SiolNET. Avtomoto Novice
4,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prepoved prehitevanja tovornjakov: je nadzora dovolj?

4,44

termometer

Tovornjakarji avtocesta
Foto: Gašper Pirman

Čehi so na 145 kilometrih svojih hitrih cest za motorna vozila uvedli stalno prepoved prehitevanja za tovornjake z največjo skupno maso 12 ton. Je za prepoved tovrstnih prehitevanj nadzora dovolj?

Omejitev prehitevanja tovornih vozil na avtocesti pred Ljubljano iz smeri Štajerske. Omejitev prehitevanja tovornih vozil na avtocesti pred Ljubljano iz smeri Štajerske. Foto: Gašper Pirman Od začetka leta so na Češkem povečali območje, kjer so stalno prepovedali prehitevanje tovornjakov z največjo skupno maso do 12 ton. To so manjši tovornjaki brez priklopnika. To je ena med najbolj prometnimi perečimi temami na Češkem že od leta 2018, ko je zastoj tovornjakov v slabem vremenu povsem ohromil enega izmed cestnih odsekov. Takrat so poskušali vozniki tovornjakov neuspešno peljati mimo po levem voznem pasu.

S 1. januarjem so območje prepovedi prehitevanja razširili s 30 na 145 kilometrov hitrih cest, ki so rezervirana za motorna vozila. Med te sodijo odseki od Prage proti Brnu, Plznu, Ujscicam nad Labo in Hradec Kralovu. Prepoved prehitevanja velja v obe smeri.

Že decembra so dodatno začasno prepoved prehitevanja (do konca februarja in le v primeru slabih vremenskih razmer) za te tovornjake uvedli tudi na 54 kilometrov dolgem odseku avtoceste med Prago in Brnom.

Prepovedi prehitevanja tudi v Sloveniji

Na severni ljubljanski obvoznici je prepoved prehitevanje za tovorna vozila, na nekaterih odsekih – na fotografiji del štajerske vpadnice proti Ljubljani – pa je prepoved tovornih vozil z največjo dovoljeno maso nad 7,5 tone prehitevanje omejena časovno. Prepoved velja v prometnih konicah in sicer med 6. in 9. uro ter med 14. in 17. uro.

Vsaj v Sloveniji je bolj pereča težava predvsem nadzor nad prepovedmi prehitevanj tovornih vozil na tem območju.

Je nadzor nad prehitevanjem tovornih vozil na avtocestah in hitrih cestah v Sloveniji primeren?

  • Da 9,50%
  • Ne 90,50%

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin