Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2022,
7.08

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

električna vozila subaru solterra lexus RZ Toyota bZ4X Lexus

Četrtek, 21. 4. 2022, 7.08

2 leti

Svetovna premiera: lexus RZ 450e

Resnejši vstop tudi za Lexus, to je njihov novinec #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Lexus RZ | Lexus z RZ prvič resneje vstopa v svet električnih avtomobilov, čeprav imajo v ponudbi že manjšega UX EV. | Foto Lexus

Lexus z RZ prvič resneje vstopa v svet električnih avtomobilov, čeprav imajo v ponudbi že manjšega UX EV.

Foto: Lexus

Lexus je pokazal svoj novi model RZ, ki kot prvi lexus sloni na namenski arhitekturi e-TNGA, namenjeni izključno električnim avtomobilom. Gre za križanca s sorodstvenimi vezmi s toyoto bZ4x in subaru solterro, a z bistveno izboljšanimi materiali in funkcijami. V primerjavi z njima ima tudi močnejši štirikolesni pogon z 230 kilovati sistemske moči in baterijo z zmogljivostjo 71,4 kilovatne ure ter dosegom po merilnem ciklu WLTP čez 400 kilometrov.

Pri Lexusu so poskrbeli za to, da na cesti podobnosti s toyoto ali subarujem ne bo mogoče zaznati. RZ ima bistveno manj plastičnih zaščit na blatnikih, stekleni del je manjši, na zadnjih vratih manjši stekleni del zamenjuje plastičen del v klavirskem sijaju, ki daje občutek plavajoče strehe. Posledično so vsi stebrički obarvani v črno barvo, stranska ogledala so nameščena nižje in celotna zunanja podoba sledi oblikovnim potezam znamke. Dinamično zunanjo podobo zaokrožijo svetlobna linija čez celoten zadek, zadnji usmerjevalnik zraka in prepoznaven svetlobni podpis spredaj.

Dva elektromotorja in več moči

Kdo je glava družine, je jasno razvidno tudi ob pogledu na številke pri pogonskem sklopu. RZ je serijsko opremljen z dvema elektromotorjema, na sprednji osi ima 150 kilovatov in na zadnji osi 80 kilovatov. Sistemska moč se tako ustavi pri 230 kilovatih in 435 njutonmetrih navora, serijsko pa je RZ opremljen s štirikolesnim pogonom Direct4. Sistem je zmožen prilagajati količino navora med sprednjo in zadnjo osjo ter po potrebi na eno izmed osi prenesti tudi do sto odstotkov navora. Od 0 do 100 kilometrov na uro pospeši v 5,6 sekunde in ima maksimalno hitrost omejeno na 160 kilometrov na uro. 

RZ ima večjo moč kot bZ4x, a ta večja moč ima davek pri dosegu avtomobila. Baterija z zmogljivostjo 71,4 kilovatne ure ponuja okrog 400 kilometrov dosega, kar je v primerjavi z bZ4x 70 kilometrov manj.

Lexus RZ | Foto: Lexus Foto: Lexus

Lexus RZ | Foto: Lexus Foto: Lexus

Tudi pri lexusu na seznamu opcij odrezan volan

V notranjosti RZ sledi rešitvi Tazuna, ki prinaša digitalno vozniško okolje. Pred voznikom je nameščen majhen digitalni zaslon, za multimedijo pa skrbi 14-palčni zaslon na dotik na sredini armaturne plošče. Tako kot pri Toyoti bo tudi tukaj na seznamu opcij zgoraj odrezan volanski obroč.

To je mogoče zaradi umika mehanske povezave volanskega obroča s kolesi (tehnologija One Motion Grip). V Evropi naj bi tak sistem dočakali leta 2023, kupci pa se bodo lahko odločili za uradni volanski obroč z odrezanim vrhom (podobnega napoveduje tudi Tesla). Tak volanski obroč bo namenjen prav novi tehnologiji, zaradi katere se zmanjša potreba po vrtenju, kar omogoča lažje držanje rok v položaju "petnajst do treh". Od leve do skrajne točke bo treba volanski obroč zavrteti le za 150 stopinj.

RZ v Sloveniji prihodnje leto

Pri Lexusu so kar nekaj časa napovedovali novi RZ in ga s pomočjo številnih zakritih fotografij že skoraj v celoti pokazali. V tujini so že začeli sprejemati naročila, v Slovenijo pa bo električni RZ zapeljal v prvem četrtletju prihodnjega leta. Cene za slovenske kupce še niso znane.

Lexus RZ | Foto: Lexus Foto: Lexus

Lexus RZ | Foto: Lexus Foto: Lexus

Ne spreglejte