Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
3. 7. 2014,
8.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Akrapovič

Četrtek, 3. 7. 2014, 8.30

8 let

Akrapovičeva umetnost zvoka, krivljenja titana in boja proti cenenim kopijam

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Akrapovičeva proizvodnja v Ivančni Gorici poka po šivih, a ji uspeva po motociklističnem osvajati tudi avtomobilski trg. Visokotehnološka proizvodnja, skrb za materiale in boj s cenenimi kopijami.

Avtomobilska industrija ima velik potencial, Akrapovič je že izdelal sisteme za 14 različnih znamk

Akrapovič je kot nekdanji dirkač pred 24 leti ustanovil družbo, ki ji je na področju izpušnih sistemov za motocikle uspelo postaviti nove standarde in zgraditi svetovno prepoznavnost. Pridobljen velik ugled jim zdaj pomaga tudi pri preboju v avtomobilsko industrijo, v kateri so prisotni od leta 2008. Ta ponuja še bistveno večji potencial, saj so pri Akrapoviču že zdaj skoraj dosegli raven proizvodnje motociklističnih izdelkov.

Če so izpušni sistemi dovolj dobri za partnerstvo s tovarniškima ekipama Audija na 24-urni dirki Le Mansa in ekipo BMW v nemški seriji DTM, jim zaupajo tudi navadni smrtniki. Trenutno izdelujejo izpušne sisteme za drugo vgradnjo za 14 različnih znamk, med katerimi so Lamborghini, Ferrari, McLaren, Porsche, Mercedes-Benz, Renault, Volkswagen, Audi in BMW.

Zadnji projekt, ko je Renault na svojo najbolj športno različico megana RS trophy 275 namestil prav Akrapovičev izpušni sistem, je nov primer tega, kako logotip slovenske družbe poveča žlahtnost, ekskluzivnost in vrednost športnega avtomobila.

Prostorska stiska je očitna, kdaj selitev proizvodnje v Črnomelj?

Akrapovič ima trenutno dve tovarni v Ivančni Gorici in Podpeči, kjer zaposluje več kot 700 ljudi. Že dalj časa je napovedana selitev proizvodnje v nove prostore v Črnomlju, kamor naj bi se začeli seliti že avgusta.

Prostorsko stisko v Ivančni Gorici namreč obiskovalec opazi že na prvi pogled, saj je proizvodni prostor zdaj izkoriščen optimalno, zaradi prostorske stiske pa so morali tudi že odpovedati posamezna naročila. Po selitvi bosta v Ivančni Gorici ostala le še razvojni oddelek in livarna.

Približno petino zaposlenih predstavljajo ženske, ki smo jih med sprehodom skozi proizvodno halo videli tudi na oddelku za varjenje. Delo je razdeljeno v tri izmene, od katerih je najbolj obremenjena prva od 6. do 14. ure.

Uvajanje titana v avtomobilsko industrijo, naročajo ga na Japonskem in v ZDA

Pri Akrapoviču so še posebej ponosni na lastno livarno izdelkov iz titana, ki ga lahko obdelujejo v lastni hiši. Okrog 80 odstotkov izpuhov izdelajo prav iz tega lahkega in trpežnega materiala, ki ga uvažajo iz Japonske in ZDA. V nasprotju z nerjavečim jeklom ima titan primerljive mehanske lastnosti, a skoraj polovico manjšo maso.

Pravijo, da vsak titan še ni dober titan, zato zaupajo le izbranim dobaviteljem, kakovost vsake pošiljke pa pregledajo v lastnem laboratoriju za nadzor kakovosti materialov.

Prav v tem laboratoriju se dejansko začne proizvodni proces, saj titanu preverijo mehanske in kemične lastnosti, šele po pregledu pa ga pošljejo na nadaljnjo obdelavo v proizvodnjo.

