ... No, "recikliranih" avtov je na salonu precej, najdete jih pri Mercedesu, Renaultu, Mitsubishiju ...

Manjše od majhnega, karavani

Pa vendarle je ekologija Frankfurt zavzela le do kakih treh četrtin. Nekaj je kljub vsemu ostalo za druge ideje. Toyota in Volkswagen sta recimo presenetila z malčkoma najnižjega razreda. Poleg tega smo v Frankfurtu zagledali tudi veliko število novih karavanov, takih majhnih kot na primer clio grandtour ali fabia combi in takih malo večjih, na primer mercedes C T, renault laguna in honda accord tourer.

Ne spreglejte