Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
16. 11. 2022,
5.31

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,59

13

Natisni članek

hibridni avtomobili Toyota Prius Toyota

Sreda, 16. 11. 2022, 5.31

1 leto, 5 mesecev

Toyota prius v Evropo kot priključni hibrid

Nočno razkritje: Toyota z novim hibridom, presenečenje za Evropo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,59

13

Toyota prius | Taka bo peta generacija Toyotinega priusa. V Evropo prihaja spomladi leta 2023, na voljo bo le kot priključni hibrid. | Foto Toyota

Taka bo peta generacija Toyotinega priusa. V Evropo prihaja spomladi leta 2023, na voljo bo le kot priključni hibrid.

Foto: Toyota

Toyota je na Japonskem razkrila novo generacijo priusa, pravega sinonima hibridne avtomobilske tehnologije. Toda manjše presenečenje: prius bo v Evropi na voljo izključno kot priključni hibrid.

Toyota predstavlja peto generacijo priusa, svojega osrednjega avtomobila. Ta bo v Evropi na voljo le kot priključni in torej nič več kot samopolnilni hibrid. Imel bo baterijo s kapaciteto 13,6 kilovatne ure (kWh), kar bo električni doseg priusa povečalo za polovico. Baterije so namestili pod zadnjo klop in ne pod prtljažnik.

Prius še naprej prihaja s platforme TNGA. Hibridni pogon sestoji iz dvolitrskega bencinskega motorja, sistemska moč bo 164 kilovatov (223 "konjev"). Prejšnji prius je imel kot priključni hibrid sistemsko moč le 90 kilovatov.

Avtomobil je zdaj malo krajši in nižji

Toyota je avtomobil s peto generacijo skrajšala za 4,6 centimetra. Ob tem so ga znižali za pet centimetrov, medosje pa za pet centimetrov podaljšali. V primerjavi s predhodnikom je 2,2 centimetra širši. Novost so tudi 19-palčna kolesa.

Priključno-hibridni prius v Evropo prihaja spomladi prihodnje leto. Toyota ga je na razkritju opisala kot "električni avtomobil z bencinskim motorjem". Japonci so poudarili pomen razpršene elektrifikacije, ki mora zaradi nižanja izpustov staviti na različne tehnologije - poleg hibridov in električnih vozil v prihodnje tudi na vodik.

S priključno-hibridnim pogonom bo za Evropejce prius dražji

Prav zato, ker je bil klasični hibridni prius na dostopnejši ravni kot pravi električni avtomobili, so ga pri Toyoti tudi obdržali in mu namenili še peto generacijo. Če sklepamo po besedah z uradnega razkritja, je bil ključni zagovornik avtomobila kar sam predsednik Akio Toyoda.

Dodatnih tehničnih podatkov pri Toyoti za zdaj niso razkrili, prav tako ne cen. V Sloveniji je bilo treba do zdaj za priključno-hibridnega priusa odšteti vsaj 41.500 evrov, za klasičnega s samopolnilnim hibridnim pogonom pa približno deset tisoč evrov manj.

Novost so 19-palčna kolesa, avtomobil je postal krajši, nižji in zato tudi na pogled še nekoliko bolj dinamičen. | Foto: Toyota Novost so 19-palčna kolesa, avtomobil je postal krajši, nižji in zato tudi na pogled še nekoliko bolj dinamičen. Foto: Toyota

Osrednji vozniški prostor je podoben kot v električnem bZ4X. | Foto: Toyota Osrednji vozniški prostor je podoben kot v električnem bZ4X. Foto: Toyota

Toyota prius | Foto: Toyota Foto: Toyota

Do sto kilometrov na uro bo priključni hibrid pospešil v 6,7 sekunde. | Foto: Toyota Do sto kilometrov na uro bo priključni hibrid pospešil v 6,7 sekunde. Foto: Toyota

Prius je bil za Toyoto leta 1997 prvi hibridni avtomobil. Z njim so začeli postopno širitev hibridnih pogonov v svojih avtomobilih, kar je posredno zmanjšalo tudi prodajo in s tem pomen priusa za Toyotin avtomobilski posel. Četrto generacijo so razkrili leta 2015. Poslavljajoči se prius je bil njihov prvi avtomobil s platforme TNGA, s katere prihajajo najnovejše toyote.

Prius je sinonim in prvi obraz hibridne tehnologije

Obstoječi prius je v Sloveniji stal od 31 tisoč evrov. V Evropi so jih letos prodali le še dobrih 1.300. Za primerjavo, Toyota je letos do konca septembra samo v Evropi prodala že več kot 143 tisoč modelov corolla. Kljub temu na ceste prihaja še peta generacija priusa, ki ima kot namenski hibridni avtomobil še dovolj potenciala.

Čeprav imajo pri Toyoti že dve generaciji modela mirai s pogonom na vodik in zdaj tudi prvi električni model, namreč prav hibridni pogon ostaja ključni element elektrifikacije znamke, prius pa prvi obraz te tehnologije.

V Evropi so do konca septembra, kar predstavlja polovico japonskega poslovnega leta, prodali 778 tisoč avtomobilov - od tega jih je imelo 512 tisoč elektrificiran (večinoma hibridni) pogon. To predstavlja 66 odstotkov vseh prodanih toyot, v Zahodni Evropi je ta delež celo 75-odstoten.
Ne spreglejte