Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
24. 3. 2024,
0.10

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

sneg promet promet

Nedelja, 24. 3. 2024, 0.10

1 mesec

Sneg, strele in sodra ...

Električni avtomobil spomladi na zasneženi cesti? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Takšne so bile ponekod po Sloveniji včeraj zvečer razmere na cesti. 

Včerajšnje popoldansko neurje s točo, sodro in snegom je pokazalo, da sredi marca še ni prepričljivo menjati zimskih pnevmatik z letnimi. Razmere na cesti so bile v osrednjem delu države povsem zimske. Na cesti je bilo veliko snega, kot kaže spodnji posnetek vožnje med Idrijo in Vrhniko.

Električni avtomobil z dvojnim elektromotorjem nima težav s snegom

Zanimivo, da smo nenačrtovano zimsko vožnjo kmalu po uradnem začetku pomladi odpeljali z električnim avtomobilom, in sicer s toyoto bZ4X. Pri električnih avtomobilih so danes štirikolesni pogoni, kjer gre za sodelovanje elektromotorjev na sprednji in zadnji osi, pogostejši kot pri klasičnih avtomobilih z mehansko povezavo med osema. Vožnja po zasneženi in še nespluženi cesti zahteva več energije, več je tudi spodrsavanja koles in s tem se poveča tudi poraba – konkretno je bila na cesti, ki je imela tudi nekaj resnejšega vzpona, višja za okrog pet kilovatnih ur (kWh) oziroma 25 odstotkov.

Pred vožnjo po snegu je zato pri električnem avtomobilu priporočljivo poskrbeti za dovolj napolnjeno baterijo in tudi preveriti, ali ima avtomobil funkcijo izklopa sistema proti zdrsu pogonskih koles. Brez te možnosti elektronika, da bi preprečila vrtenje v prazno pogonskih koles, odvzema moč in voznik lahko v tem primeru tudi obstane na zasneženi cesti.

V osrednji Sloveniji neurje z močnim deževjem in vetrom

Poleg predelov Gorenjske je včeraj zasnežilo tudi dele Notranjske, Dolenjske, Kočevskega in Posavja. Osrednjo Slovenijo je ponekod zajelo neurje z močnim deževjem, vetrom in sodro, gasilci so črpali meteorno vodo, odstranjevali podrta drevesa s cestišč in objektov, prekrivali odkrita ostrešja stanovanjskih in gospodarskih objektov, poročajo z uprave za zaščito in reševanje. 

Kot so sporočili z uprave za zaščito in reševanje, so v zvezi z neurjem zabeležili 145 dogodkov na območju regijskih centrov Ljubljana, Kranj, Celje, Novo mesto, Maribor, Murska Sobota in Nova Gorica. Na terenu je posredovalo 62 gasilskih enot, od tega štiri poklicne.

Na Arsu so na družbenih omrežjih zapisali, da je zaključek sobotnega svetovnega dneva meteorologije postregel z burnim vremenskim dogajanjem. Prehod vremenske fronte so spremljali nalivi, veliko število razelektritev, močni sunki vetra, ponekod je padala tudi sodra. Sunki vetra so ponekod v osrednji Sloveniji presegli sto kilometrov na uro.

Iz več krajev tako poročajo o podrtih drevesih in odkritih cestah. V Ljubljani je po poročanju medijev drevo padlo na več parkiranih avtomobilov v Savskem naselju, poroča STA.

Med polosmo in osmo uro zvečer je po podatkih Arsa na postaji Šebreljski vrh padlo 30 litrov, na Bukovskem vrhu pa 21 litrov dežja na kvadratni meter.

Ne spreglejte