Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2024,
6.33

Osveženo pred

3 ure, 21 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
Matjaž Han Revoz Novo mesto

Natisni članek

Sreda, 24. 7. 2024, 6.33

3 ure, 21 minut

V Novem mestu uvod v novo poglavje Revoza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
Revoz | Po neuradnih informacijah naj bi Renault v zagon nove linije vložil najmanj pol milijarde evrov, investicija pa naj bi prinesla 800 delovnih mest. | Foto Gregor Pavšič

Po neuradnih informacijah naj bi Renault v zagon nove linije vložil najmanj pol milijarde evrov, investicija pa naj bi prinesla 800 delovnih mest.

Foto: Gregor Pavšič

V Novem mestu bodo danes začeli pisati novo poglavje avtomobilske tovarne Revoz, ki je del skupine francoskega velikana Renault. Podpisan bo namreč memorandum o soglasju, ki bo podlaga za izdelavo prenovljene različice Renaultovega električnega twinga. Ta bo zagotovila delo za Revoz, v katerem trenutno izdelujejo le še model clio 5.

Memorandum o soglasju bodo na slovesnosti v prostorih novomeške tovarne, ki od leta 1973 izdeluje Renaultove osebne avtomobile, podpisali premier Robert Golob, podpredsednik za industrijsko področje znamke Renault Herbert Steiner in predsednik uprave Revoza Jože Bele. Na slovesnosti bo tudi gospodarski minister Matjaž Han.

Investicija, vredna pol milijarde evrov, prinaša 800 delovnih mest

V Renaultu so koncept novega modela električnega twinga predstavili konec lanskega leta, in kot je pred časom poročal Reuters, naj bi proizvodnja stekla leta 2026. Naložbo naj bi podprla tudi država, pri čemer pa za zdaj še ni znano, s kolikšnimi sredstvi in pod kakšnimi pogoji, je medtem pred dnevi poročal Forbes Slovenija.

Prav tako uradno še niso znani vrednost naložbe in druge podrobnosti projekta, po neuradnih informacijah POP TV pa naj bi Renault v zagon nove linije vložil najmanj pol milijarde evrov, investicija pa naj bi prinesla 800 novih delovnih mest. Tako bi šlo dejansko za največjo tujo neposredno naložbo v Sloveniji do zdaj.

Golob: Za ta projekt smo si prizadevali dolgo

V Revozu so do nedavnega sestavljali Renaultove modele clio, twingo in električni twingo, a so izdelovanje starega twinga in električnega twinga letos zaključili, tako da od tedaj v eni sami izmeni sestavljajo le še model clio 5.

Prihodnje poslovanje tovarne je bilo tako v veliki meri odvisno od odločitve Renaulta glede izdelave novega modela električnega twinga. "Za ta projekt smo si prizadevali dolgo," je ta teden dejal Golob in izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija v tekmi za novo obdobje v Renaultovem prehodu v električno mobilnost premagala druge evropske lokacije.

Robert Golob
Novice Golob zadovoljen z odločitvijo o proizvodnji novega twinga v Revozu
Ne spreglejte