Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
14. 2. 2019,
5.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

7

Natisni članek

avtocesta avtocesta Švica omejitev hitrosti

Četrtek, 14. 2. 2019, 5.30

5 let, 2 meseca

Osupljiva bilanca Švicarjev: imajo novega hitrostnega "rekorderja"

Švicarji ujeli "najdrznejšega" voznika v zgodovini

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

7

Švica avtocesta | Na švicarskih cestah veljajo zelo ostre kazni za prekoračitve hitrosti in preostale prekrške. | Foto Reuters

Na švicarskih cestah veljajo zelo ostre kazni za prekoračitve hitrosti in preostale prekrške.

Foto: Reuters

Nemec si je v Švici privoščil vožnjo s hitrostjo do 249 kilometrov na uro. Zasegli so mu avtomobil, grozi mi tudi enoletna zaporna kazen. Švicarji so predlani vsaj za en mesec dovoljenje odvzeli 84 tisoč voznikom.

Švica je znana po zelo ostrih kaznih za voznike, ki ne spoštujejo omejitev hitrosti. Ob avtocestah imajo tudi posebne zaslone za prikazovanje števila voznikov, ki so tisto leto na švicarskih cestah že ostali brez vozniškega dovoljenja.

Omejitev 120, Nemec z 249 kilometri na uro

Med te se bo zapisal tudi 34-letni Nemec, ki je v švicarskem kantonu Thurgau vozil proti Nemčiji. S seat leonom cupro ST je pri mestu Frauenfeld naletel na policijski radar, ki je izmeril njegovo najvišjo hitrost 249 kilometrov na uro. Omejitev hitrosti na švicarskih avtocestah znaša 120 kilometrov na uro in to omejitev je torej prekoračil za več kot sto odstotkov.

Nemcu so na kraju samem zasegli avtomobil in mu tudi odvzeli vozniško dovoljenje. Za prekoračitev omejitve hitrosti za 80 kilometrov na uro in več voznikom v Švici grozi tudi enoletna zaporna kazen.

Švica omejitve hitrosti | Foto: Prekosil tudi neslavnega rekorderja

Po besedah švicarskih policistov do zdaj še niso ujeli voznika, ki bi na avtocesti za toliko prekoračil dovoljeno hitrost. Po navedbah švicarskih medijev je bil do zdaj "najhitrejši" 32-letni Makedonec, ki je vozil s hitrostjo 231 kilometrov na uro.

Na zadnjih sedežih je imel tri otroke (stare 20 mesecev ter štiri in osem let), ki niso bili nameščeni v ustrezne sedeže. Po lastnih besedah je imel sedeže v drugem vozilu, hitel pa je preprosto zato, ker so bili otroci lačni. Voznika so obsodili na 15 mesecev pogojne zaporne kazni. Plačati je moral še 7.400 švicarskih frankov (6.880 evrov) globe, sodne stroške, za dve leti pa so mu odvzeli tudi vozniško dovoljenje. Avtomobil so mu odvzeli in ga za 1.700 frankov (1.580 evrov) prodali na dražbi.

Brez vozniškega dovoljenja vsaj začasno ostane na tisoče ljudi

Predlani so v Švici za stalno ali začasno odvzeli okrog 77 tisoč vozniških dovoljenj. V večini primerov sta bila kriva prehitra vožnja in alkohol. Večini so dovoljenje odvzeli za en mesec, 15.590 voznikom za tri mesece, dobrim tisoč voznikom pa za vsaj eno leto. Dvajset voznikov je zaradi prekrškov vozniško dovoljenje izgubilo za stalno.

Dodatno je prepoved vožnje v enem letu dobilo tudi skoraj 21 tisoč tujcev.

Švicarji so imeli leta 2017 registriranih več kot šest milijonov vozil, od tega 4,5 milijona osebnih avtomobilov.
Ne spreglejte