SiolNET. Avtomoto Novice
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Toyota svari: Izstop Velike Britanije iz EU lahko cene avtomobilov poviša za deset odstotkov

1,43

termometer

Toyota Burnaston tovarna

Toyota svari, da bi izstop Velike Britanije iz Evropske unije povišal stroške poslovanja ter da bi se bilo težko izogniti dražji maloprodajni ceni njihovih avensisov in aurisov. Morebiten izstop iz EU lahko avtomobilsko industrijo stane osem milijard evrov.

Toyota ne ovinkari, izstop Velike Britanije bi dvignil stroške

Že prejšnji teden smo pisali o bojaznih avtomobilskih proizvajalcev, ki imajo tovarne v Veliki Britaniji, če bi tamkajšnje prebivalstvo na referendumu izglasovalo izstop iz Evropske unije (EU). Medtem ko so bili do zdaj predstavniki znamk precej zadržani pri komentarjih glede brexita – položaja za zdaj niso hoteli komentirati slovenski predstavniki Nissana in Toyote, prav tako ne sekcija avtomobilskih uvoznikov pri Trgovinski zbornici Slovenije –, so se predstavniki Toyote v Evropi do položaj vendarle bolj natančno opredelili.

Cene toyot, ki so izdelane v Angliji in jih nato izvozijo v Evropsko unijo, bi se lahko povišale za deset odstotkov. Za Toyotine prodajalce v EU, kjer Japonci ne dosegajo največjih deležev na trgu, bi bila to nova oteževalna okoliščina.

"Nadaljnje članstvo Velike Britanije v Evropski uniji je najboljše za naše poslovanje in dolgoročno konkurenčnost. Če se bo zgodil izstop, nas čakajo zelo veliki poslovni izzivi," so zapisali pri Toyoti, ki tri četrtine v Veliki Britaniji izdelanih avtomobilov izvozi prav v države EU.

Britanski premier David Cameron med obiskom Toyotine tovarne v Burnastonu. Britanski premier David Cameron med obiskom Toyotine tovarne v Burnastonu.

Toyota je v poslovanje v Veliki Britaniji vložila že več kot 50 milijard evrov

Toyota je lani v Burnastonu izdelala 190 tisoč aurisov in avensisov, v tovarni v Deesidu pa 200 tisoč motorjev in 35 tisoč drugih komponent. V tej tovarni so nameravali začeti izdelovati tudi nov 1,8-litrski bencinski motor za hibridno različico novega C-HR.

Medtem analitiki ocenjujejo, da bi se lahko trg avtomobilov v Veliki Britaniji v primeru izstopa iz EU v enem letu zmanjšal za 14 odstotkov. Okvirna izguba prihodkov je ocenjena na okrog osem milijard evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin