Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
19. 6. 2024,
15.11

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

električni avtomobili Ferrari

Sreda, 19. 6. 2024, 15.11

1 teden

Ferrari

Prvi Ferrarijev električni za vsaj pol milijona evrov? V Maranellu se ne šalijo.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Ferrari SF90 spider | Ferrari bo imel prvi električni model prihodnje leto, Lamborghini pa predvidoma leta 2028. Fotografija je simbolična.  | Foto Gregor Pavšič

Ferrari bo imel prvi električni model prihodnje leto, Lamborghini pa predvidoma leta 2028. Fotografija je simbolična.

Foto: Gregor Pavšič

Prvi Ferrarijev električni superšportni avtomobil, ki ga bodo razkrili prihodnje leto, bo neuradno stal vsaj pol milijona evrov.

Pri Ferrariju se po svojem prvem športnem terencu oziroma križancu, to je modelu purosangue (odgovor na izjemno uspešnega lamborghini urusa), pripravljajo tudi na prvi električni model. Tega bodo predstavili prihodnje leto, zanj pa bodo v Maranellu odprli tudi posebno proizvodno halo.

Ferrari je že z modelom purosangue uspešno stopil iz okvirjev klasičnih športnih avtomobilov. | Foto: Ferrari Ferrari je že z modelom purosangue uspešno stopil iz okvirjev klasičnih športnih avtomobilov. Foto: Ferrari

Krepko bo presegel povprečno ceno novega ferrarija

Neuradno naj bi prvi električni ferrari stal vsaj pol milijona evrov, je glede na svoje vire znotraj tovarne poročal Reuters. Ta cena ne vključuje dodatne opreme in osebnih prilagoditev, ki v povprečju ceno ferrarijev povečajo še od 15 do 20 odstotkov.

Povprečna cena novega ferrarija v prvem četrtletju letošnjega leta je skupaj z dodatki znašala 350 tisoč evrov.

Ferrarijeva uprava tako ostaja prepričana o potencialu električnega športnega avtomobila, ki bo imel torej visoko ceno. To bo vseeno nišni model, ki bo predstavljal kvečjemu deset odstotkov celotne Ferrarijeve prodaje. Vodstvo podjetja medtem načrtuje že drugi električni model.

Že mesto v čakalnici je statusni simbol

Povpraševanje po nekaterih modelih je veliko in za določene modele je treba v čakalni vrsti vztrajati tudi dve leti. Že mesto v čakalnici je za mnoge pravi statusni simbol. Omenjeni purosangue je bil kljub vrtoglavi ceni velika uspešnica in naročila zanj so celo ustavili.

Z novim proizvodnim objektom želijo letno proizvodnjo Ferrarija z lanskih slabih 14 tisoč avtomobilov postopno povečati do 20 tisoč avtomobilov. V novem objektu ne bodo izdelovali le električnih avtomobilov, temveč tudi vozila z bencinskimi in hibridnimi pogoni. V objektu bodo proizvodnjo zagnali čez tri ali štiri mesece.

 

Ne spreglejte