Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
17. 6. 2017,
12.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Natisni članek

Fiat kbm

Sobota, 17. 6. 2017, 12.40

6 let, 7 mesecev

Torino; Italija: Prva vožnja prenovljenega modela

Fiat 500L – italijanski družinski ponos iz Srbije #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65
Fiat 500L | Foto Fiat

Foto: Fiat

Čas gre neusmiljeno teče tudi za Fiatov 500L. Tega so od leta 2012 v nekdanji zibelki jugoslovanske avtomobilske industrije, v Kragujevcu, izdelali v 430 tisoč primerkih. Pri Fiatu pravijo, da je vsa ta leta vodil v svojem segmentu. Da bi ostal tam, so ga pred kratkim prenovili. Tako in drugače, v vseh treh različicah.

Poudarki:

Fiat 500L | Foto: Fiat Foto: Fiat Ni videti, da je za slab decimeter daljši, je pa na pogled prikupnejši od zunaj in precej naprednejši znotraj, kjer na mislimo zgolj na infozabavni sistem, temveč tudi na merilnike, volanski obroču in še kaj. Sami pravijo, da je 500L kombinacija njihove ikone, klasičnega 500, in malega limuzinskega kombija. Bo kar držalo.

40 odstotkov novih delov in novo poimenovanje.

500L ima tri različice: urban, cross in wagon.

Cena v Sloveniji: cene bodo znane ob prihodu na naš trg. V Sloveniji bo na prodaj pozno poleti. Cenik se v Italiji začne pri 18.420 evrih.

Motorji | Vaše mnenje

Pri Fiatu so morali za prenovo spremeniti 40 odstotkov sestavnih delov, kar se sliši veliko, a tako pač je in mora biti. Morda je ob vsem najbolj razveseljivo, da so obljubili nespremenjene cene. Kakšne bodo v resnici, tudi na našem trgu, bomo izvedeli približno ob začetku novega šolskega leta. Za vse tri različice hkrati. | Foto: Fiat Pri Fiatu so morali za prenovo spremeniti 40 odstotkov sestavnih delov, kar se sliši veliko, a tako pač je in mora biti. Morda je ob vsem najbolj razveseljivo, da so obljubili nespremenjene cene. Kakšne bodo v resnici, tudi na našem trgu, bomo izvedeli približno ob začetku novega šolskega leta. Za vse tri različice hkrati. Foto: Fiat

Družinska modna ikona mora obvladati Facebook, Twitter …

Fiat 500L | Foto: Fiat Foto: Fiat Čas je takšen, da ne gre drugače: 500L je dobil novo tehniko infozabavnih sistemov, ki lovijo hitro napredujoče digitalne tehnologije. Zdaj je lahko na osrednjem delu armaturne plošče sedempalčni zaslon napredne tehnologije (visoka resolucija, občutljivost na dotik), ki poleg običajnih nalog (slika s kamere za vzvratno vožnjo, avdiosistem, potovalni računalnik, navigacijski sistem 3D) po novem povezuje pametne telefone obeh glavnih operacijskih sistemov.

V takšnem primeru imajo potniki – poleg klasičnih telefonskih operacij – na voljo še pretok glasbe (Deezer, TuneIn), pregled novic (Reuters), komunikacijo v socialnih omrežjih (Facebook, Twitter) ter navigacijo in promet v resničnem času. Ker 500L nagovarja bolj ali manj mlade, so mu za doplačilo namenili tudi avdiosistem BeatsAudio z osemkanalnim, 500-vatnim ojačevalnikom.

K uporabnosti precej dodajo elementi, ki jih ponuja hišna znamka Mopar. Kar 92 jih je. | Foto: Fiat K uporabnosti precej dodajo elementi, ki jih ponuja hišna znamka Mopar. Kar 92 jih je. Foto: Fiat

Eden za tri

Fiat 500L | Foto: Fiat Foto: Fiat Sicer pa se zgodba začenja na začetku – pri poimenovanju. Fiat 500L je sicer ostal 500L (a s "tihim" dodatkom urban), nekdanji trekking je zdaj cross, nekdanji 500L living pa 500L wagon. Spodobi se, da je takole preimenovan spremenjen tudi od zunaj: ima nov sprednji odbijač (kar v njegovem primeru pomeni celoten sprednji del, saj se odbijač zgoraj začne takoj pod motornim pokrovom), sprednje luči po vzoru prenovljenega 500, bočne okrasno-zaščitne letvice, platišča, zadnji odbijač in skupaj 37 barvnih kombinacij karoserije z možnostjo strehe v drugačni barvi.

