Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
16. 2. 2016,
22.42

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Renault Alpine Športni Avtomoto Avtosalon Ženeva 2016

Torek, 16. 2. 2016, 22.42

2 leti, 3 mesece

Renault, ki je pred 40 leti že premagoval porscheje – lahko to danes spet ponovi?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Renault bo začel prihodnje leto prodajati športne avtomobile obujene znamke Alpine. Športni avtomobil bo imel sredinsko postavljeni motor, nizek profil in težišče ter izpostavljeno vozniško zabavo.

Začetek znamke Alpine leta 1955 v francoskem Dieppu

S tem so bile izpolnjene sanje Renaultovega trgovca Jeana Redela iz Dieppa, ki je v svoji majhni delavnici nekoč v športno preobleko predeloval renaulte (na primer model 4CV) in s svojo vizijo leta 1955 ustanovil znamko Alpine. Skupaj z bratoma Chappe je uporabil številne pionirske prijeme pri načrtovanju športnih avtomobilov, spogledoval se je tudi z uporabo ogljikovih vlaken in izdelal prvo alpine A106.

Spomin na trojne zmage na reliju Monte Carlo in naslov svetovnega prvaka

Čeprav je znamka Alpine zmagovala tudi na dirkališčih, je najbolj zaslovela z uspehi v reliju. Model A110 je bil konec 60. in v začetku 70. let prejšnjega stoletja pojem najtežjih relijev na svetu. Leta 1973, ko je bilo prvič razpisano svetovno prvenstvo v reliju za proizvajalce, je Alpine zmagala na šestih relijih in sebi ter Renaultu, ki je športno znamko tega leta kupil, pripeljala naslov svetovnega prvaka.

Prevlada športnega avtomobila z zadnjim pogonom je bila očitna vse do prihoda še bolj skrajne in močnejše lancie stratos. Med najbolj odmevnimi dosežki alpine A110 sta prav gotovo dve trojni zmagi na reliju Monte Carlo leta 1971 in 1973.

Dirkalno alpine A110 je poganjal 1,8-litrski motor z močjo 175 "konjev", kar je bilo pri masi le 730 kilogramov dovolj za odlične zmogljivosti in okretnost na zavitih alpskih cestah.

Reinkarnacija športnega alpine: bistvo vozniška zabava in odlična lega na cesti

Prav zaradi športnih uspehov originalne alpine A110 so pri Renaultu izbrali Monako za gostitelja predstavitve nove študije, ki napoveduje alpinino reinkarnacijo. To je študija, ki je blizu serijske različice novega Renaultovega športnega avtomobila. Študijo bodo javnosti pokazali tudi na bližajočem se avtomobilskem salonu v Ženevi, serijsko alpine pa bodo razkrili proti koncu leta. To se bo najverjetneje zgodilo na avtomobilskem salonu v Parizu. Bistvo nove alpine bo v elegantnem in športnem oblikovanju z izrazitim nizkim profilom. Avtomobil bo imel nizko maso, dobro aerodinamiko in nizko težišče, kar so trije pomembni dejavniki vozniku prijaznega športnika. Zadnjega spojlerja ne bo, saj sta ključna aerodinamična elementa ravno dno vozila in zadnji difuzor.

Neuradno: serijska alpine z močjo do 300 "konjev" in maso 1.100 kilogramov?

Uradnih podatkov o zmogljivosti še ni, francoski mediji pa so za prvo serijsko alpine omenjali 1,8-litrski bencinski turbo motor z okoli 250 "konji". Študija ima sredinsko postavljen motor in po zagotovilih Renaultovih inženirjev omogoča pospešek do 100 kilometrov v manj kot 4,5 sekunde.

Ker bodo močnejše alpine imele tudi motor z okoli 300 "konji", bo to pri masi okoli 1.100 kilogramov predstavljalo Renaultovega zglednega tekmeca za avtomobile, kot sta lotus elise in porsche cayman. Alpine je pred 40 leti porscheje na dirkah že premagovala, se lahko to zgodi tudi v 21. stoletju?

Znamka Alpine bo začela v Evropi, pozneje tudi selitev v ZDA

Alpine bo sicer lažja od caymana in tudi novega porscheja 718 boxster, na drugi strani pa manj skrajna od Lotusovega tekmeca. Predsednik Renaulta Carlos Ghosn je na predstavitvi celo dejal, da po njegovem mnenju novi alpine na avtomobilskem trgu ne bo imel pravega tekmeca. Ustanovitev znamke Alpine, ki bo Renault posredno prvič popeljala tudi na severnoameriški trg, ocenjuje kot dolgoročno in dobro premišljeno naložbo. Avtomobile bodo izdelovali v Dieppu, kjer danes domuje Renault Sport in tam nastajajo tudi vsi športni renaulti.

Prodaja športnega avtomobila alpine se bo leta 2017 najprej začela v Evropi, nato pa se bo predvidoma selila tudi na svetovne trge. Alpine ne bo le en avtomobil, saj bo šlo za družino modelov.

Ne spreglejte