Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
16. 10. 2024,
6.24

Osveženo pred

4 ure, 10 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Natisni članek

Avtosalon Pariz 2024 Xpeng

Sreda, 16. 10. 2024, 6.24

4 ure, 10 minut

Xpeng P7+

Xpeng P7+: lahko taka limuzina zamaje evropski premijski trg? #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,72

Kitajski Xpeng je kmalu po razkritju na Kitajskem svojo novo fastback limuzino P7+ pokazal tudi v Evropi. Bo ta petmetrski avtomobil tudi tu cenejši od tesle model 3?

Xpeng P7+ je dolg pet metrov, medosna razdalja pa znaša tri metre. | Foto: Xpeng Xpeng P7+ je dolg pet metrov, medosna razdalja pa znaša tri metre. Foto: Xpeng Xpeng je v Parizu pokazal svojo novo električno limuzino P7+, za katero trdijo, da je serijski avtomobil, ki mu na cesti tehnološko izdatno pomaga umetna inteligenca. Xpeng se želi dokazati kot eden vodilnih na področju asistenčnih sistemov na osnovi umetne inteligence, ki bo znala predelati vse podatke, zajete z visokoločljivostnimi kamerami in senzorji.

Avtomobil torej pri samodejni vožnji druge stopnje uporablja kamere in nič več dražjih sistemov, kot je LiDAR. Sistem naj bi imel občutek za prostor in čas ter je zmožen prepoznave prometnih znakov v različnih mestih oziroma državah. Zaupanje kameram je podobno kot pri Tesli in kot velevajo tudi regulatorji samovozečih taksijev v Pekingu.

Fotogalerija
1
 / 6

 

He Xiaopeng
Avtomoto Milijarder pri 37 letih: kitajski "Elon Musk" zdaj pomaga Volkswagnu

Xpengova novost v Parizu | Foto: Reuters Xpengova novost v Parizu Foto: Reuters

Xpeng P7+ | Foto: Xpeng Foto: Xpeng Petmetrska limuzina na Kitajskem cenejša od tesle model 3

P7+ je avtomobil z 800-voltne platforme. Dolg je dobrih pet metrov (5.056 mm), medosna razdalja pa znaša natanko tri metre. Prihaja v dveh različicah, kjer je moč motorja 180 ali 235 kilovatov, kapaciteta baterij tipa LFP pa 60 ali 76 kilovatnih ur. Prostornina prtljažnika je 725 litrov.

Predprodaja avtomobila se je najprej začela na Kitajskem, kjer P7+ stane devet odstotkov manj kot začetna tesla model 3. To pomeni začetno ceno 209 tisoč huanov oziroma dobrih 27 tisoč evrov. V Evropi bo tak avtomobil tekmec tudi BMW i4, volkswagnu ID.7, BYD sealu …

Xpeng ostaja zavezan širitvi v Evropi

Xpeng je v Evropi prisoten od leta 2001, ko so avtomobile najprej začeli prodajati na Norveškem. Poleg limuzine P7 so v Evropi pokazali športna terenca G9 in njegovo kupejevsko izvedbo G6. Xpeng v Evropi cilja na razred avtomobilov s ceno nad 40 tisoč evri. Trenutno so v Evropi uradno prisotni v enajstih državah. Xpeng je tudi tehnični partner Volkswagna pri izdelavi novih avtomobilov za kitajski trg.

Iz vidika Evrope je najbolj konvencionalno oblikovan Xpengov model športni terenec G9, ki v Nemčiji stane od 43 tisoč evrov.

Ne spreglejte