SiolNET. Avtomoto Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sredi dneva vam z avta v le nekaj minutah odžagajo katalizator #video

10

termometer

Tatovi po svetu so odkrili nov vir zaslužka. Še posebej iz ZDA poročajo o vse pogostejših krajah katalizatorjev z osebnih, pa tudi s tovornih vozil. Katalizatorji namreč vsebujejo dragocene kovine, med njimi paladij, ki je na vrhu najbolj iskanih kovin v svetu zamenjal zlato.

Tolpe se do avtomobilov pripeljejo tudi podnevi, odžagajo katalizator in se odpeljejo naprej, poročajo tuji mediji. Za opravilo potrebujejo pičlih pet minut, in medtem ko tatovi z enim katalizatorjem zaslužijo okoli 350 evrov, lastniku avtomobila povzročijo okoli 2.300 evrov škode.

Kovine v katalizatorju, ki uravnavajo raven škodljivih izpustov avtomobilov v okolje, je mogoče reciklirati in uporabiti za izdelavo nakita, v zobozdravstvu in za elektroniko. Rodij, paladij in platina imajo zelo visoko vrednost, a strokovnjaki opozarjajo, da delo, povezano z ločevanjem teh dragocenih kovin, ni za amaterje, saj gre za toksične snovi, za pridobivanje pa je potrebnih več različnih kemičnih postopkov.

Najbolj na udaru višja vozila ter avtomobili znamk BMW, Audi in Volkswagen

Najbolj na udaru so avtomobili znamk BMW, Audi in Volkswagen. Tatovi radi posežejo po avtomobilih, pri katerih je podvozje bolj oddaljeno od tal, saj so tako katalizatorji lažje dostopni. Avtomobili, kot sta honda jazz in accord, pa so zanje zanimivi, ker so starejši deli lažje dosegljivi in bogati z dragocenimi kovinami, poroča The Telegraph.

Na prvi pogled vozniki ne morejo vedno opaziti, da jim je nekdo ukradel katalizator. To ugotovijo, ko zaženejo motor svojega avtomobila, saj že takoj ob vžigu zaslišijo glasen ropot, ki postaja vse močnejši, ko pritisnejo stopalko za plin. Neobičajen zvok je slišen tudi ob menjanju prestav, saj to ni tekoče.

Kako se izogniti kraji katalizatorja:

- Avtomobil parkirajte v zaprti garaži ali na dobro osvetljenih parkiriščih bližje vhodu v stavbo.
- Avtomobil parkirajte tako, da tatovom otežite dostop do podvozja.
- Katalizator vam lahko privarijo na šasijo avtomobila, zaradi česar ga je težje ukrasti.
- V katalizator lahko vgravirate številko šasije avtomobila, kar bi posrednika opozorilo, da gre za ukraden del, kasneje pa bi tudi lažje našli lastnika.
- Svoj alarmni sistem v avtomobilu nastavite tako, da se sproži, ko zazna vibracije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 88
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin