Škodi nov model, rekordni prihodki in strateško ključen projekt "nizkocenovnega" avta

Škoda je imela lani ob 25-letnici delovanja pod okriljem koncerna Volkswagen višji dobiček kot Audi, vodstvo koncerna pa ji je namenilo pomemben projekt razvoja nizkocenovnega avtomobila za trge v razvoju. Njihov partner pri tem razvoju bo indijska Tata Motors.

Škoda je lani tudi po zaslugi superba presegla milijardo evrov prihodkov. Škoda je lani tudi po zaslugi superba presegla milijardo evrov prihodkov. Foto: Škoda

Škoda zagotovila skoraj četrtino prihodkov celotnega koncerna

Češko znamko iz Mlade Boleslave so za ta strateško zelo pomemben projekt izbrali zato, ker zna izdelati stilska, a obenem finančno racionalna vozila, je odločitev pojasnil predsednik koncerna Matthias Müller. Zaradi odlične prodaje superba, kjer imajo Čehi znatne marže, so lani prihodki znamke prvič presegli milijardo evrov. Prihodke so namreč povečali za 31 odstotkov, na 1,2 milijarde evrov, še za eno odstotno točko pa svojo dobičkonosnost. Z vidika marže so postali druga najuspešnejša znamka koncerna, uspešnejši od Škode je le še Porsche.

Škoda bo danes zvečer v Stockholmu na Švedskem razkrila novo generacijo dozdajšnjega yetija. Odločili so se za spremembo imena tega zelo konkurenčnega majhnega športnega terenca. Ime yeti bo zamenjalo ime karoq. Več o tem avtomobilu vam v reportaži iz Stockholma sporočimo jutri zjutraj.

Škodin uradni napovednik novega yetija oziroma po novem karoqa. Škodin uradni napovednik novega yetija oziroma po novem karoqa. Foto: Škoda

Z Indijci do novih trgov in še višjih prihodkov?

Nov posel s Tato Motors bi lahko povečal prihodke Škode in tako tudi uspešnost predsednika znamke Bernharda Maierja. Ta je pred izbruhom dizelske afere vodil prodajo pri Porscheju, nato pa hitro preusmeril svojo strategijo tudi v prodajo "ljudske" avtomobilske znamke.

Razvoj nizkocenovne znamke za trge v razvoju je bil eden ključnih očitkov prejšnjemu predsedniku koncerna Martinu Winterkormu. Kar torej ni uspelo znamki Volkswagen – poudarjali so težavo kompromisa med nizko ceno in še vedno zadovoljivimi standardi –, bo zdaj očitno uspelo Škodi. Skupni avtomobil s Tato Motors bo nastal čez dve leti, Indijci pa bodo za vozilo predvidoma zagotavljali svoj pogonski motor.

Češka avtomobilska industrija z več prostimi delovnimi mesti kot prošnjami za zaposlitev

Ena največjih težav Škode so novi kadri. Češka namreč spada med srednjeevropske države, kjer se je močno razvila avtomobilska industrija. Raven brezposelnosti je bila februarja le 3,4-odstotna, na trgu dela pa Čehi preprosto nimajo toliko inženirjev, kot bi jih z vsemi svojimi tovarnami potrebovali. Število prošenj za zaposlitev pada, na drugi strani pa narašča število prostih delovnih mest.

Sorodne vsebine

Komentarji

3
  • matija11 / 18.05.2017. ob 15:57

    @trdonja..... ti preveč zahtevaš od instant novinarjev!!!

  • trdonja / 18.05.2017. ob 12:12

    Tele finančne podatke spravite v red: 1,2 mrd € prihodka je nemogoče (razen, če so nekaj več kot milijon avtov prodajali za cca 1.000 € na kos). Informacijo, da so dobičkonosnost izboljšali za odstotno točko, pa bi lahko dopolnili s podatkom, kolikšna je sedaj.

  • xedos / 18.05.2017. ob 16:45

    Če ni brezposelnih in ne dobiš delavcev je logično in ne novica. Nelogično je, da bresposelni so in ne dobiš delavcev, kar se dogaja pri nas. O tem bi bilo potrebno pisati!

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano