Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
20. 7. 2016,
17.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

2

Natisni članek

dizel Tehno Avtomoto morje Opel

Sreda, 20. 7. 2016, 17.02

6 let, 6 mesecev

Manjša poraba, več varnosti in več navora ...

Opel se seli na valove: prvi "200-konjski" dizelski zunajkrmni motor

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

2

Opel OXE izvenkrmni motor | Foto Opel

Foto: Opel

V Rüsselsheimu so se odločili, da bodo svoj sodoben 2,0-litrski dizelski stroj, ki sicer poganja zafiro, insignio in cascado, priredili tudi za uporabo na plovilih. V sodelovanju s švedskim proizvajalcem Cimco Marine AB tako predstavljajo prvi 2,0-litrski dizelski motor v razredu zunajkrmnih motorjev z močjo 200 "konjev", ki je namenjen športnim plovilom.

Trpežni vol bo oral valove in ponudil več požarne varnosti

Prav na pomolu na Korčuli smo lani razmišljali kako bi se dizel iz zafire obnesel na čolnu. Da, motor v tem avtomobilu torej zlobne in vse manj resnične govorice o glasnih in robatih Oplovih dizlih dokončno pošilja na smetišče tehnične zgodovine. | Foto: Opel Prav na pomolu na Korčuli smo lani razmišljali kako bi se dizel iz zafire obnesel na čolnu. Da, motor v tem avtomobilu torej zlobne in vse manj resnične govorice o glasnih in robatih Oplovih dizlih dokončno pošilja na smetišče tehnične zgodovine. Foto: Opel Še lansko poletje smo na asfaltnih poteh prikimavali prožnosti, uglajenosti in energijski prepričljivosti novega dvolitrskega Oplovega dizla, s katerim smo naredili nič manj kot 11.390 družinskih kilometrov v zafiri tourer. Ko smo zafiro slikali na pomolu na Korčuli, smo se vprašali, kako bi se tak motor obnesel na čolnu. No, zdaj smo dobili odgovor.

"Oplov motor smo izbrali, ker je 'tehnična mojstrovina', izkazal pa se je z zanesljivostjo, saj so z njim prevozili na milijone kilometrov. Prehod z bencinskega na dizelsko gorivo je bil potreben zaradi zmanjšanja tveganja požarov, obenem pa zagotavlja dolgotrajnejšo in zanesljivejšo uporabo z daljšimi servisnimi intervali kljub zahtevni gospodarski rabi z velikimi obremenitvami ter daljši domet pri plovbi s polnim plinom, dizelsko gorivo pa je dosegljivo na širšem geografskem območju," je pojasnil Magnus Folin, izvršni direktor podjetja Cimco Marine. Pomorska različica preverjenega avtomobilskega štirivaljnega motorja razvije 147 kilovatov (200 KM) največje moči pri 4.100 vrtljajih v minuti, največji navor, 400 njutonmetrov, pa doseže pri 2.500 vrtljajih v minuti. | Foto: Opel Pomorska različica preverjenega avtomobilskega štirivaljnega motorja razvije 147 kilovatov (200 KM) največje moči pri 4.100 vrtljajih v minuti, največji navor, 400 njutonmetrov, pa doseže pri 2.500 vrtljajih v minuti. Foto: Opel

Pomemben varnostni element novega motorja je tudi nizka vnetljivost goriva. Nekatera pristanišča so zaradi tveganja požarov celo prepovedala privez plovil z bencinskimi zunajkrmnimi motorji – ta prepoved seveda ne velja za dizelskega novinca OXE.

Pri Oplu pa so svoj vstop na morje označili kot začetek pomembnega trga. Alex Thielemans, vodja prodaje komponent pri Oplu: "S prodajo komponent vstopamo na majhen, a pomemben segment trga, na katerem so naši motorji zelo priljubljeni. Dizelski motor OXE je odličen primer. Z dobavo tega motorja podjetju Cimco Marine AB smo dodatno izkoristili kapacitete naše proizvodnje motorjev v Kaiserslauternu."

