Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
21. 1. 2016,
14.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

policija sindikat

Četrtek, 21. 1. 2016, 14.55

8 let

Policisti kaznujte, sicer boste kaznovani sami? Policija obtožbe zavrača.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Policijska sindikata opozarjata na pritiske na vodje policijskih uprav, naj njihovi policisti kljub stavki izrekajo kazni vsem kršiteljem cestnoprometnih predpisov. Policija obtožbe zavrača.

Letos že za 4,5 milijona evrov manj izrečenih glob

Pri Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) in Sindikatu policistov Slovenije (SPS) pravijo, da so v prvih 40 dneh stavke izrekli za 4,5 milijona evrov manj glob kot v enakem obdobju lani. Do konca leta bi ob nespremenjenih pogojih lahko izdali za 60 milijonov evrov manj izrečenih glob, kar v praksi sicer pomeni dobrih 30 milijonov evrov manj denarja v državni blagajni. Večina prekrškarjev namreč globo plača v osmih dneh, zato plača le polovični znesek.

Število prometnih nesreč in tudi število huje poškodovanih ter umrlih oseb pa je v tem obdobju upadlo. Zato sta se sindikata ogorčeno odzvala na današnje sestanke na različnih policijskih upravnih enotah, kjer so vodje in njihovi pomočniki dobili jasna navodila, da morajo v delovne naloge policistov odrejati konkretne naloge, na podlagi katerih je treba ukrepati proti vsem kršiteljem cestnoprometnih predpisov. Tudi v času stavke morajo torej policisti izrekati globe vsem prekrškarjev v cestnem prometu.

Sindikati: Odkrivanje prekrškov ni nujna naloga, ki bi jo v času stavke morali izvajati

Če policisti ne bodo ukrepali, bodo na teren napoteni vodje in njihovi pomočniki, ki bodo zaznavali kršitve in jih sporočali policistom, ki bodo zoper kršitelje morali ukrepati. Če tudi v tem primeru policisti ne bi ukrepali, bi morali vodje zoper policiste uvajati disciplinske postopke, pojasnjujejo v sindikatih in opozarjajo, da odkrivanje prekrškov ni nujna naloga, ki bi jo v skladu z zakonom v času stavke morali izvajati.

"Da gre v danem primeru za vladni pritisk na vrh Policije, ki očitno zahteva, da je denarne globe za vsako ceno potrebno izrekati, je lahko vsakomur jasno. Če boste v prihodnjih dneh naleteli na radarje policije ali podobne akcije, boste zato, ker vlada potrebuje denar, ki ga drugače kot iz žepov državljanov ne zna pridobiti. Ne glede na vse pritiske bomo stavkajoči policisti inkasantstvo še naprej poskušali preprečevati, saj po našem mnenju to nikakor ne more biti nujna in verjetno tudi ne redna policijska naloga," so v sporočilu za javnost še zapisali pri PSS.

Ne spreglejte