"Dobaviteljem vnaprej pošljemo zahtevano specifikacijo, ki ne dovoljuje velikih odstopanj. Že zaradi vnaprej določenih visokih meril nas jemljejo resno, zato so primeri odstopanj precej redki. Titan do nas pride z ustreznimi certifikati, a vseeno ga moramo pred uporabo še interno preveriti. Če nerjaveče jeklo preverjamo le na podlagi vzorca, je nadzor titana stoodstoten," je razložil Robert Tisu, vodja laboratorija.

3D-skeniranje vozila, ulivanje, varjenje, hidroformiranje in dinamometer

Na drugi strani se pot do končnega izdelka začne pri 3D-skeniranju posameznega novega vozila, po obdelavi plošč titana, varjenju, izdelavi odlitkov, obdelavi v stroju za hidroforming (preoblikovanje cevi z uporabo vode) pa končni izdelek preizkušajo na lastnem dinamometru.

V njem lahko simulirajo različne razmere in tudi nasprotni veter do hitrosti 150 kilometrov na uro. V nasprotju s klasičnimi dinamometri je Akrapovičev zaradi lažjega dostopa do izpušnega sistema dvignjen od tal.

Del proizvodnega obrata tudi lastna vgravirnica

Zanimiv del Akrapovičeve tovarne v Ivančni Gorici je tudi lastna vgravirnica, kjer na vsak izpušni sistem strojno vgravirajo logotip družbe. Stroj pa je seveda mogoče prilagoditi tudi za vgraviranje drugih grafičnih elementov in tako ima Robert Kranjec na izpušnem sistemu svojega motocikla vgravirano silhueto smučarskega skakalca.

Pri zvoku ni pomembna glasnost, temveč ustrezna barva zvoka

V dinamometru primerjajo meritve serijskega in Akrapovičevega izpušnega sistema ter jih relativno primerjajo na podlagi povprečnih rezultatov. Če sistem za prvo vgradnjo naroči konkreten proizvajalec, ta pošlje tudi zahteve glede značilnosti končnega zvoka in ustrezne barvne slike tona.

"Zvok spada med najbolj ključne dejavnike in mora ustrezati obema stranema. Pri avtomobilih moramo zvok testirati tako zunaj kot v notranjosti vozila. Izdelamo zvočno sliko in celoten barvni spekter zvoka. Decibelno glasnost nam omejujejo homologacije vozil, zato naši sistemi dodajo le en ali dva decibela, pomembnejša nam je boljša barva zvoka," nam je povedal Matej Bulc, vodja oddelka razvoja avtomobilskih izpušnih sistemov.

Cene od nekaj sto do 11.500 evrov, na trgu tudi vse več ponaredkov

Cene Akrapovičevih izpušnih sistemov segajo od nekaj sto evrov do dobrih 12 tisoč evrov. Svoje izdelke prodajajo v 80 državah sveta. Kot pri vseh visokotehnoloških izdelkih pa se tudi sami že dolgo srečujejo s cenenimi kopijami z najrazličnejših koncev sveta.

"Kopije so ponavadi vizualno podobne in dodelane le pri samem vidnem koncu cevi, kakovost materialov, zasnova notranjosti izpušnega sistema, obdelava in odpornost proti visokim temperaturam pa so bistveno pod ravnjo originala. Največkrat je treba cevi prerezati, da dokažemo pravi izvor produkta. Vsaka naša izdelana cev ima tudi svojo oznako, prek katere lahko lažje rešujemo posamezne reklamacije," razkriva vodja Akrapovičevega laboratorija.

Na drugi strani je tudi lastnik družbe priznal, da obstajajo primeri, ko je kupca takega ponaredka celo težko prepričati, da v roki dejansko nima izdelka iz Ivančne Gorice, temveč morda iz kakšne kitajske province. Zgodilo se je že, da so v družbo kot reklamacijo dobili izpušni sistem, ki je bil kopija.

Ne spreglejte