Dizelski zunajkrmni motor porabi skoraj pol manj goriva kot primerljivo močen dvotaktni stroj

Dizelske motorje OXE proizvajajo v Nemčiji, inženirji pa kot njihovo ključno odliko izpostavljajo trpežnost in preprosto vzdrževanje. Pri uporabi na morju zahteva motor vzdrževanje na 200 ur, večja dela pa so potrebna po dva tisoč urah plovbe.

Pri tem velja izpostaviti dejstvo, da so motorji za plovila precej bolj obremenjeni kot tisti pod motornim pokrovom avtomobila. Novi dizelski motor s turbopolnilnikom tako ob polni obremenitvi porabi 43 litrov na uro. To pa je kar okoli 42 odstotkov manj od primerljivo močnega dvotaktnega zunajkrmnega motorja (poraba 73 litrov).

Massimo Giraud, pomočnik tehničnega direktorja Oplovega razvojnega centra za dizelske motorje v Torinu, je pojasnil: "Prilagoditev našega motorja tako različnemu okolju je bil kar znaten izziv. S povsem drugačno nastavitvijo smo morali spremeniti značaj motorja. Za pomorsko uporabo smo opustili izjemen navor v nizkem območju vrtljajev, po katerem slovi ta motor, in se osredotočili na razvoj izjemne moči, potrebne za visoko hitrost križarjenja. Misija je uspela!" | Foto: Opel Massimo Giraud, pomočnik tehničnega direktorja Oplovega razvojnega centra za dizelske motorje v Torinu, je pojasnil: "Prilagoditev našega motorja tako različnemu okolju je bil kar znaten izziv. S povsem drugačno nastavitvijo smo morali spremeniti značaj motorja. Za pomorsko uporabo smo opustili izjemen navor v nizkem območju vrtljajev, po katerem slovi ta motor, in se osredotočili na razvoj izjemne moči, potrebne za visoko hitrost križarjenja. Misija je uspela!" Foto: Opel

Šepetajoči dizel se s ceste seli na vodo

Opel OXE izvenkrmni motor | Foto: Opel Foto: Opel Pri Oplu so se v svoji veliki tehnični ofenzivi zlasti pri razvoju nove generacije dizelskih motorjev posvetili zmanjšanju tresljajev in hrupa. Mirno in tiho ter kultivirano delovanje povzema tudi morska različica Oplovega 2,0-litrskega dizla. Za voljo manjše obremenitve okolja s hrupom in večje energijske učinkovitosti, ki poveča doseg hitrih plovil je novi zunajkrmni dizel po obljubah stroke smotrna izbira za globokomorski ribolov, reševalne akcije ali uporabo v ribogojnicah v obalnih vodah.

Enega prvih dobavljenih motorjev OXE trenutno uporabljajo v škotski ribogojnici lososov.

Pripravljen tudi na težko morje

Cimco je vrstni štirivaljni motor prilagodil tudi za uporabo na razburkanem, težkem morju. Stroj je opremljen s sistemom suhega karterja, ki zagotavlja oskrbo z oljem v vseh pogojih. Patentirana enota z jermenom prek pogonskega sklopa prenaša moč motorja ladijskemu vijaku, ki mora biti kos velikemu navoru turbodizelskega motorja.

Bogastvu navora prirejen pogon krmarju omogoča tudi izjemno počasno vožnjo, ki je bistvena pri iskanju in reševanju. Prav plovba pri nizkih hitrostih pa je slaba stran dvotaktnih zunajkrmnih motorjev z nizkim navorom, ki dejansko v tem pogledu težko parirajo dizelskemu silaku in njegovim njutonmetrom. Tudi učinkovito hlajenje dizelskega motorja OXE z uporabo zaprtega tokokroga hladilnega sredstva pomeni prednost v zaledenelih vodah ali pri obilici vodne vegetacije.

#video: OXE, vol v akciji

Ne spreglejte