Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
1. 9. 2017,
8.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

3

Natisni članek

merjenje izpustov

Petek, 1. 9. 2017, 8.46

6 let, 6 mesecev

Danes začenja postopno veljati nova procedura za merjenje porabe in izpustov

Test avta v laboratoriju in na cesti: podatki o porabi bodo realnejši

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

3

Od danes bodo morali povsem nov model na evropskem trgu za izpuste in porabo goriva testirati po novem postopku, ki laboratorijskemu dodaja test na realnih cestah. Preizkus bo daljši, postopki pa natančneje določeni. Bodo kmalu v prodajne kataloge zapisali bolj verodostojne podatke o porabi goriva in izpustih emisij?

merjenje izpusti | Foto: ACEA Foto: ACEA

Vsak novi avtomobil ima v svojem prodajnem katalogu navedeno tudi uradno porabo goriva (za mesto, podeželje in kombiniran cikel) ter izpust ogljikovega dioksida (CO2). Ker te meritve izvajajo v laboratorijih, ki nimajo veliko skupnega z realnim prometom, praktično vsaka navedena številka zavaja potencialnega kupca. Poraba goriva na sto kilometrov je za več litrov višja od navedene v prodajnem katalogu. Evropska unija želi te anomalije omejiti, spremembe pa so se začele hitreje odvijati po izbruhu Volkswagnove dizelske afere pred dvema letoma.

Laboratorijskemu bodo dodali tudi realni cestni test

Danes je v Evropi začel veljati nov postopek za uradno merjenje izpustov in porabe goriva, ki bo znan po kratici WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Ta velja za vse nove modele na evropskem avtomobilskem trgu, čez eno leto pa bo to standard za vse na novo registrirane avtomobile. Poleg laboratorijskega testa bodo morali avtomobil testirati tudi na realnih cestah, z bolje določenimi standardi pa bodo proizvajalci težje uporabljali najrazličnejše trike (preveč napolnjene gume, trak na režah za boljšo aerodinamiko, odstranili so tudi stranska ogledala …).

Ta dodatni test RDE (Evropa ga bo sprejela kot prva regija) bo služil za primerjavo in kontrolo prvotnih rezultatov z laboratorijskih testov. Kot je razvidno iz spodnje tabele, bo nov test precej daljši od dozdajšnjega po postopku NEDC.

Razlike med starim postopkom NEDC in novim WLTP:

 

NEDC

WLTP

Testni krog

enoten

dodatni dinamični del, ki bolje predstavlja realno vožnjo

Trajanje testa:

20 minut

30 minut

Dolžina testa:

11 kilometrov

23,25 kilometra

Povprečna hitrost:

34 km/h

46,5 km/h

Največja hitrost:

120 km/h

131 km/h

 

66 % v mestu, 34 % zunaj mesta

52 % v mestu, 48 % zunaj mesta

Temperatura:

20-30 stopinj Celzija

23 stopinj Celzija

Citroen in Peugeot sta že začela s testiranji po novi enotni proceduri. | Foto: Citroen in Peugeot sta že začela s testiranji po novi enotni proceduri.

Več je dinamičnih pospeševanj in zaviranj

"WLTP bo omogočil precej bolj realne testne pogoje za merjenje škodljivih izpustov in CO2, tako pa bomo dobili tudi natančnejšo osnovo za merjenje porabe goriva in emisij," so zapisali pri evropskem združenju avtomobilskih proizvajalcev ACEA. Po njihovih podatkih kar 95 odstotkov voznikov ne more doseči tako nizke porabe goriva, kot je navedena v prodajnih katalogih. Nemška organizacija VDA pojasnjuje, da ima WLTP precej več faz pospeševanj in zaviranj kot stari NEDC. Precej bolje bo določena tudi temperatura, ko se avtomobil testira, in tlak v gumah.

V vmesnem obdobju uvajanja procedure WLTP bodo proizvajalci objavljali tudi vrednosti po starem testnem sistemu NEDC, kar bo zagotovilo predvsem več preglednosti in lažji prehod na nove vrednosti. Podatek po NEDC bo še naprej ostal tudi osnova za izračun povprečnega izpusta flote posameznega proizvajalca, ki bi se moral do leta 2021 spustiti do 95 gramov CO2 na prevoženi kilometer.

Postopno nižanje dovoljene ravni NOx

Avtomobilski proizvajalci večinoma pozitivno sprejemajo uvedbo novih pravil testiranj, saj bodo ta po njihovem mnenju industriji vrnila del kredibilnosti. V zadnjih dveh letih oziroma v obdobju po Volkswagnovi dizelski aferi se je na izpuste vozil vsul plaz kritik. Čeprav bodo zaradi novih pravil predvidoma tudi bencinski motorji dobili filtre majhnih delcev (dizelski jih imajo že leta), bodo spremembe zahtevnejše za dizelske motorje.

Pri teh so problematični izpusti dušikovih oksidov (NOx), ki so v povprečju sedemkrat višji od največje dovoljene ravni ob testiranju v laboratoriju. Nova pravila bodo sprva dovoljevala to legalno mejo izpustov prekoračiti za 2,1-krat, januarja leta 2020 pa le še za 1,5-krat. Najprej bo torej dovoljeni izpust (glede na standard Euro 6) 168 gramov NOx na kilometer, januarja pa le še 80 gramov NOX na kilometer.

ACEA opozarja, da bodo morale države članice EU prilagoditi zakonodajo glede obdavčitev vozil na podlagi podatka o izpustu CO2. Med temi državami je tudi Slovenija. Po novi proceduri testiranj bodo podatki višji in lastniki avtomobilov bi posledično lahko naleteli na višje stroške. Ne glede na spremembe procedur pa velja, da bo poraba goriva in količina emisij še naprej odvisna predvsem od teže desne noge posameznika in njegovega znanja o varčni vožnji.
Ne spreglejte