Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

18

Natisni članek

Android Apple infotainment varnost avtomobilov promet promet

Torek, 24. 3. 2020, 4.00

4 leta, 1 mesec

Nova raziskava zelo nevarnega početja v avtomobilu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

18

Raziskave kažejo, da tudi uporaba priljubljenih vmesnikov za povezavo avtomobila in pametnega telefona, ki na zaslon preslika aplikacije, negativno vpliva na zbranost voznika. Ta naj bi bila celo manjša kot pri vožnji pod vplivom alkohola.

V odstotkih je zapisano, za koliko se podaljša reakcijski čas voznika pri uporabi različnih sistemov oziroma pri vožnji pod vplivom različnih substanc. | Foto: Urška Vidmar V odstotkih je zapisano, za koliko se podaljša reakcijski čas voznika pri uporabi različnih sistemov oziroma pri vožnji pod vplivom različnih substanc. Foto: Urška Vidmar

Svet se je v zadnjih letih preusmeril k digitalnim orodjem, predvsem pa je naše življenje odvisno od digitalnih zaslonov. Čeprav nekateri sistemi niso optimalni ali pa je njihovo delovanje počasno, uporabnik v večini primerov nima druge izbire. A če govorimo o dejavnikih, ki voznika zmotijo med samo vožnjo, so zasloni na dotik eden največjih krivcev za nepozornost med vožnjo. Tudi sistema Apple Carplay in Android Auto, ki znatno izboljšata odzivnost in intuitivnost, po raziskavi poslabšata reakcijski čas voznika za 53 oziroma 57 odstotkov.

Vsako tipkanje po zaslonu telefona ali radiu zmanjšuje varnost

Obe programski rešitvi dveh največjih tehnoloških podjetij na svetu sta sicer korak v pravo smer v primerjavi s tovarniško vgrajenimi večopravilnimi enotami, a kot razkriva raziskava britanske organizacije I AM RoadSmart, Android Auto in Apple Carplay še vedno precej odvračata pozornost voznika s ceste.

Kot so zapisali v obsežni raziskavi, se voznik, ko brez motenj spremlja promet, odzove v eni sekundi. Če uporablja enega izmed obeh sistemov, se reakcijski čas voznika pri uporabi aplikacije Spotify v sistemu Apple Carplay podaljša za 57 odstotkov in za 53 odstotkov pri uporabi Android Auto. Ker voznik pri tem ne gleda na cesto, temveč v zaslon pametnega telefona ali na zaslon, vgrajen v avtomobil, se bistveno spremenita tudi nadzor nad avtomobilom in njegova hitrost. Uporaba obeh aplikacij je za voznika tako moteča, da je njegova pozornost na cesto manjša, kot če bi vozil pod vplivov marihuane ali spil kakšno pivo in sedel za volan.

varnostni pas
Avtomoto Potrebna je le sekunda: grozljiva statistika nepripetih voznikov

Uporaba zvočnih ukazov izboljša pozornost voznika

Ker oba sistema poznata napredno zvočno upravljanje, se seveda priporoča njegova uporaba. V Sloveniji imamo s tem seveda težavo, saj oba pomočnika govorita angleško oziroma jezik nekaterih večjih držav sveta. Voznik je med vožnjo sicer osredotočen na pogovor s pametnim telefonom, zato je njegova zbranost preusmerjena, varnost v prometu pa spet slabša.

Pri I AM RoadSmart priporočajo, da si voznik nastavi želeno aplikacijo, preden se odpelje z avtom, oziroma da si nastavi navigacijsko napravo pred začetkom vožnje. Zgornja tabela namreč prikazuje, za koliko se podaljša reakcijski čas voznika pri uporabi različnih sistemov oziroma če vozi pod vplivom različnih substanc.

Kljub uporabi sistemov Android Auto in Apple Carplay je voznik nepozoren na dogajanje na cesti, njegov reakcijski čas pa se podaljša za več kot polovico. | Foto: Kljub uporabi sistemov Android Auto in Apple Carplay je voznik nepozoren na dogajanje na cesti, njegov reakcijski čas pa se podaljša za več kot polovico.

Najtežje je vzdrževati varnostno razdaljo

Med raziskavo so pri največji neodvisni prostovoljni organizaciji, povezani z varnostjo v prometu, izvedli tri serije simuliranih voženj, pri katerih so preučevali vpliv sistemov na voznikovo vedenje in zaznavanje. V prvi vožnji so vozniki vozili tako, kot morajo, brez motečih dejavnikov. Na naslednjih dveh vožnjah so med vožnjo uporabljali glasovno upravljanje in zaslone v avtu oziroma telefone. Pri vseh kasnejših vožnjah so raziskovalci ugotovili precejšnje odstopanje načina vožnje v primerjavi s prvo vožnjo. Večina voznikov je med igranjem s pametnimi napravami le stežka vzdrževala primerno varnostno razdaljo in večkrat zapeljala na skrajni rob voznega pasu.

Vozniki ne pogledajo na cesto dolgih šestnajst sekund

Ugotovili so tudi, da se ne avtocesti voznikom, ki gledajo v enega izmed zaslonov, zaviralna pot podaljša za dolžino štirih ali petih avtomobilov. Nekateri vozniki so odstranili pogled s ceste za neverjetno dolgih šestnajst sekund in pri hitrosti 110 kilometrov na uro v tem času prevozili petsto metrov. Ko so na koncu povprašali voznike, koliko časa menijo, da so gledali v zaslone pametnih naprav namesto na cesto, so v povprečju pri svoji oceni zgrešili za pet sekund.

Ne spreglejte