Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
2. 8. 2021,
7.48

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

7

Natisni članek

Volkswagen Tesla električni avtomobili Prodaja avtomobilov

Ponedeljek, 2. 8. 2021, 7.48

2 leti, 8 mesecev

Prodaja električnih avtomobilov v Evropi

Znane številke: Tesla beži vsem, kdo je najbližje?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

7

Tesla model 3 | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Električni avtomobili imajo letos v Evropi slabih osem odstotkov trga. Prodajno daleč najuspešnejša tesla model 3 je prepričala toliko kupcev kot volkswagen ID.3 in renault zoe skupaj. Globalno bo pomembna uspešnost na največjem kitajskem trgu, kjer pri Volkswagnu za zdaj še zaostajajo za svojimi prodajnimi cilji.

Junija so v Evropi prodali skoraj 238 tisoč novih električnih ali priključnohibridnih avtomobilov. To je predstavljalo 19 odstotkov celotnega trga. Tako so letos v Evropi že registrirali več kot milijon novih avtomobilov s polnilnim kablom. To je 16 odstotkov trga, kjer povsem električni avtomobil držijo 7,6-odstotni tržni delež.

To postajajo vse pomembnejši podatki v obdobju, ko vse več avtomobilskih proizvajalcev v roku od deset do 15 let napoveduje prehod na povsem električna vozila. Tak ukrep za leto 2035 predlaga tudi Evropska komisija, česar Evropski parlament še ni sprejel.

Tesla v Evropi še čaka na učinek novega modela Y, ki je v ZDA prodajno letos že prehitel model 3. | Foto: Tesla Tesla v Evropi še čaka na učinek novega modela Y, ki je v ZDA prodajno letos že prehitel model 3. Foto: Tesla Tesla model 3 še vedno daleč pred tekmeci

Tesla je z modelom 3 junija še povečala svojo prednost pred renault zoejem. Registrirala je dodatnih 26 tisoč modelov 3, Renault osem tisoč zoejev, Volkswagen pa dobrih sedem tisoč modelov ID.3 in šest tisoč vozil ID.4. Najuspešnejši priključni hibrid junija je bila ford kuga (6.407).

V prvem polletju je bila tako med avtomobili daleč spredaj tesla model 3, kar je veljalo tudi za slovenski avtomobilski trg. Do konca junija so jih v Evropi registrirali 67.480. Na drugem in tretjem mestu sta izenačena volkswagen ID.3 (31.030) in renault zoe (30.752).

Prodaja električnih avtomobilov in priključnih avtomobilov v Evropi (1. polletje 2021):

Tesla model 3

67.480

Volkswagen ID.3

31.030

Renault zoe

30.752

Volvo XC40 PHEV

24.897

Volkswagen ID.4

24.886

Ford kuga PHEV

24.478

Hyundai kona electric

22.294

Peugeot 3008 PHEV

21.095

BMW 330e

20.861

Kia e-niro

20.753

Renault zoe kljub svojim "letom" še vedno zanesljivo med prvimi tremi najbolje prodajanimi električnimi avtomobili v Evropi. | Foto: Gregor Pavšič Renault zoe kljub svojim "letom" še vedno zanesljivo med prvimi tremi najbolje prodajanimi električnimi avtomobili v Evropi. Foto: Gregor Pavšič

Volkswagnova električna aduta sta za zdaj ID.3 in ID.4. | Foto: Gašper Pirman Volkswagnova električna aduta sta za zdaj ID.3 in ID.4. Foto: Gašper Pirman

Volkswagen skrbi električna prodaja na Kitajskem

Volkswagen kot največji avtomobilski proizvajalec za zdaj še ni v celoti izpolnil prodajnih pričakovanj. Zaostanek v Evropi sredi leta je lahko posledica tudi taktičnega razporejanja vozil, čakanja na polprevodnike in drugačne razporeditve dobav na ključne trge.

Volkswagen želi do konca leta na Kitajskem prodati od 80 do 100 tisoč svojih električnih avtomobilov iz družine ID. Do zdaj so jih prodali šele 18.285, kar je za nemško podjetje resno opozorilo. Po pričakovanjih naj bi se prodaja električnih vozil koncerna povečala v drugi polovici leta, kar od enega največjih proizvajalcev avtomobilov na svetu pričakujejo tudi delničarji.

"Mlajši kitajski kupci bodo zahtevnejši …"

"Spremeniti moramo naš pristop," priznava predsednik koncerna Herbert Diess. Kitajska je največji avtomobilski trg, ki pa predvsem pri električnih vozilih zahteva drugačen pristop.

"Prodaja se sicer izboljšuje. Morali bomo biti bolj osredotočeni in se prilagoditi zahtevam mlajše generacije kupcev avtomobilov. Električna vozila kupujejo mlajši. Imamo finančno zaledje, ustrezno prodajno mrežo, vzpostavljamo nove prodajne formate v trgovskih centrih in podobno. Postajamo tudi vse bolj digitalni," dodaja Diess.

Volkswagen namerava v naslednjih petih letih za elektrifikacijo svojih znamk nameniti okrog 55 milijard. Leta 2025 naj bi bila četrtina njihovih novih avtomobilov na globalnem trgu že električnih.

Ne spreglejte