Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 12. 2021,
10.11

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

2

Natisni članek

ogljikov dioksid Emisije dizelski izpusti dizel

Četrtek, 16. 12. 2021, 10.11

2 leti, 4 mesece

Rešitev za dizel? VW že s prilagojenimi motorji za novo dizelsko gorivo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

2

dizel | Nova parafinska dizelska goriva močno zmanjšajo izpuste ogljikovega dioksida, z njihovo uporabo pa bi se lahko spet povečalo zanimanje za dizelsko gnane avtomobile. | Foto Reuters

Nova parafinska dizelska goriva močno zmanjšajo izpuste ogljikovega dioksida, z njihovo uporabo pa bi se lahko spet povečalo zanimanje za dizelsko gnane avtomobile.

Foto: Reuters

Volkswagen je še uradno potrdil, da so njihovi najnovejši štirivaljni dizelski motorji odobreni za uporabo parafinskih dizelskih goriv. Ta imajo večjo vsebnost bio goriv, zato njihova uporaba prinaša manjši izpust emisij ogljikovega dioksida.

Z uporabo parafinskih dizelskih goriv naj bi se v primerjavi z običajnim dizelskim motorjem izpust emisij ogljikovega dioksida znižal med 75 in 90 odstotki. Zaradi tega po novi vrsti dizelskega goriva z večjo vsebnostjo bio goriv posegajo predvsem podjetja, katerih prva izbira je zaradi velikega števila prevoženih kilometrov službenih avtomobilov še vedno dizelski pogon. A pri Volkswagnu so v izjavi potrdili, da lahko njihovi novi štirivaljni dizelski motorji (v modele so jih začeli vgrajevati junija) pripravljeni tudi na uporabo teh goriv. Tako bodo lahko parafinska dizelska goriva uporabljali vozniki najnovejši tiguanov in golfov ter seveda vozniki modelov drugih znamk znotraj koncerna.

Sintetično gorivo
Avtomoto Sintetična goriva prihodnosti? Mercedes jim je rekel ne.

Širjenje parafinskih goriv proti koncu desetletja

"Z uporabo do okolja prijaznih goriv v odobrenih modelih Volkswagna strankam po vsej Evropi omogočamo, da znatno zmanjšajo svoje emisije ogljikovega dioksida, takoj ko bo gorivo na voljo v državi. Uporaba parafinskih goriv je na primer smiselna dodatna možnost, zlasti za podjetja z mešanim voznim parkom, ki ga sestavljajo modeli z električnimi in običajnimi pogoni," je povedal Thomas Garbe, vodja oddelka za bencinska in dizelska goriva pri Volkswagnu.

Parafinska dizelska goriva so tekoča goriva, ki so lahko sintetično ustvarjena iz surovin, kot so zemeljski plin, biomasa ali premog. Prav tako jih lahko izdelujejo iz hidroobdelanih rastlinskih olj ali živalskih maščob. Kot že omenjeno, parafinska dizelska goriva ustvarijo precej manj škodljivih emisij ogljikovega dioksida ob zgorevanju, zato bodo imela pomembno vlogo pri lokalnem zmanjševanju škodljivih emisij. Proti koncu tega desetletja bodo na energijskem trgu imela parafinska dizelska goriva že od 20- do 30-odstotni tržni delež.

Ne spreglejte