Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2008,
9.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 22. 2. 2008, 9.22

8 let

Sto let od prvih Škodinih športnih uspehov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z zaključkom prvega dela testiranj škode fabie super 2000 je češki avtomobilski proizvajalec na prav poseben način obeležil 100. obletnico svojih prvih velikih uspehov v športnem avtomobilizmu.

Podjetje Lurin & Klement (danes Škoda) je že takoj po svoji ustanovitvi leta 1901 zaželo s svojimi vozili tekmovati na raznih dirkah. Najprej je sodelovalo na motorističnih dirkah, leta 1905 pa se je lotilo proizvodnje avtomobilov in z njimi leta 1908 doseglo tudi prve velike uspehe.

Znamka je svoj prvi uspeh slavila na gorski dirki Zbraslav – Jíloviště marca 1908, za volanom pa je sedel znanim dirkač in konstruktor Otto Hieronimus. 1. junija 1908 se je isti dirkač udeležil prve večje mednarodne dirke Sankt Peterburg – Moskva, ki je bila dolga 690 km. Čeprav je s svojim dirkalnikom nastopil v najmanjši kategoriji, je zmagal v svojem razredu, obenem pa je v skupni razvrstitvi dosegel peto mesto.

Grof Paul Draskovich je bil v gorski preizkušnji na Ivanovem sedlu (Bosna) najhitrejši v kategoriji dvolitrskih dirkalnikov. V gorski dirki na Ries je grof Alexander Kolowrat z vozilom Laurin & Klement zmagal v razredu dirkalnikov z manj kot dvolitrsko prostornino in je bil celo hitrejši od zmagovalca v trilitrskem razredu.

Največje zmagoslavje je znamki prinesla gorska dirka na Semmeringu v Avstriji. Na 10 km dolgi progi so vozila premagala višinsko razliko 400 m. Znamka Laurin & Klement je v vseh treh razredih, v katerih je tekmovala, dosegla vodilna mesta. Otto Hieronimus je tako kot na dirki v Rusiji vzbudil največ pozornosti. Z dirkalnikom FC je dosegel hitrejše čase kot vozniki z večjimi vozili. Poleg tega so ostali vozniki znamke osvojili še dve drugi in tri tretja mesta.

Ne spreglejte