Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 2. 2015,
23.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 2. 2015, 23.28

8 let

Prenovljeni audi A1 mikaven s petimi vrati, bo letos prepričal 150 Slovencev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po decembrski mednarodni predstavitvi je k nam pripeljal prenovljeni A1 sportback. Za pogon so na voljo štirje bencinski motorji TFSI in dva dizla TDI, vsi z ročnimi ali samodejnimi menjalniki.

Rahla oblikovna prenova, več dodatnih možnosti

Prenova je posegla na oblikovanje luči in maske, medtem ko so spremembe na odbijaču celo povečale dolžino vozila za dva centimetra. Pozorno in ostro oko bo opazilo spremembe tudi na zunanjih ogledalih, zadnjih LED-lučeh in difuzorju.

Zunanjost se lahko po želji spremeni s kontrastnimi barvnimi dodatki na strešnih lokih in na strešni ploskvi in, kot je pričakovano, z izborom platišč, ki segajo vse do velikosti 18 palcev.

Notranjost v novih materialih in kromiranih obrobah ponuja različne paketne možnosti individualizacije, tudi z dodatnimi montažnimi elementi. Navigacija MMI plus z velikim pomnilnikom in inteligentnim glasovnim upravljanjem je nova možnost v ponudbi, v kombinaciji z modulom Audi connect vključuje telefon in omogoča povezavo vozila s spletom.

Osnovna oprema, design in sport

Kot smo že poročali med svojo prvo vožnjo v okolici mondenega Monte-Carla, se osnovna serijska oprema audija A1 sportback nadgrajuje z linijama opreme A1 design in A1 sport. Družijo ju pnevmatike 215/45 na 16-palčnih litih platiščih, športen usnjen volan, športna sprednja sedeža in voznikov informacijski sistem. Preostali elementi opreme zavijejo ali v športne (Audi drive select, športno podvozje, z izborom prednjači 1,8 TFSI …) ali pa v oblikovalsko všečne podrobnosti (svetleči elementi, kontrastni barvni dodatki, zadnje luči LED ...)

S1 sportback quattro

Vrh v ponudbi malega premijskega vozila predstavlja športni S1 sportback s štirikolesnim pogonom. 231 konj v manj kot šestih sekundah doseže stotico, največja hitrost pa je omejena na 250 kilometrov na uro. Osnovna cena iz naše tabele zajema praktično vso prestižno opremo, ki se tiče voznih lastnosti, vozniškega udobja in razvedrilnih možnosti za potnike. Teh v malem hitrem audiju verjetno nikoli ne bo pet, zato se bo prav pri S1 našel kakšen kupec, ki bo posegel po trivratni in štirisedežni različici.

Dinamično in športno podvozje

S togo zasnovo karoserije in novim elektromehanskim krmiljenjem je izboljšano dinamično podvozje, ki je lahko dodatno utrjeno in znižano, kar sicer spada k ponudbi sport. Sistem nadzora stabilnosti deluje z razširjeno funkcijo porazdeljevanja navora med pogonskimi kolesi, dovoljuje tudi možnost dvostopenjskega izklopa. Z opcijskim programom Audi drive select tudi A1 spreminja lastnosti motorja, samodejnega menjalnika in lahko omogoča tri možnosti delovanja blažilnikov.

Novi motorji, vsi z dvema menjalnikoma

V Audijevi novi ponudbi sta dva trivaljna motorja, litrski TFSI in 1,4-litrski TDI. Preostali motorji so prenovljeni, samodejno ugašajo, vsi ustrezajo normam Euro 6 in razvijajo večjo moč ob manjši porabi goriva. Manjša od obeh bencinskih oziroma dizelskih motorjev sta povezana z ročnim petstopenjskim menjalnikom, preostali motorji pa s šeststopenjskim menjalnikom. Z doplačilom dva tisoč evrov so vse različice lahko opremljene s sedemstopenjskimi samodejnimi menjalniki S-tronic z dvema sklopkama.

Ne spreglejte