SiolNET. Avtomoto Novice
2,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Udarec za Revoz: smarte bodo izdelovali Kitajci

2,25

termometer

Kitajski Geely je kupil 50-odstotni delež v Smartu in bo skupaj z Daimlerjem vodil znamko, ki se bo kmalu preusmerila v prodajo izključno električnih modelov. Ta dogovor bo imel vpliv tudi na novomeški Revoz, saj bodo od leta 2022 Smartove modele začeli izdelovati na Kitajskem. V Revozu za zdaj ne komentirajo teh novic.

V Revozu izdelajo 45 tisoč Smartovih modelov forfour. | Foto: Vlada RS V Revozu izdelajo 45 tisoč Smartovih modelov forfour. Foto: Vlada RS

Kaj to pomeni za Revoz?

V četrtek prejšnji teden sta Daimler in Geely podpisala pogodbo. S skupnimi močmi bosta poskusila pripeljati znamko Smart v zelene številke. Znamka se bo poskusila čim hitreje prelevila v proizvajalca izključno električnih avtomobilov, ki jih bodo od leta 2022 začeli prodajati na Kitajskem. Prav tako se bo tja preselila proizvodnja novih modelov. Do prihoda nove generacije obeh Smartovih modelov bodo pri Daimlerju nadaljevali proizvodnjo v novomeškem Revozu.

"Novica, ki jo je objavil Daimler, se nanaša na proizvodnjo smartov od leta 2020 dalje. V zvezi s tem v Revozu nimamo nobenih informacij in novice tudi ne moremo komentirati. Prav tako ne prihodnosti sodelovanja Renaulta in Smarta pri bodočih modelih twingo in smart," so odgovorili na naše vprašanje, kaj prehod proizvodnje na Kitajsko pomeni za Revoz in kako bodo nadomestili luknjo v proizvodnji. Na letni ravni namreč v Novem mestu izdelajo okoli 45 tisoč modelov forfour, od tega je blizu 5.000 električnih.

Revoz Avtomoto Revoz in novi clio: Šest milijonov evrov državne pomoči renault twingo Avtomoto Prenovljeni twingo: dobre in slabe novice za Revoz

Država bo dala šest milijonov, nazaj bi jih v treh letih neposredno dobila 14

Renault namerava v okviru projekta v stavbe vložiti 4,2 milijona evrov, v nakup novih strojev in opreme pa 85,8 milijona evrov. Kot so prek družbenega omrežja Twitter ob koncu prejšnjega leta sporočili v vladnem uradu za komuniciranje, pričakujejo z novo naložbo v Novem mestu 75 delovnih mest in pomemben dvig dodane vrednosti na zaposlenega.

Finančna spodbuda se bo državi po navedbah ministrstva za gospodarstvo večkratno povrnila, saj bo Revoz v treh letih samo od davkov in prispevkov pri izplačilu plač predvidoma prispeval dobrih 14 milijonov evrov, celotni zunanji učinki investicijskega projekta za državo pa naj bi dosegli dobrih 834 milijonov evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin