Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
1. 12. 2011,
13.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 13.17

7 let, 12 mesecev

Atraktivne in futuristične študije v Tokiu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bienalni avtomobilski salon v Tokiu se je tudi letos spopadal z manjšim zanimanjem Evropejcev, zaprtostjo japonskega trga in konkurenco dveh kitajskih avtomobilskih salonov.

Eden najbolj atraktivnih avtomobilskih salonov

Avtomobilski salon v Tokiu prav gotovo spada med najatraktivnejše salone. Na njem sicer ne vidimo najpomembnejših svetovnih novosti, zato pa ne manjka odbitih, avantgardnih in futurističnih študij ter pogledov na oblikovalsko prihodnost.

Vse več japonske avtomobilske industrije v tujini

Japonski avtomobilski trg je seveda specifičen. Čeprav bi ga japonska vlada rada približala tujim proizvajalcem, ostaja bolj ali manj zaprt. Tudi zaradi potencialnih kupcev, ki v deželi vzhajajočega sonca raje kot evropskim zaupajo domačim znamkam. Za tuje vlagatelje so neugodne tudi cene prodajnih salonov, za domače proizvajalce pa razmerje med jenom in ameriškim dolarjem. Japonska avtomobilska industrija se zato seli v tujino.

Organizacija letošnjega avtomobilskega salona v Tokiu je bila nekaj časa celo vprašljiva, toda po cunamiju in potresu so Japonci zbrali dovolj sredstev in energije za izvedbo salona. Ta je deležen vse večje konkurence v širši regiji, saj ga po pomembnosti izpodrivata kitajska salona v Šanghaju in Pekingu.

Glavne zvezde salona so bili domačini

Med najopaznejšimi razstavljavci so bili zato v Tokiu predvsem domačini. Toyota in Subaru sta predstavila dolgo pričakovani športni avtomobil, ki je plod njunega skupnega razvoja. Nissan je predstavil študijo pivo 3, ki napoveduje njihovo vizijo električnega avtomobila v prihodnosti. Honda je prav tako pokazala svoj električni športni avtomobil, Mazda pa študijo takeri. Tokio je predstavil še številne odbite študije, kakršne so denimo zasnovali pri Toyoti in Daihatsuju.

Evropski proizvajalci v Tokiu niso pokazali veliko novega. Izjemi sta bili BMW (hibridna različica serije 5), Volkswagnova študija cross kupeja in petvratna različica audija A1.

Ne spreglejte