SiolNET. Avtomoto Promet
3,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trajalo je 18 let: Letališče na Brniku z novo cesto #video

3,73

termometer

Zapeljali smo se po novi obvoznici mimo letališča Brnik, ki so jo danes uradno odprli in jo bodo tudi že začeli uporabljati. Cesta je namenjena umiritvi gostote prometa in širitvi površin okrog letališča za gradnjo nove poslovne cone in novih letaliških objektov.

Video: Planet TV


Nova cesta razbremenjuje prometni tok in širi letališko poslovno cono

Načrti za novo cesto mimo letališča so stari že 18 let. Vse akte so sprejeli leta 2007, lani pa se je gradnja nato le začela. Obvoznico so končali v 15 mesecih.

Namen nove obvoznice je omogočiti nadaljnjo širitev mednarodnega letališča, izboljšati prometno varnost in omogočiti boljši dostop do letališča. Zgradili so povsem novo cesto s tremi krožišči, preuredili lokalno cesto za Cerklje na Gorenjskem, uredili tudi servisno cesto za prometno povezavo vseh letaliških kompleksov in območje križišča do vojaškega dela letališča.

1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

Gradili bodo tudi letališki hotel

Okoli letališča bo tako zrasla poslovna cona s 150 hektarji površin. Nekateri projekti so se že začeli izvajati, za zdaj pa še niso neposredno povezani z letališčem. Tudi na tem področju bodo gradili nove objekte, med prvimi predvidoma klasični letališki hotel.

Vrednost celotne investicije znaša 5,5 milijona evrov. Direkcija za infrastrukturo je krila 4,125 milijona evrov, Fraport je kot lastnik letališča prispeval 1,212 milijona evrov, občina Cerklje na Gorenjskem pa še 160 tisoč evrov.

Video: Planet TV

Od danes na letališče po novi cesti

Potniki bodo od danes torej do letališča prišli po novi cesti. Vzdolž nove ceste so zgradili tudi kolesarsko stezo, ki je postavljena glede na načrtovano ureditev kolesarskih daljinskih poti.

Letališče bo z novo cesto pridobilo dodatnih 35 hektarjev zemljišča, s tem pa bodo lahko gradili tudi nove komercialne komplekse.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 89
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin