Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2022,
7.01

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

prometni radar 12Media PR članek

Ponedeljek, 4. 7. 2022, 7.01

1 leto, 9 mesecev

Radar – kako se lahko izognete plačilu kazni?

Oglasno sporočilo

Ste vedeli, da se v določenih okoliščinah lahko izognete plačilu kazni, ki ste jo prejeli zaradi prehitre vožnje? Zakonodaja vas v nekaterih primerih ščiti, pravniki pa svetujejo, da pripravite dokazno gradivo.

12media | Foto:

Vsem se kdaj zgodi, da imamo za volanom težko nogo. Bodisi plin pohodimo namerno, ker se nam mudi, bodisi pogled za trenutek umaknemo s števca – in hop, kazen je tu. Ujel nas je radar … A tudi če vas posname radar in prejmete kazen, ni rečeno, da ste jo dolžni plačati. Državni organi, policija ali mestno redarstvo vas bodo k temu seveda pozvali, ob tem pa uporabili svoja sredstva za sankcioniranje. A po pravni poti se da doseči marsikaj, saj zakonodaja ščiti najšibkejše člene prebivalstva, torej državljane. V katerih primerih se plačilu kazni lahko izognete?

Ne veste, kako do odškodnine v primeru nesreče? Potrebujete pravni nasvet? Kaj morate vedeti? Pokličite Pravnik na dlani na 01 280 8000.

Vozil je nekdo drug!

Pogosto se zgodi, da lastnik in voznik avtomobila nista ista oseba. Prekršek, storjen z vašim vozilom, ki ga je vozil nekdo drug, ni vaša odgovornost, zato se lahko pritožite. A dokazati boste morali, da avtomobila res niste vozili vi. Poleg dejstev, ki dokazujejo, da niste bili na kraju dogodka, boste za razglasitev nedolžnosti morali predložiti dokazni material, ali pridobiti priče, prinesti ustrezne listine ali izjavo dejanskega voznika. Čim več materiala naberete, lažje boste na sodišču izkazali svojo nedolžnost. Pri tem pa vam resničnega voznika, če tega nočete, ni treba namočiti. Lahko se sprenevedate in bodo policisti dejanskega krivca morali poiskati sami.

Potrebujete pomoč pri pisanju pritožbe ali katerega drugega dokumenta? Pravni strokovnjaki pri Pravniku na dlani vam lahko uredijo vse potrebno.

12media | Foto:

Izredne okoliščine

Olajševalna okoliščina je lahko nujna pot, ki smo jo morali opraviti, ko nas je ujel radar. Pa pri tem ne velja hitenje na letališče, pomemben sestanek ali zmenek. V to kategorijo spada ravnanje v skrajni sili, ko smo na primer zaradi bolezni ali poškodbe morali čim hitreje v bolnišnico peljati katerega od družinskih članov. To se lahko šteje za olajševalno okoliščino pri plačilu globe. Prejemnik prekrška lahko zato zahteva sodno varstvo, a sodniki takšnim pritožbam načeloma niso najbolj naklonjeni. Voznik bo zato moral predložiti čim več dokaznega gradiva, kot je potrdilo o hospitalizaciji, svojo nujno pot pa zelo natančno opisati v izjavi.

Ste bili udeleženi v prometni nesreči? Prepričajte se, da ste dobili vse, kar vam pripada. Pri Pravniku na dlani na 01 280 8000 pričakujemo vaš klic vsak delavnik med 8. in 20. uro.

Zastaranje prekrška

Če ste obvestilo o prehitri vožnji prejeli pozneje kot v enem mesecu od nastanka prekrška, se lahko izgovorite na zastaranje prekrška. Po zakonu mora namreč državni organ prekršek, zaznan s tehničnim sredstvom, med katera se uvrščajo tudi stacionarni merilniki hitrosti oz. radarji, obravnavati v 30 dneh od nastanka dogodka. Ko dobite na dom obvestilo o prekršku in položnico, zato preverite datum obravnave, ki je zapisan na samem dokumentu. Če je ta od obravnavanega dogodka starejši kot 30 dni, lahko v osmih dneh vložite zahtevo za sodno varstvo.

Potrebujete pravni nasvet? Zaupajte nam svoj primer, mi pa bomo poiskali rešitev za vas! Pokličite Pravnik na dlani na 01 280 8000.

12media | Foto:

Naročnik oglasnega sporočila je 12Media d.o.o.

Ne spreglejte