Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
12. 11. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

Natisni članek

golf Volkswagen

Sobota, 12. 11. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Volkswagen z golfom tehnološko spet najbolj napreden, kaj sledi čez pet let?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

Volkswagen je z novim golfom za svoj razred napovedal nove sisteme, še veliko bolj napredni pa bodo podobno veliki volkswagni čez približno pet let. Med sistemi, ki jih razvijajo v Wolfsburgu, je tudi nova generacija projekcij različnih oznak, opozoril in navigacijskih napotkov pred voznikove oči.

Študija I.D. pri Volkswagnu ne napoveduje le resnega vstopa na trg električnih avtomobil, temveč tudi napredne tehnološke rešitve. Ena teh bo nova generacija projekcijskega sistema (head-up display) pred voznikove oči. | Foto: Volkswagen Študija I.D. pri Volkswagnu ne napoveduje le resnega vstopa na trg električnih avtomobil, temveč tudi napredne tehnološke rešitve. Ena teh bo nova generacija projekcijskega sistema (head-up display) pred voznikove oči. Foto: Volkswagen

Uradno: To je novi volkswagen golf #foto

Najbolj revolucionarni volkswagen po hrošču? Mislijo z njim resno? #video


Volkswagnov prvi oblikovalec ob prenovljenem golfu. Zunanjost je ostala praktično nedotaknjena. Zmagovitega konja se pač ne menja ... | Foto: Volkswagen Volkswagnov prvi oblikovalec ob prenovljenem golfu. Zunanjost je ostala praktično nedotaknjena. Zmagovitega konja se pač ne menja ... Foto: Volkswagen Volkswagen bo predvidoma konec tega desetletja po letošnji študiji I. D. izdelal prvi serijski avtomobil na novi platformi. To bo prvi velikoserijski električni avtomobil največjega evropskega proizvajalca avtomobilov in bo popolnoma spremenil način podajanja informacij pred voznikove oči, je za angleški Autocar povedal vodja Volkswagnovega oblikovanja Klaus Bischoff.

Futuristični sistemi: Čez pet let Predsednik znamke Volkswagen ob študiji električnega vozila I.D. na avtomobilskem salonu v Parizu. | Foto: Volkswagen Predsednik znamke Volkswagen ob študiji električnega vozila I.D. na avtomobilskem salonu v Parizu. Foto: Volkswagen projekcija navigacije "na cesto" pred avtomobil?

Ker ta električni avtomobil spredaj ne bo imel motorja, bodo lahko armaturo potisnili za okrog 20 centimetrov naprej. Volkswagen bo na tej podlagi izdelal novo generacijo projekcijskega zaslona (zaslon head-up). V današnjih avtomobilih ti vozniku podatke izpisujejo na posebno ploščico ali na vetrobransko steklo, Nemci pa bodo naredili še korak naprej. Podatke, napotke in različna opozorila bodo prikazali tako, kot bi bili približno 15 metrov pred avtomobilom. Navigacijske puščice se bodo iz voznikovega zornega kota torej izrisale na cesto oziroma proti cesti, kamor mora zaviti.

Bischoff je v pogovoru za angleško revijo obenem napovedal, da bo do serijske proizvodnje tega avtomobila tehnologija postala že bistveno naprednejša. Vozniku ne bo več izpisovala le navigacijskih napotkov in podatkov o avtomobilih, temveč bo s senzorji in kamerami zaznala različne ovire ter nevarnosti. Sistem jih bo znal barvno označiti.

Takšen bo polno opremljen volkswagen golf v notranjosti. Izstopata dobrih 12 palcev velik zaslon na armaturni plošči, prav tako tudi nov zaslon na sredinski konzoli. Ta bo prepoznal kretnje z rokami. | Foto: Volkswagen Takšen bo polno opremljen volkswagen golf v notranjosti. Izstopata dobrih 12 palcev velik zaslon na armaturni plošči, prav tako tudi nov zaslon na sredinski konzoli. Ta bo prepoznal kretnje z rokami. Foto: Volkswagen

Z golfom prepričljivo vodijo v razredu kombilimuzin

Volkswagen je v četrtek predstavil prenovljenega golfa, ki za Nemce avtomobilsko realnost pomeni danes. Z njim so napovedali, da bodo obdržali vrh prodaje kombilimuzin nižjega srednjega razreda v Evropi. Čeprav je bil avtomobil zadnje generacije star že štiri leta, je letos do konca septembra vseeno prepričal 381 tisoč kupcev, kažejo podatki analitične družbe Jato Dynamics. Opel je bil z novo astro drugi najuspešnejši, a vseeno ni dosegla niti polovice prodaje golfa.

Prodaja kombilimuzin v Evropi do (januar–september 2016)

 

Prodaja vozil

Sprememba 2016/2015

volkswagen golf

381 tisoč

- 7 %

opel astra

188 tisoč

+27 %

škoda octavia

170 tisoč

+ 4 %

ford focus

167 tisoč

- 9 %

peugeot 308

154 tisoč

+ 2 %

audi A3

146 tisoč

4 %

mercedes razred A

108 tisoč

+ 19 %

renault megane

100 tisoč

+ 3 %

toyota auris

100 tisoč

+ 6 %

BMW serija 1

97 tisoč

+ 21 %

 Vir: JATO Dynamics

Golf s tehnologijo izziva tudi premium znamke

Med tekmeci golfa so tudi premium kombilimuzine, kot so na primer BMW serije 1, audi A3 in mercedes-benz razred A. "Tehnološko smo enakovredni premium tekmecem," je na premieri v Wolfsburgu dejal Karlheinz Hell, vodja kompaktnih avtomobilov pri Volkswagnu.

Poleg novega 1,5-litrskega bencinskega motorja TSI bluemotion, ki bo znal v trenutku spuščene stopalke za plin popolnoma izklopiti, bo največja tehnološka novost 9,2-palčni digitalni zaslon na sredinski konzoli. V svoji najdražji različici bo z infrardečimi senzorji sledil gestam rok voznika in spreminjal svoje nastavitve oziroma prikaze. S takim sistemom so Nemci izzvali tudi svoje premium tekmece.

Ne spreglejte