SiolNET. Avtomoto Promet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanji podžupan Ujčič zanikal izjave, da mu je Kangler podtaknil pogodbo

0

termometer

 | Foto:
Nekdanji mariborski podžupan Janez Ujčič je v zadevi mariborski radarji zavrnil, da bi policiji kadarkoli izjavil, da naj bi mu Franc Kangler pogodbo za ta projekt podtaknil v podpis.

Nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju tožilstvo očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, takratnemu in zdajšnjemu vodji mestnega urada za komunalo Viliju Eisenhutu, Tomažu Vrčku iz Iskre Sistemov ter direktorju Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjanu Ferku pa pomoč pri omenjenem kaznivem dejanju.

Sporen naj bi bil javni razpis za prenovo semaforjev v mestu, ki naj bi bil prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana prav Iskra, vrednost posla pa se je z začetnih 5,6 milijona evrov podražila na okoli 30 milijonov evrov.

Projekt javno-zasebnega partnerstva je bil načrtovan tako, da bi se večji del financiral iz prekrškovnega sistema z radarji, ki so leta 2012 razburili Maribor in odnesli Kanglerja.

Podžupan: S strani Kanglerja ni bilo pritiskov Med štirimi pričami se je danes na okrajnem sodišču pojavil tudi Janez Ujčič, Kanglerjev podžupan, ki je po pooblastilu zadnjega podpisal pogodbo za omenjeni posel. Kot je pojasnil, to ni bilo nič neobičajnega, saj je na mariborski občini dnevno treba podpisati veliko dokumentov, v odsotnosti župana pa so imeli začasno pooblastilo za to tudi podžupani.

Skupaj z omenjeno pogodbo je Ujčič takrat podpisal še vsaj 50 drugih dokumentov. Spomnil se je, da je bil zaradi številnih obveznosti v stiski s časom in je pohitel, kljub temu pa je vselej preveril, če so dokumenti parafirani s strani strokovnih in pravnih služb. Sam sicer pri projektu semaforizacije ni sodeloval, je pa bil z vsebino seznanjen kot mestni svetnik, mestni svet pa je projekt prav tako podprl.

Potem ko mu je Kangler pokazal uradni zaznamek policije iz njegovega pogovora s kriminalisti, je Ujčič zavrnil izjavo, da naj bi mu Kangler pogodbo podtaknil v podpis. Prav tako je zatrdil, da s strani župana ni bilo nobenih pritiskov, zaradi katerih bi pogodbo moral podpisati proti svoji volji. To je naredil v dobri veri, da je s pogodbo vse v najlepšem redu.

Kangler: Policija ustrahuje Kangler je ob teh besedah Ujčiča zato na sodišču spomnil, da je že več prič na minulih obravnavah zatrdilo, da je policija njihove izjave zapisala napačno ali celo neresnično. "To kaže na to, da je policija z ustrahovanjem prič in izsiljenimi izjavami očitno želela obremeniti mene in vse ostale obdolžene," je dejal Kangler.

Nekdanja prva finančnica občine: Investicija brez posledic za občino Nekdanja vodja finančnega oddelka na mariborski občini Marija Kaučič je povedala, da je bila članica komisije pri tem poslu, ki pa jo je zanimal predvsem finančni del, a investicija ni imela finančnih posledic za občino, saj bi te bile na strani zasebnega partnerja (projekt, vreden skoraj 30 milijonov evrov, naj bi se večinoma financiral iz prekrškovnega sistema z radarji). Tako niti ona niti druga članica komisije Majda Lahovnik, ki je danes prav tako pričala, nista ugotovili nobenih posebnosti, zaradi katerih bi bilo lahko karkoli spornega.

Na sodišču je danes pričal tudi nekdanji uslužbenec občinskega oddelka za informatiko Luka Juršnik, ki je potrdil, da je bil prisoten pri pečatenju računalnika tajnice tedanje direktorice mestne uprave. O ostalem, tudi o tem, da naj bi policija presnemavala poštne predale vseh uslužbencev občine, pa je takrat slišal zgolj iz govoric.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin