Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
5. 9. 2015,
22.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volkswagen

Sobota, 5. 9. 2015, 22.48

8 let

Prenovljeni volkswagen golf: katerih bo njegovih pet ključnih novosti?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Volkswagen bo čez eno leto razkril prenovljenega golfa sedme generacije, ki bo na področju naprednih motorjev, kakovosti notranjosti in asistenčnih sistemov poskušal držati vodilno mesto v razredu.

Vmesna stopnja do nove generacije

Eden najpomembnejših Volkswagnovih avtomobilov prihodnji teden na avtomobilskem salonu v Frankfurtu bo novi tiguan, a pozornost mnogih lastnikov avtomobilov vodilnega evropskega proizvajalca osebnih avtomobilov že zdaj zajema tudi prenova sedme generacije golfa. Čeprav lahko še precej več naprednih inženirskih rešitev pričakujemo pri golfu z zaporedno številko osem, bo tudi osvežitev – več novosti bo že tradicionalno skritih pod karoserijo kot pa vidnim zunanjim opazovalcem – prinesla precej novosti. Volkswagen bo prenovljenega golfa predvidoma predstavil konec prihodnjega leta, najbrž na avtomobilskem salonu v Parizu.

1. Zunanjost – Žarometi LED, prenovljeni odbijači …

Volkswagen je ob predstavitvi zdajšnje generacije golfa tega postavil na modularni platformi MQB, ki si jo zdaj deli s številnimi modeli koncerna in si s tem niža lastne razvojne stroške. Prenovljeni golf bo dobil nekoliko drugačne odbijače, sprednji žarometi bodo za doplačilo – podobno že omogočata audi A3 in seat leon – na voljo tudi v tehnologiji LED. Ti so zdaj pri golfu na voljo le v električni in hibridni različici. Za razliko od nove opel astre golfovi žarometi ne bodo imeli matrične tehnologije. Tudi zadnje luči bodo dobile nekoliko prenovljeno notranjo zgradbo, zaključek izpušne cevi pa bo zdaj integriran v spodnji del odbijača.

2. Notranjost – za doplačilo tudi digitalna armaturna platforma

Golf že zdaj postavlja standarde pri kakovosti notranjosti v svojem razredu, zato pričakovano poleg manjših sprememb bistvenih novosti ne bo. Golf pa bo zato za doplačilo dobil digitalno armaturno ploščo, ki jo zdaj poznamo iz novega passata. V različicah GTI in R ter v električnem golfu naj bi bila digitalna zasnova serijska. Novost bo tudi zaslon na sredinski konzoli, ki bo prepoznal gibe rok.

3. Motorji – vstopni motor bo bencinski trivaljnik

Po prenovi bo Volkswagen vstopni 1,2-litrski bencinski štirivaljni motor z 81 kilovati zamenjal s trivaljnim motorjem, ki bo na voljo z močjo 90 in 110 kilovatov, v primerjavi z zdaj osnovnim motorjem pa naj bi bil do 15 odstotkov varčnejši. Hibridni pogonski sklop v golfu GTE bo imel predvidoma dodatnih 14 »konjev« večjo sistemsko moč, navora pa bo na voljo 400 njutonmetrov. Potem ko je Volkswagen že predstavil študijo golfa R400, naj bi ga po prenovi na trgu ponudili v manjši seriji. Moč motorja bo znašala kar 420 "konjev".

5. Vožnja – do 60 kilometrov na uro bo vozil sam

Golf bo podedoval napredne varnostno-asistenčne sisteme in bo tako kot passat znal krajši čas voziti sam. Kombinacija ohranjanja razdalje do avtomobila pred njim in upoštevanje robnih črt voznega pasu bo znal spoštovati do hitrosti 60 kilometrov na uro. Vsaj v prometnih zastojih oziroma zelo počasnemu prometu bo ta funkcija prišla marsikomu prav. Golf bo dobil še nekoliko dodelane nastavitve podvozja in še bolj izrazito učinkovit sistem izbire načina vožnje DDC. Novost bo tudi pomočnik za vožnjo s prikolico, ki bo omogočal tudi samodejno parkiranje s pripeto prikolico.

5. Cena – nadgradnja vozila brez podražitve

Golfa je trenutno v Nemčiji mogoče dobiti od 17.650 evrov naprej, v Sloveniji pa najcenejši golf (različica z 1,2-litrskim motorjem TSI in opremo trendline) stane 16.489 evrov. Nemški mediji napovedujejo, da bo golf tudi po prenovi vsaj v Nemčiji obdržal približno enake cene.

Ne spreglejte