Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
16. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

9

Natisni članek

Sobota, 16. 2. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

BMW v Sloveniji s predserijskim X7

Premiera v Sloveniji: največji BMW, ki zelo mika tudi Slovence

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

9

BMW X7 | BMW bo novega X7 v Slovenijo pripeljal maja. To bo njihov največji športni terenec, ki ima serijko sedem, ob doplačilu pa šest sedežev. | Foto Gregor Pavšič

BMW bo novega X7 v Slovenijo pripeljal maja. To bo njihov največji športni terenec, ki ima serijko sedem, ob doplačilu pa šest sedežev.

Foto: Gregor Pavšič

BMW je v Sloveniji prvič prikazal svojega največjega športnega terenca X7. Čeprav z njim merijo bolj na kupce v ZDA in na Kitajskem, ki želijo športne terence z veliko prostornosti in luksuza, bodo zanj tudi v Sloveniji letos našli do 40 kupcev. Avtomobil bo na slovenske ceste pripeljal maja.

Avtomoto Novi BMW X5: bavarski bog udobja, oborožen z novimi znanji #video

Z več kot petimi metri dolžine novi X7 ni izdelan po meri evropskega kupca. Namenjen je bolj trgom v ZDA (tam ga tudi izdelujejo) in Rusiji, le okrog deset odstotkov teh vozil pa bodo predvidoma prodali v Evropi. BMW je včeraj na Pokljuki razkril predserijsko različico avtomobila, ki bo na slovenski trg zapeljala maja letos. Prodajna pričakovanja niso majhna. X7, ki bo v osnovni različici stal približno toliko kot zelo dobro opremljen X5, bi lahko letos namreč v Sloveniji dobil 40 kupcev.

Serijsko sedem sedežev, različica z le šestimi za doplačilo

X7 daje vtis resnično velikega športnega terenca. Spredaj ga zaznamuje predvsem velika in agresivna maska motorja, ki je tudi glavni zaščitni znak tega avtomobila. Vse dimenzijske predstave ob stiku z njim dobijo novo dimenzijo. Stranska vrata so zares velika, a vseeno med odpiranjem in zapiranjem dajejo vtis lahkotnosti. Na Pokljuki razstavljeni X7 je imel najvišjo stopnjo opreme.

Ta športni terenec bo zanimivo serijsko opremljen s sedmimi sedeži. Kdor jih bo želel le šest v konfiguraciji 2+2+2 (različica s petimi sedeži ni na voljo), bo torej moral za en sedež manj (v drugi vrsti s tem dobi dva posamična sedeža) doplačati. V zadnjem delu se vrata elektronsko odpirajo v dveh delih. Voznikov prostor je prepoznaven in ukrojen po meri poznavalcev znamke BMW. Na voljo so vsi varnostni, asistenčni in infozabavni sistemi, ki jih danes pozna znamka iz Münchna. Več o tem kajpak takrat, ko bo avtomobil tudi uradno zapeljal na naše ceste in ga bo mogoče tudi preizkusiti v praksi.

BMW je lani prodal 639 vozil svoje serije X, kar je bilo 41 odstotkov celotne prodaje te znamke v Sloveniji. To je tudi posledica novih modelov (novi generaciji X3 in X5), pa tudi vse večje želje kupcev po luksuznih športnih terencih in ne le limuzinah. Ta trend je globalen. | Foto: Gregor Pavšič BMW je lani prodal 639 vozil svoje serije X, kar je bilo 41 odstotkov celotne prodaje te znamke v Sloveniji. To je tudi posledica novih modelov (novi generaciji X3 in X5), pa tudi vse večje želje kupcev po luksuznih športnih terencih in ne le limuzinah. Ta trend je globalen. Foto: Gregor Pavšič

"Prodajna pričakovanja za X7 so v Sloveniji dokaj visoka. Letos bi lahko prodali okrog 40 vozil," pravi Maciej Galant, generalni direktor družbe BMW Group Slovenija. | Foto: Gregor Pavšič "Prodajna pričakovanja za X7 so v Sloveniji dokaj visoka. Letos bi lahko prodali okrog 40 vozil," pravi Maciej Galant, generalni direktor družbe BMW Group Slovenija. Foto: Gregor Pavšič Vodilo (bogatih) premijskih kupcev: Hočem še večji, bolj luksuzen in prestižen SUV

BMW je z novim športnim terencem X7 še nadgradil ponudbo svojih premijskih športnih terencev, ki v Sloveniji zanje že presegajo 40 odstotkov vse prodaje. X7 je odgovor na želje kupcev po še večjih in bolj prestižnih vozilih in odgovor na tekmece, kot sta Audijev športni terenec Q7 in Mercedes-Benzov razred GLS.

