Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2013,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Opel Družinski Avtomoto

Četrtek, 13. 6. 2013, 9.25

8 let

Opel insignia z varčnim dizlom, drsno ploščico in cascadinimi dodatki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Opel insignia je dobila nekaj cascadinih oblikovalskih dodatkov, ponuja nov izredno čist dvolitrski dizel, "zabavno" elektroniko pa po novem upravljamo prek drsne ploščice.

Jeseni bo Opel pripeljal prenovljeno insignio. Ta nadaljuje Oplovo oblikovalsko "filozofijo", ki nemško racionalno tehniko kombinira z drznejšo obliko. Da pa znajo Oplovi oblikovalci risati izredno atraktivne avtomobile, že vemo.

Tokratna prenova je zato na insignijino obliko dodala zgolj nekaj oblikovalskih cukrčkov, ki smo jih videli že na kabrioletu cascada, in nič več. Tokrat je bil glavni fokus na skritih rečeh, motorjih, tehniki, infotainmentu ...

Glavna novost je novi dvolitrski dizelski motor, na voljo v dveh različicah, z 88 in 103 kilovati največje moči. Najbolj vpadljiv podatek pri tem motorju je poraba goriva, 3,7 litra dizelskega goriva naj bi ta motor porabil po znanem (in seveda varljivem) normnem ciklu, vsak kilometer pa naj bi v zrak spuščal komaj 99 gramov ogljikovega dioksida. O povsem novem 1,6-litrskem ecoflexu, ki smo ga aprila preizkusili v zafiri tourer, tokrat ni govora, seveda pa bo tudi po prenovi insignia na voljo z biturbo dizlom s 143 kilovati.

V novi insignii bo seveda na voljo tudi novi bencinski turbomotor SIDI. Tisti šibkejši s 125 kilovati, ki ga ravno te dni preizkušamo v cascadi, to je motor najnovejše generacije Oplovih pogonskih strojev. Na voljo pa bo še vedno tudi znani 184-kilovatni bencinec, ki služi tudi za osnovo športni različici OPC.

Novosti najdemo tudi v potniški kabini – 8-palčni zaslon sredi armaturne plošče je po novem občutljiv na dotik, vnos besedil, na primer za brskanje po telefonskem imeniku, glasbeni zbirki ali navigacijskih iskanjih, pa je po novem mogoč tudi prek drsne ploščice, ki prepozna našo pisavo (kot smo to navajeni v dražjih Audijevih modelih).

Ne spreglejte