Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
25. 1. 2024,
23.28

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

E-mobilnost električni avtomobili Tesla model Y Tesla

Četrtek, 25. 1. 2024, 23.28

2 meseca, 2 tedna

Najbolje prodajani avtomobili na svetu

Presenečenje? To so najbolje prodajani avtomobili na svetu.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
Tesla model Y | Tesla model Y je lani prepričala 1,2 milijona kupcev. Na vrhu je končala tako v Evropi kot na Kitajskem. | Foto Gregor Pavšič

Tesla model Y je lani prepričala 1,2 milijona kupcev. Na vrhu je končala tako v Evropi kot na Kitajskem.

Foto: Gregor Pavšič

Znani so rezultati najbolje prodajanih avtomobilov na svetovnem trgu v letu 2023: na vrhu je leto končala tesla model Y, sledila sta toyota RAV4 in toyota corolla.

Toyota RAV4 je zasedla drugo mesto na svetovni lestvici. | Foto: Gregor Pavšič Toyota RAV4 je zasedla drugo mesto na svetovni lestvici. Foto: Gregor Pavšič Avtomobilsko leto 2023 bo ostalo zapisano v zgodovino po mnogo mejnikih, med njimi prav gotovo tudi po prodoru najuspešnejšega električnega avtomobila. Teslin model Y je postal najbolje prodajani novi avtomobil na vseh svetovnih trgih. Električni avtomobil je najprej osvojil evropsko in kitajsko krono, tudi po prodajnih rezultatih z drugih celin je ostal na vrhu.

Globalno sta bila tesli model Y najbližje dve toyoti – to sta bila RAV4 z 1,07 milijona in corolla s 1,01 milijona prodanimi primerki.

 

Tesla model Y RWD
Avtomoto Najcenejša tesla model Y in tisoč kilometrov po Sloveniji #foto

V enem letu na ceste 1,2 milijona modelov Y

Glede na konkurenčno ceno, zmogljivost pogona, prostornost in ugodno porabo oziroma dosegom je dober odziv na trgu objektivno pričakovan, kljub temu pa je tak vzpon tega avtomobila upal napovedati le rekdokdo.

Tesla je uspela lani prodati kar 1,2 milijona primerkov modela Y, kar je izjemna številka za ta avtomobil. Pomagale so kajpak nižje cene, s katerimi je Tesla začela lansko leto. Model Y je po podatkih družbe JATO Dynamics za 18 oziroma 23 odstotkov cenejših pod povprečne cene električnega avtomobila v Nemčiji in ZDA.

Na Kitajskem so prodali 456 tisoč modelov Y (45 odstotkov več kot v 2022), v Evropi pa 255 tisoč. V Sloveniji so jih lani registrirali skoraj tisoč.

Tudi letošnje leto je Tesla začela s pocenitvami modela Y, za katerega naj vendarle letos še ne bi pripravili prenove po zgledu modela 3. Konec meseca bo zaradi napetosti v Sueškem zalivu in težavah z logistiko dva tedna ustavljena večina dela v Teslini tovarni v Berlinu, kjer zdaj izdelujejo modele Y za evropski trg.

 

Ne spreglejte