Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
25. 7. 2014,
10.26

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Porsche Terenski Avtomoto Športni Avtomoto

Natisni članek

Petek, 25. 7. 2014, 10.26

8 let, 3 mesece

Prenovljeni porsche cayenne – več opreme, novi biturbo motor V6 in električni kabel

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Porschejev največji SUV bo po novem na voljo v petih različicah, med katerim bo prvič tudi priključni hibrid s 36-kilometrskim električnim dosegom in porabo 3,4 litra na sto kilometrov.

Cayennova zgodba o uspehu se bo nadaljevala tudi s pomočjo elektrike

Ker naj bi bila tretja generacija Porschejevega športnega terenca pripravljena leta 2017, so v Stuttgartu na krilih lepih prodajnih številk zavihali rokave ter cayennu namenili oblikovno in tehnično osvežitev, ki bo aktualni drugi generaciji – leta 2010 smo jo spoznavali po grških kolovozih – zagotovo pomagala pri novačenju novih kupcev.

Dejstvo je, da je cayenne svojevrstna zgodba o uspehu, ki je opogumila tudi nekatere druge konkurente med imeni, za katere je veljalo, da nikoli ne pogledajo makadama, kaj šele zapeljejo nanj.

Poreklo, zmogljivosti, tehnična dovršenost in veliko prostora ter vozniške zabave je cayennov recept, ki je od leta 2002 pa do danes v dveh generacijah prepričal že krepko več kot pol milijona kupcev (579 tisoč).

Pri Porscheju bodo zato ob prenovi na trg poslali pet različic: cayenne S, cayenne turbo, cayenne diesel, cayenne S diesel in glavno novost med pogonskimi sistemi cayenne S E-Hybrid. Z njim pa Porsche spet orje ledino energijske učinkovitosti zmogljivih pogonskih sistemov, saj je trenutno edini proizvajalec na svetu, ki ima v paleti modelov tri – ob cayennu še panamero in suprešportnika 918 spyder – zelo zmogljive priključne hibride.

Ti so sposobni ob poplavi kilovatov in njutonmetrov za seboj poleg črnih gumiranih sledi na asfaltu pustiti manj kot sto gramov ogljikovega dioksida na kilometer in neslišno jadrati s pomočjo električnih "konjev".

Manjše energijske zahteve in več moči

Inženirji so se temeljito lotili modifikacije cayennovih pogonskih strojev.

Manjšo porabo in izpuste so dosegli z boljšim toplotnim upravljanjem motorjev, pri katerem prvič pomagajo tudi aktivne, samodejno prilagodljive zračne lopute.

Te seveda vplivajo še na ugodnejšo aerodinamiko. Izboljšan je sistem start in stop, vozni režim ima po novem funkcijo jadranja oziroma coasting, pri katerem se z gorivom varčuje ob izkoriščanju inercije vozila.

Novi 3,6-litrski V6 biturbo – zmanjševanje prostornine in valjev z nasmeškom

Inženirji so za cayenna S povsem na novo razvili 3,6-litrski bencinski motor V6 z dvema turbinama. Ta bo z obljubljeno povprečno porabo med 9,5 in 9,8 litra (223–229 g/km CO2) na stokilometrski razdalji porabil liter manj goriva kot prejšnji V8 bencinar v cayennu S.

Zmanjševanje prostornine v njegovem primeru seveda nariše nasmešek na obrazu, saj novinec v polnem zanosu proti asfaltu pošilja motorni bes, zaznamovan s 309 kilovati in 550 njutonmetri navora, ki je na voljo že od 1350 pa do 4500 vrtljajev.

Gostota moči na liter delovne prostornine je v primerjavi s prejšnjim osemvaljnikom s 83 "konjev" zrasla na 117 "konjev" na liter.

Prvi med sebi podobnimi, ki se lahko z energijo oskrbuje priklopljen na električno vtičnico

Ferdinand Porsche je električno energijo na kolesa speljal že leta 1899, ko je sestavil model egger-lohner. Danes se elektrika v Porschejev pogon vrača v velikem slogu. Cayenne S E-hybrid je prvi v svojem segmentu, ki se z električno energijo lahko oskrbuje tudi s kablom, priklopljenim v energetsko omrežje.

Električno energijo shranjuje v litij-ionsko baterijo s kapaciteto 10,8 kilovatne ure. Polno napolnjena omogoča električni doseg od 18 pa do 36 kilometrov, odvisno seveda od sloga vožnje in konfiguracije poti. 70-kilovatni električni motor je tega velikega terenca sposoben pognati do hitrosti 125 kilometrov na uro, kadar kolesa poganja zgolj elektrika.

Ob pomoči trilitrskega prisilno polnjenega motorja V6 pa pridelata 306 kilovatov in 590 njutonmetrov sistemske moči in navora. Ta hibrid s celotnim navorskim cunamijem postreže že pri 1250 vrtljajih, val pa ne pojenja vse do 4000 vrtljajev v minuti.

Ob zmogljivostih, definiranih s 5,9-sekundnim pospeškom in 243 kilometrih na uro končne hitrosti, pa je ta orjak s štirikolesnim pogonom lahko res osupljivo varčen in čist. Poraba se je zmožna spustiti na vsega 3,4 litre na sto kilometrov, kilometrski ogljični odtis pa se spusti pod sto gramov (79 g/km CO2).

S pomočjo aplikacije Porsche Car Connect lahko voznik energijsko stanje avtomobila odčitava na daljavo prek zaslona pametnega telefona.

Dizelski kompromis V6 in V8

Cayenne se bo trgu še naprej prilagajal tudi z dvema dizloma v nosu. Zahvaljujoč katalizatorju, ki s pomočjo tehnologije selektivne katalitične redukcije zmanjšuje izpuste strupenih dušikovih oksidov, oba njegov dizla izpolnjujeta standarde, definirane z normativi Euro6.

Dizelski motor V6 (193 kW in 580 Nm) na sto kilometrov porabi od 6,6 do 6,8 litra goriva, kompromis dizelske varčnosti pa se pozna pri pospeševanju (7,3 sekunde) in končni hitrosti (221 km/h). Kdor pa bo z dizlom v nosu le želel parirati bencinskim cayennom, bo moral poseči po 385-konjski in 4,2-litrski dizelski pošasti V8 (283 kW in 850 Nm).

S tem strojem bo mogoče stotico doseči v 5,3 sekunde (pomoč Sport chrono paketa) in drveti s hitrostjo 252 kilometrov na uro. Povprečna poraba pa bo s prirastkom dizelskih valjev in konjev zrasla za slab liter in pol na osem litrov.

Ne spreglejte