Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
22. 6. 2016,
17.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

3

Natisni članek

Ljubljana

Sreda, 22. 6. 2016, 17.02

6 let, 6 mesecev

"Car sharing" v Ljubljani: začetek julija, minimalna cena najema tri evre

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

3

1. julija bo v Ljubljani začel delovati sistem "car sharinga" oziroma souporabe avtomobilov. Na voljo bodo električni renault zoe, BMW i3 in smart fortwo. Do leta 2018 bo število udeleženih vozil naraslo vsaj na 500.

Video v živo: Prenos predstavitve sistema "car sharing" v Ljubljani:

Začetek 1. julija, do leta 2018 vsaj 500 vključenih vozil

Mestna občina Ljubljana in Avantcar danes v Ljubljani predstavljata slovenski sistem "car sharing" izposoje avtomobilov, ki bodo vsi električni. Kot smo napovedali že konec aprila, bo sprva na voljo več kot 30 avtomobilov na več lokacijah po Ljubljani. Celotna storitev – od rezervacije do odklepanja vozila, zagona motorja in končnega plačila – bo potekala prek mobilne aplikacije Avant2Go, ki so jo razvili v sodelovanju z družbo Comtrade.

Storitev bo za obiskovalce in prebivalce v Ljubljani, ki ima sicer 287 tisoč prebivalcev, začela delovati 1. julija. Do leta 2018 si želijo pobudniki število avtomobilov povečati na vsaj 500. Po njihovih predvidevanjih bi se lahko število avtomobilov v Ljubljani zmanjšalo do deset tisoč.

Cenik storitve "car sharing" v Ljubljani. | Foto: Cenik storitve "car sharing" v Ljubljani.

V Ljubljani bo mogoče najeti renault zoe, BMW i3 in smarta fortwo. V 12 mesecih želijo v pogon spraviti že najmanj 50 električnih avtomobilov. 1. julija bo na voljo 30 vozil.

Minimalna (začetna) cena najema bo od tri do pet evrov, odvisno od tipa vozila. Primer: ura in pol vožnje, dolge deset kilometrov, s smartom stane 6,5 evra.

Dnevna tarifa za smarta bo znašala pet centov na minuto, nočna tarifa pa en cent na minuto. Cena kilometrine bo 20 centov na kilometer, minimalna cena najema pa torej tri evre.

Taksisti: Dvomimo o cenovni ugodnosti "car sharinga", a v vsakem primeru lahko na našo dejavnost vpliva negativno

Prihod in razvoj "car sharinga" bi lahko na lastni koži občutili taksisti, ki prav tako z nestrpnostjo čakajo na več podrobnosti glede sodelovanja sistema in predvsem na to, kako ga bo sprejela javnost.

"Vsaka novost, ki je sicer dobrodošla, prinaša nekakšno konkurenčnost na tem področju. Za zdaj mislim, da predstavlja največ konkurence rent-a-caru, vendar če se zadeva hitro razširi in bo cenovno zelo ugodna, o čemer sicer močno dvomim, bi lahko imela v vsakem primeru negativne posledice za našo dejavnost," prihod "car sharinga" ocenjuje Tomo Žmavc, predsednik Taxi društva Ljubljana.

Boste uporabljali ljubljanski sistem "car sharinga"?

  • Da - to bo odlična popestritev Ljubljane in mobilnosti nasploh.
    61,63 %
    400 glasov
  • Nisem še odločen - glavna bo cena in kakovost storitve.
    24,35 %
    158 glasov
  • Ne - prisegam na druge oblike javnega prevoza (taksi, avtobus ...) oziroma uporabljal bom svoj avtomobil.
    14,02 %
    91 glasov
Oddanih 649 glasov

Zgleden primer "car sharinga" je Dunaj, kjer je že sto tisoč registriranih uporabnikov

Zgleden primer uporabe in razvoja "car sharinga" je Dunaj. Po šestih letih delovanja ima tak sistem v avstrijski prestolnici že sto tisoč uporabnikov. Med temi jih ima sicer 60 odstotkov uporabnikov doma lasten avto, a za sistem delitve avtomobila se odločijo predvsem zaradi lažjega dostopa na lokacije v središču in možnosti brezplačnega parkiranja za vozila ponudnikov sistemov "car sharing".

Raziskava mesta Dunaj je tudi pokazala, da en avtomobil, namenjen izposoji, nadomesti pet osebnih avtomobilov. Tako se vsako leto prihrani 44 milijonov prevoženih kilometrov, kar je posledično več kot sedem tisoč ton izpustov ogljikovega dioksida manj.

Delitev avtomobila pa ne zmanjša le števila prevoženih kilometrov, ampak tudi število avtomobilov v središču Dunaja, kar je pomemben vidik pri trajnostnem zmanjševanju prometa v mestu. To pomeni tudi manj zasedenih parkirnih mest, ki jih mesto lahko nadomesti z več zelenimi površinami, kolesarskimi potmi ter s širšimi pločniki.

Hkrati so s študijo ugotovili, da sistem "car sharing" ni konkurenca javnemu prometu. Na Dunaju dnevno opravijo 2,5 milijona voženj z javnimi prevoznimi sredstvi, zato je sedem tisoč voženj prek sistema delitve avtomobila dnevno skoraj zanemarljiva številka. Prav tako je iz raziskave razvidno, da ima večina registriranih uporabnikov sistema v lasti tudi letno vozovnico za javni prevoz na Dunaju.

Ne spreglejte