Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
10. 1. 2014,
14.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 10. 1. 2014, 14.08

8 let

Žaljive avtomobilske tablice: CE-PECSI samo še do oktobra

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska zakonodaja ne pozna zavrnitve osebnega napisa na registrski oznaki, ki je žaljiv, neprimeren ali nestrpen. Jeseni to določilo le stopa v veljavo. V ZDA že 10 tisoč prepovedanih oznak.

Vozniki v ZDA izražajo mnenja tudi prek avtomobilskih registrskih oznak

Pri registrski oznaki vozila je mogoče naročiti svoj osebni napis. Registracija tako lahko postane oglaševalsko orodje, z napisom se lahko pošalimo, na njo napišemo svoj vzdevek, omogoča pa tudi prikrita žaljiva in neprimerna sporočila.

V ZDA, kjer ljudje svoje osebno mnenje in stališče radi javno izpovejo v veliko večji meri, kot smo tega navajeni v Sloveniji, so oblasti že prepovedale več kot 10 tisoč napisov za registrske oznake.

V New Jerseyju so tako med drugim prepovedali oznake atheist, jihad, KKK, oldfart, v Georgii oznaki gaypwr in 4gaylib, v Michiganu warsux, v New Hampshiru pa nedavno tudi oznako copslie.

Pravila se med posameznimi zveznimi državami močno razlikujejo, uradniki pa morajo pri odobritvi napisov poznati tudi različne slengovske izraze. Na prvi pogled nedolžna kombinacija črk in številk lahko skriva povsem drugačno sporočilo.

Dober odstotek slovenskih vozil z izbrano oznako registracije

V Sloveniji do zdaj pravilnik o avtomobilskih registracijah ni predvideval zavrnitve zaradi njihove žaljive, neprimerne ali nestrpne vsebine. Ta pogoj je zdaj naveden šele v prehodnih določbah pravilnika, ki ga bo ministrstvo začelo upoštevati 15. oktobra.

Jeseni v Sloveniji torej ne bo več mogoče registrirati žaljivih oznak. Naš primer CE-PECSI, ki sicer nagovarja voznika avtomobila za nami in veča njegov stres za volanom, spada med milejše razpoložljive.

"Sistem, ki podpira evidenco registriranih vozil, omogoča blokado izbire določenih kombinacij izbranega dela registrske oznake. To se bo torej urejalo centralno, nabor neprimernih vsebin in izrazov pa še ni določen in se bo sproti dopolnjeval," so nam povedali na ministrstvu za notranje zadeve.

V Sloveniji je trenutno registriranih 1.412.683 vozil, od tega jih ima le 1,12 odstotka tablico z izbrano oznako (15.782 vozil).

Cena za osebno oznako na registraciji je v primerjavi z naključno oznako dvojna.

Registrskim tablicam ustrezajo W, Y in X, za šumnike ni prostora

Izbrani del registrske oznake lahko vsebuje najmanj tri in največ šest znakov. Ti znaki so lahko ali samo črke ali pa kombinacije črk in številk. Izbrani del oznake lahko med znaki vsebuje največ en pomišljaj, vendar ne na začetku ali koncu oznake. Izbere se lahko le taka kombinacija znakov, ki jo omogoča prostor na tablici.

Druga pravila izbranih oznak:

- izbrani del oznake ne sme vsebovati kratic državnih organov, določenih tujih predstavništev in mednarodnih organizacij ter neprimernih vsebin ali izrazov.

- Izbrani del oznake registrske tablice sme vsebovati tudi črke X, Y in W. Vsebuje lahko tudi črko O, vendar v tem primeru ne sme oznaka vsebovati številke 0.

- Pri kombinacijah črk in številk je v neposredni povezavi prepovedana uporaba črke "I" in številke "1", črke "B" in številke "8" ter črke "G" in številke "6". Registrska oznaka je sestavljena iz črk slovenske abecede, razen črk Č, Š, Ž. Posameznega znaka se ne sme nadomestiti s presledkom.

- Del oznake registrske tablice je mogoče izbrati po lastni želji, če izbrani del ni bil dodeljen ali rezerviran za drugega lastnika vozila in ne vsebuje kombinacije, ki je že uporabljena. - Dela oznake registrske tablice ni mogoče izbrati za vozila diplomatskih in drugih predstavništev ter preskusnih tablic.

Ne spreglejte