"X7 je vrhunec ponudbe naših športnih terencev, z njim pa že skoraj končujemo prenovo serij šest, sedem in osem. Jeseni prihaja še novi X6. Čeprav sta glavna trga res ZDA in Kitajska, je to pomemben avto tudi za Slovenijo. Glede na število poizvedb lahko letos računamo na okrog 40 prodanih X7. Prvi vtisi morebitnih kupcev so bili zelo dobri in avtomobil je celo presegel njihova pričakovanja," nam je povedal Maciej Galant, generalni direktor družbe BMW Group Slovenija.

"Kupci bodo predvsem podjetniki, predvsem tisti z daljšimi službenimi potmi. Prav tako avtomobil lahko mika tiste, ki želijo z avtomobilom pokazati svojo uspešnost. X7 je tudi za tistega, ki potrebuje udobje, prostornost in luksuzno okolje, ima morda tri otroke in podobno. Na cesti je zelo udoben, je kot limuzina na višjem podvozju. Imamo precej visoka prodajna pričakovanja. Bolj osnovni X7 se lahko cenovno umesti med X5 in X6."

Notranjost X7 je polna prestiža in luksuza, povzema pa znane elemente nove generacije BMW X5. | Foto: BMW Notranjost X7 je polna prestiža in luksuza, povzema pa znane elemente nove generacije BMW X5. Foto: BMW

X7 bo na voljo s sedmimi (serijsko) in šestimi sedeži, zgolj s petimi pa ne. | Foto: BMW X7 bo na voljo s sedmimi (serijsko) in šestimi sedeži, zgolj s petimi pa ne. Foto: BMW

Koncept je bil bolj drzen, v vrata integriranih kljuk pričakovano ni

BMW je koncept X7 predstavil jeseni leta 2017 na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Tam je bil koncept še precej bolj drzen; imel je na primer sistem samodejnega odpiranja vrat in v vrata integrirane kljuke (zgled električne tesle X, range rover velarja), ki pa jih v serijski različici – kakor so že takrat v Frankfurtu tudi zatrjevali odgovorni za ta produkt pri BMW – ne bo.

BMW X7 je dolg 5,15 metra in je opaznih 23 centimetrov daljši od novega X5. V primerjavi z limuzino serije 7 bo športni terenec le slabih devet centimetrov krajši. Medosna razdalja znaša 3,1 metra. Osnovni namen vozila je ponuditi luksuz in udobje serije 7 ter ji dodati vsestransko uporabnost športnega terenca.

"Začeli smo ofenzivo z novimi modeli, X7 pomeni nov oblikovalski jezik. V prihodnje bi radi izdelali avtomobile s preprostim, emocionalnim in prefinjenim slogom. X7 to odraža, prav tako tudi serija 8. X7 je posledica povpraševanja s trga. Tam so iskali velike prestižne avtomobile. Tudi sami smo razmišljali o tem. Koncept prinaša tisto, kar si želimo prinesti na trg. Združiti športnost in razkošje," nam je predlanskim v Frankfurtu povedal Jacek Fröhlich, vodja oblikovanja luksuznih vozil pri BMW.

Avtomoto BMW 7: prenova prinaša 40 odstotkov večje "ledvičke" #foto
Digitalna zasnova notranjosti po vzoru novega BMW X5

V notranjosti vozila ni bistvenih novosti, novo zasnovo smo dobro spoznali že med prvimi odpeljanimi kilometri z novo generacijo X5. Njegov večji brat bo imel serijsko štiriobmočno klimatsko napravo, sistem mehkega zapiranja vrat, 12,3-palčni digitalni zaslon na dotik, tridelno panoramsko šipo in parkirnega asistenta z vzvratno kamero.

Sedeži v vseh treh vrstah bodo elektronsko nastavljivi. V primerjavi z X5 sedeži druge vrste v X7 ponujajo dodatnih devet centimetrov prostora za noge in tri centimetre prostora v predelu glave.

Prtljažni prostor bo imel prostornino od 326 (različica s sedmimi sedeži) do 740 litrov, ko sta zadnja dva sedeža pospravljena v ravno dno. S podiranjem druge vrste sedežev lahko prostornina prtljažnega prostora naraste do 2.120 litrov.

Vsi X7 bodo imeli osemstopenjski samodejni menjalnik in štirikolesni pogon, štirivaljnih motorjev v ponudbi ne bo. Najzmogljivejša različica M50d (poganja jo trilitrski vrstni šestvaljnik s skoraj 400 "konji") bo imela poleg tega še elektronsko nadzorovan diferencial.
Ne spreglejte