Pred sprednjima sedežema je precej sprememb.

Poleg omenjenega sedempalčnega zaslona, ki je serijski v višjem paketu opreme, je nova armaturna plošča: večinoma zaradi novih materialov, delno pa zaradi večjega predala pred sovoznikom. Čisto novi so še merilniki, med katerimi je zdaj 3,5 palca velik zaslon (za dodatne informacije in nič več v oranžni barvi), pa volanski obroč (zdaj bolj klasične oblike, rahlo spominja na tipovega), v vsem bela osvetlitev merilnikov, dvignjena prestavna ročica in udobna komolčna opora s predalom. Izboljšali so še notranjo osvetlitev in dodali ambientalno.

Indiana Jones iz Kragujevca

Različica cross se od običajne ne razlikuje zgolj po videzu. | Foto: Fiat Različica cross se od običajne ne razlikuje zgolj po videzu. Foto: Fiat

Fiat 500L | Foto: Fiat Foto: Fiat Pri pogonski tehniki ni novosti, na tiskovni konferenci so motorje zgolj omenili. To pomeni, da so še naprej na voljo trije bencinski motorji, dva dizelska in dva "plinska", pa ročni (5 ali 6) ali robotizirani (Dualogic) menjalniki.

Čeprav morda ni videti tako, so vse tri različice med seboj dovolj različne, da resnično merijo na različne kupce. Urban je bolj mestne narave, cross (ki je serijsko že v osnovi bolje opremljen) bolj avanturistične, wagon (s petimi ali sedmimi sedeži) pa družinske, saj je to menda še vedno najbolj kompakten sedemsedežnik na trgu.

Različica:

Zasnova in moč motorja:

MENJALNIK

ZMOGLJIVOSTI

PORABA, IZPUSTI

CENA

1.4 16V

4-valjni atmosferski bencinski 16V, 1368 cm3, 70 kW pri 6000 vrt./min, 127 Nm pri 4500 vrt./min

6-stopenjski ročni menjalnik, pogon spredaj

ni podatka

ni podatka

18.420 EUR (Italija)

0.9 TwinAir

2-valjni tiurbobencinski 875 cm3, 77 kW pri 5500 vrt./min,145 Nm pri 2000 vrt./min

6-stopenjski ročni menjalnik, pogon spredaj

ni podatka

ni podatka

22.070 EUR (Italija)

1.4 16V T-Jet

4-valjni turbobencinski 1368 cm3, 88 kW pri 5000 vrt./min, 215 Nm pri 2500 vrt./min

6-stopenjski ročni menjalnik, pogon spredaj

ni podatka

ni podatka

22.070 EUR (Italija)

1.3 16V Multijet

4-valjni turbodizelski 1248 cm3, 70 kW pri ni podatka, ni podatkov o navoru

5-stopenjski ročni ali 5-stopenjski robotizirani menjalnik, pogon spredaj

ni podatka

ni podatka

21.020 EUR (Italija)

1.6 16V Multijet

4-valjni turbodizelski 1598 cm3, 88 kW pri 3750 vrt./min, 320 Nm pri 1750 vrt./min

6-stopenjski ročni menjalnik, pogon spredaj

ni podatka

ni podatka

22.820 EUR (Italija)

Fiat 500L je pravzaprav mala družinica treh različic, ki vsaka nagovarja svoj krog kupcev. Katera bi najbolj ustrezala vašim željam in zahtevam?

  • 500L cross: ker ponuja malo več svobode, ko gre za podlago pod kolesi, pa še nekoliko bolj markantnega videza je.
    64,56 %
    102 glasov
  • 500L wagon: ker potrebujem več prostora v prtljažniku in/ali sedem sedežev.
    11,39 %
    18 glasov
  • 500L urban: ker v zadostni meri uteleša tisto, kar iščem.
    24,05 %
    38 glasov
Oddanih 158 glasov

 

Ne spreglejte