SiolNET. Avtomoto Novice
1,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger
BMW in Alpina

Združitev po 60 letih: BMW skupaj z Alpino

1,12

termometer

BMW Alpina | Zadek BMW B8 gran coupe | Foto: BMW Alpina
Zadek BMW B8 gran coupe Foto: BMW Alpina

BMW je napovedal združitev s podjetjem Alpina, ki je že od šestdesetih let izdelovalo njihove izboljšane avtomobile.

Podjetje Alpina je 1. januarja leta 1965 ustanovil Burkard Bovensiepen. Sprva se je preizkušal v različnih poslih, nato pa stkal vezi z znamko BMW in njihovimi avtomobili, za katere so pripravili več dodelanih sestavnih delov. Podjetje je imelo ob ustanovitvi sedem zaposlenih.

BMW Alpina | Foto: BMW Alpina Foto: BMW Alpina Alpina se je najprej ukvarjala z dodelavami uplinjačev in ročičnih gredi, s katerimi so iz motorjev vozil BMW iztisnili več moči. V šestdesetih in sedemdesetih letih so bili zelo uspešni tudi v avtomobilskem športu, a so zaradi omejenih kapacitet te aktivnosti opustili leta 1988.

Nemški pristojni organi so Alpino že leta 1983 priznali kot samostojnega avtomobilskega proizvajalca oziroma znamko. Avtomobile so izdelovali s poudarkom na pristopu do ročne obdelave in skrbi za podrobnosti. Lani jim je uspelo prodati dva tisoč vozil, kar je bilo njihovo najuspešnejše leto.

Združitev bodo opravili do leta 2025

Uprava družbe BMW je zdaj objavila prevzem Alpine, in sicer do leta 2025. Do takrat bo Alpina še proizvajala predelane avtomobile BMW-jeve znamke. Podrobnosti posla, ki ga morajo potrditi še nemški organi, niso znane.

Alpina bo sicer zadržala svoje prostore v Buchloeju in se začela ukvarjati tudi z obnovo starih avtomobilov. Eden od razlogov za združitev so tudi zahteve na področju izpustov in varnostnih sistemov, ki jih zelo nišni proizvajalec, kot je Alpina, težko izpolnjuje.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin