Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
19. 12. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

6

Natisni članek

Torek, 19. 12. 2017, 5.30

6 let, 4 mesece

NIO ES8

Razkrili mamljiv kitajski SUV za pol cene tesle

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

6

Nio ES8 | Foto Nio

Foto: Nio

Kitajski NIO predstavlja električni športni terenec, ki je neposreden odgovor Teslinemu modelu X in napoved vročega avtomobila na največjem trgu na Kitajskem od leta 2020. NIO ES8 bo na voljo za približno polovico cene tesle X.

Tesla X nas je samodejno peljala okrog Ljubljane #video


Nio EP9 na slavnem Nordschleifu. | Foto: Nio Nio EP9 na slavnem Nordschleifu. Foto: Nio Rekorderji Nordschleifa vstopajo na največji avtomobilski trg

Avtomobilska znamka NIO, za katero stoji kitajsko zagonsko podjetje NextEV, je izbrala dobro strategijo.

Najprej so letos s svojim električnim superšportnikom EP9 postavili prestižni rekord najhitrejšega serijskega avtomobila na nemški stezi Nordschleife, zdaj pa z električnim športnim terencem vstopajo na velikoserijski avtomobilski trg.

Neposreden tekmec je Tesla z modelom X, ki pa je v primerjavi z ES8 za približno polovico dražji.

Tesla na Kitajskem še brez subvencij

Osnovna cena ES8 bo 448 tisoč kitajskih juanov (57 tisoč evrov). Na Kitajskem, ki je tudi največji trg električnih vozil na svetu, bodo lahko kupci vozila izkoristili še subvencijo vsaj 44 tisoč juanov (5.600 evrov). Kitajci, ki kupijo tesle, te subvencije ne dobijo, saj je ta namenjena le vozilom domače proizvodnje. Tako bo ostalo, vsaj dokler Tesla na Kitajskem ne zgradi lastne tovarne.  

Video: Spoznajte vse skrivnosti kitajskega električnega SUV

ES8 ima pet kamer, 12 ultrazvočnih senzorjev in pet radarjev. Ti so osnova asistenčnih sistemov.  | Foto: Nio ES8 ima pet kamer, 12 ultrazvočnih senzorjev in pet radarjev. Ti so osnova asistenčnih sistemov. Foto: Nio Stalni štirikolesni pogon in sistem menjave baterij v treh minutah

ES8 ima dva motorja, ki zagotavljata sistemsko moč 480 kilovatov. Pospešek do sto kilometrov na uro bo avtomobil zmogel v 4,4 sekunde. Opremljen je z baterijo s kapaciteto 70 kilovatnih ur. NIO pri osnovni različici obljublja doseg (po standardu NEDC) 355 kilometrov. Na voljo bo tudi različica z uradnim dosegom 500 kilometrov.

Ponujali bodo sistem hitre menjave baterij (nasprotje Tesline gradnje lastnih hitrih polnilnic), ki jo bo mogoče opraviti v treh minutah. NIO bo na Kitajskem do leta 2020 postavil 1.100 postaj za zamenjavo baterije.

Kitajska alternativa Tesli: poudarek na umetni inteligenci, asistenčnih sistemih …

Kitajsko vozilo je na trgu električnih avtomobilov za zdaj najboljši približek teslam. Poleg prostorne notranjosti in uporabe aluminija pri gradnji lahke karoserije in šasije so Kitajci veliko pozornosti namenili tehnološkim programskim rešitvam. Tako bo imel voznik svojega virtualnega asistenta, avto bo mogoče nadgraditi na daljavo. Inženirji se torej zavedajo razvoja umetne inteligence v vozilih prihodnosti.

ES8 ima pet kamer, 12 ultrazvočnih senzorjev in pet radarjev. Ti so osnova asistenčnih sistemov. Celoten sistem vozniških asistentov, imenovan NIO Pilot, poganja čip izraelske družbe MobilEye. Ti so nedavno še sodelovali s Teslo pri prejšnji generaciji njihovega sistema Autopilot. ES8 bo zmogel samodejno vožnjo druge stopnje, ki bo predvidoma primerljiva s Teslino.

NIO je vreden 2,9 milijarde dolarjev, je poročal Business Insider. Prodati nameravajo deset primerkov superšportnega EP9, ki vsak stane skoraj 1,5 milijona dolarjev. Električni športni terenec ES8 nameravajo v ZDA začeti prodajati leta 2020.  
Ne spreglejte