Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
13.42

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča MOL

Foto: Thinkstock in MOL

Natisni članek

advertorial Vožnja promet promet gorivo MOL

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 13.42

2 meseca, 1 teden

Mladi vozniki z znanjem na pot

Vsebino omogoča MOL

Foto: Thinkstock in MOL

mladi voznik avto vožnja promet

Nekoč je bila meja za pridobitev vozniškega izpita 18 let, zdaj pa lahko prve kilometre opravimo že pri 16. letu, a le v spremstvu staršev ali drugih bližnjih.

Posledično se starši vse hitreje srečujejo s pritiskom, kdaj otroku zaupati ali podariti vozilo. Ob tem vse bolj pozabljamo na dejstvo, da ni toliko pomembno, kdaj jim v uporabo zaupamo vozilo, temveč to, ali smo prepričani, da nadobudni novi vozniki znajo poskrbeti za jeklene konjičke varnost na cesti.

Treba je poznati "srce" svojega vozila

mol gorivo | Foto:

Medtem ko mladi vozniki običajno poznajo osnove delovanja vozila, točenje goriva in skrb za čistočo vozila, je pomembno, da poznajo in se znajo odzvati tudi v različnih okoliščinah, v katerih se lahko znajdejo na svojih poteh.

mol gorivo | Foto: Zamenjava pnevmatik, dolivanje motornega olja in tekočine za vetrobranska stekla so le nekatere od teh situacij. Nato je tu še dejstvo, ali poznajo "srce" vozila, njegov motor. Ta je osnovno gonilo delovanja in razvoja vsakega jeklenega konjička.

Kdaj vemo, da je z motorjem nekaj narobe, kako ukrepati ob morebitnih signalih, da motor ne deluje optimalno ipd.? Vse to so znanja in temelji, ki pridejo prav tudi novim voznikom in ki jih nadgrajujejo izkušnje. Poleg pridobljenega znanja s priprav na pridobitev vozniškega dovoljenja in svetovanja staršev se lahko za dodatne nasvete obrnejo na bencinske servise MOL, kjer jim bodo strokovni sodelavci z veseljem svetovali in pomagali tudi pri izbiri goriva in vplivu goriva na delovanje motorja. 

Skupina MOL je leta 2017 na trg poslala novo generacijo goriv MOL EVO. Gre za gorivo najvišje kakovosti s poudarkom na čiščenju in ohranjanju čistosti motorja vozila. S specialnim paketom dodatkov goriva EVO učinkovito zmanjšajo do 58 odstotkov obstoječih usedlin. Čistejši sistem vbrizgavanja goriva omogoča dotok optimalne količine tega v motor in tako zagotavlja stabilno ter dolgotrajno delovanje.

EVO bencin

• 55 odstotkov odstranjenih oblog pri starejših motorjih s posrednim vbrizgom goriva (PFI), kjer se obloge na ventilih lahko pojavijo predvsem zaradi vbrizganega goriva.

čistilni učinek bencin mol evo | Foto:

• 31 odstotkov odstranjenih oblog pri novejših bencinskih motorjih z neposrednim vbrizgom goriva (GDI), kjer se lahko zaradi goriva na šobah za vbrizg pojavijo obloge.

EVO dizel

• 58 odstotkov odstranjenih oblog pri novejših turbodizelskih motorjih s skupnim vodom in neposrednim vbrizgom goriva, kjer se lahko zaradi goriva na šobah za vbrizg pojavijo obloge.

čistilni učinek dizel mol evo | Foto:

Priporočila mladim za večjo varnost na cesti

  1. Kot voznik se zavedaj odgovornosti in svojih sposobnosti.
  2. Ne vozi prehitro ali z neprilagojeno hitrostjo.
  3. Vedno bodi pripet - kot voznik ali kot sopotnik. Poskrbi, da so  vsi potniki v vozilu pripeti z varnostnim pasom.
  4. Ne vozi pod vplivom alkohola ali drog.
  5. Med vožnjo ne uporabljaj mobilnega telefona, ne pošiljaj ali beri SMS-ov in ne brskaj po spletu.
  6. Kot potnik se ne pelji z voznikom pod vplivom alkohola ali drog, ampak raje za oba pokliči taksi.

 (Vir: Javna agencija RS za varnost prometa)

 

Ne spreglejte