Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
4. 10. 2024,
15.51

Osveženo pred

4 ure, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Natisni članek

renault symbioz Renault

Petek, 4. 10. 2024, 15.51

4 ure, 3 minute

Novo v Sloveniji: renault symbioz

Renault symbioz v Sloveniji: novo in atraktivno zunaj, že videno znotraj #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00
Renault symbioz | Foto Renault

Foto: Renault

Symbioz je novi športni terenec na slovenskem avtomobilskem trgu. Ima samopolnilni hibridni pogon, trgovci pa jih nameravajo letno prodati okoli tristo.

Renault je v Slovenijo pripeljal dva nova športna terenca. Hibridnega symbioza so predstavili bolj pompozno kot električnega scenica, ki je na zunaj sicer oblikovno skoraj enak, a je veliko dražji in ima zato primerno manjši prodajni potencial.

Renault symbioz
Avtomoto Renault symbioz – racionalen, praktičen in z dobro ceno. Ima zato napačno ime?

Hibridni pogon ima sistemsko moč 145 "konjev", kapaciteta baterije je 1,2 kilovatne ure.
 | Foto: Renault Hibridni pogon ima sistemsko moč 145 "konjev", kapaciteta baterije je 1,2 kilovatne ure. Foto: Renault Symbioz je dejansko naslednik tradicionalnega scenica

Symbioz je dolg 4,41 metra in tehta 1,5 tone. Spada pod australa in nad capturja. Čeprav je dobil povsem novo ime, bi ga še najlažje označili za na zunaj modernejšega naslednika nekdanjega scenica. Renaultov novi model s tem imenom je namreč električni športni terenec, ki s pravim scenicom nima ničesar skupnega, vsekakor veliko manj kot symbioz.

Ponudba športni terencev pri Renaultu je natrpana in vsaj za zdaj se zdi, tudi zaradi zelo tihega prihoda električnega scenica na slovenski trg, da bodo v ospredju captur, symbioz in austral, scenic pa na višje prodajne številke ne bo mogel računati. Njegova cena med električnimi tekmeci, kot sta tesla model Y in peugeot 3008 (pa tudi nissan ariya, ford explorer, škoda elroq …), ni slaba, a je symbioz mnogo cenejši.

Renault SUV velikost | Foto:

Renault scenic je symbiozu zelo podoben in tudi velikostno enak, je pa okrog 12 tisoč evrov dražji. | Foto: Gregor Pavšič Renault scenic je symbiozu zelo podoben in tudi velikostno enak, je pa okrog 12 tisoč evrov dražji. Foto: Gregor Pavšič

Na slovenske ceste jih bo zapeljalo okrog tristo letno. | Foto: Renault Na slovenske ceste jih bo zapeljalo okrog tristo letno. Foto: Renault

V Sloveniji bo treba zanj odšteti vsaj slabih 30 tisočakov, nato pa se cene odvisno od paketa gibljejo med 31 in nekaj nad 34 tisoč evri.

Na zunaj najnovejši, v notranjosti izkorišča starejšo in že amortizirano tehniko

Kot smo pri symbiozu poročali že z mednarodne predstavitve v Španiji, so njegov glavni adut zelo moderen in atraktiven videz ter praktičnost tako za potnike kot v prtljažniku (ta ima od 642 do 1.582 litrov prostora), zavoljo hibridnega pogona pa je tudi preprost in cenovno dokaj ugoden. Vselej zanimiva je možnost vzdolžnega premika zadnje klopi. Vendarle pa bi pričakovali modernejšo notranjost v avtomobilu, saj ta ni na ravni australa in rafala, temveč že nekoliko starejšega capturja.

Konkurence na trgu ima symbioz veliko, Renaultovi trgovci pa letno načrtujejo prodajo okrog 300 vozil. Še večji potencial bi symbioz imel, če bi ga lahko ponudili tudi s klasičnim neelektrificiranim bencinskim motorjem. Ta lahko ceno spravi krepko pod 30 tisočakov.

Foto – renault symbioz v notranjosti

Fotogalerija
1
 / 9
Ne spreglejte