SiolNET. Avtomoto Promet
8,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na meji je izgubil živce: mimo kolone po levi, nasproti tovornjak #video

8,72

termometer

Prometni zastoji in visoke temperature so tudi preizkus potrpežljivosti voznikov. Vožnja mimo ustavljene kolone se lahko slabo konča, neposredna globa pa znaša 120 evrov.

Bralec nam je poslal videoposnetek, ki prikazuje prav tak primer. Na voznem prometnem pasu pred mejnim prehodom Starod je bila zaustavljena kolona vozil, eden izmed avtomobilov pa jo je na nepreglednem delu prehiteval po levi strani. V istem času je po nasprotni strani pripeljal tovornjak in avtomobil se mu načeloma ni mogel umakniti. Na njegovo srečo se je v koloni vozil vendarle našel prostor in voznik se je tovornjaku lahko umaknil.

Globa za tak prekršek 120 evrov

"Vožnja mimo kolone vozil, ustavljene na smernem vozišču, je prepovedana, če se voznik po vožnji mimo ne bi mogel varno in brez oviranja vrniti na smerno vozišče za vožnjo v smeri, v kateri vozi, ali nadaljevati vožnje po prometnem pasu, po katerem vozi," je jasen 53. člen zakona o pravilih cestnega prometa, za ta prekršek pa je zagrožene 120 evrov globe.

Izjema niso niti motoristi ali kolesarji, ki lahko ob zadostnem prostoru mimo peljejo le po desni strani ustavljenih vozil.  

Veliko strožja pa bi bila globa, če bi se eno ali več vozil ustavilo pred prehodom za pešce in bi pešec nameraval prečkati cesto. Kdor bi kolono vozil prehiteval takrat, bi moral plačati 500 evrov globe, dobil pa bi še sedem kazenskih točk.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin