Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
2. 1. 2023,
8.29

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11

27

Natisni članek

Revoz proizvodnja avtomobilov

Ponedeljek, 2. 1. 2023, 8.29

1 leto, 3 mesece

Slovenija vse bolj avtomobilski dobavitelj in ne proizvajalec

V svetu rast, v Sloveniji padec in spremembe

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11

27

Revoz Clio | Proizvodnja vozil v Sloveniji se zmanjšuje. | Foto Gregor Pavšič

Proizvodnja vozil v Sloveniji se zmanjšuje.

Foto: Gregor Pavšič

Na ceste je lani globalno zapeljalo 80 milijonov novih avtomobilov, v nekaj desetih letih je učinkovitost proizvodnje – vsaj do zadnje dobaviteljske krize – rasla izjemno hitro. Na avtomobilskem zemljevidu bo letos še naprej tudi Slovenija, pa čeprav proizvodnja avtomobilov strmo pada in je vloga domače avtomobilske industrije usmerjena predvsem v razvoj dobaviteljev.

Ob koncu prejšnjega leta je minilo 50 let od izgradnje prvega avtocestnega kraka v Sloveniji in v tem času se je tudi svet avtomobilov močno spremenil. Če so bili takrat na cestah zelo pogosti še fički in je bilo v Evropi komaj 20 držav, ki so imele avtoceste oziroma hitre ceste, je v poznejših desetletjih prišlo do izjemnega razmaha tako cestne infrastrukture kot tudi števila avtomobilov. Ta je v mnogih državah, mednje prav gotovo spada Slovenija, postal in ostal nepogrešljiv del mobilnosti vsakega posameznika.

Pogled na tovarno Toyote na Poljskem. | Foto: Toyota Pogled na tovarno Toyote na Poljskem. Foto: Toyota

V času nekdanje Jugoslavije so v sarajevski tovarni TAS letno izdelali največ 37 tisoč volkswagen golfov druge generacije.  Proizvodnja avtomobilov se je do danes tako izpopolnila, da lahko na primer Tesla – seveda v eni tovarni – vsak teden izdela vsaj med tri in pet tisoč novih avtomobilov.

Kolona meja
Avtomoto Promet ne bo izginil, kam se selijo ti prizori? Strokovnjak odgovarja.

Ceste so vse bolj polne avtomobilov. | Foto: Shutterstock Ceste so vse bolj polne avtomobilov. Foto: Shutterstock Lani na ceste novih 80 milijonov avtomobilov

Svetovna proizvodnja avtomobilov je rekordno raven dosegla v letih pred koronsko krizo, torej leta 2017 in 2018. Globalno so takrat izdelali 97 milijonov osebnih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil, pred desetimi leti okrog 84 milijonov, pred 20 leti pa dobrih 60 milijonov vozil, kažejo podatki Mednarodne organizacije proizvajalcev motornih vozil (OICA).

Globalna proizvodnja avtomobilov se je v zadnjih dveh letih ustavila pri okrog 79 oz. 80 milijonih vozil, lani jih je na ceste zapeljalo dobrih 80 milijonov novih.

Tako po cestah danes vozi približno 1,3 milijarde osebnih in lahkih gospodarskih vozil. Po predvidevanju ameriške administracije za energijo (EIA) bo število vozil do leta 2050 naraslo kar do 2,2 milijarde. Približno tretjino naj bi po projekciji EIA predstavljala električna vozila.

Iztok Seljak
Avtomoto Prihodnost za leto 2030? Slovenski strokovnjak pozna odgovore.

Proizvodnja avtomobilov Sloveniji: vrhunec pred petimi leti, vodilna vloga zdaj razvojnim dobaviteljem

Podobna so bila proizvodna nihanja tudi v tovarnah v Sloveniji. Pred 20 leti je v Sloveniji nastalo 118 tisoč vozil, leta 2017 pa v zlatih časih Revoza – takrat so twingu priključili še novo generacijo clia – kar 199 tisoč avtomobilov. Nato pa je po podatkih OICA proizvodnja začela padati. Najprej na 141 tisoč (2020), nato lani le še na 95 tisoč izdelanih avtomobilov.

Medtem ko dolgoročna prihodnost Revoza ostaja negotova, Slovenija na avtomobilskem zemljevidu postaja vse pomembnejši dobavitelj avtomobilov. Ti zagotavljajo 25 odstotkov slovenskega izvoza in deset odstotkov domačega BPD.

Ne spreglejte