SiolNET. Avtomoto Novice
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obtožba v ZDA: Winterkorn znova pod žarometi

0,05

termometer

Martin Winterkorn, nekdanji vodja koncerna Volkswagen, je v ZDA v roke dobil obtožnico za sodelovanje pri zaroti, saj naj bi zavajal regulatorje glede merjenja izpustov emisij pri dizelskih vozilih ter oviral raziskovanje afere dieselgate.

Kljub vloženi obtožnici Winterkorn ameriških zaporov ne bo videl, saj je trenutno v Nemčiji, ki svojih državljanov ne izroča drugim državam. Kljub vloženi obtožnici Winterkorn ameriških zaporov ne bo videl, saj je trenutno v Nemčiji, ki svojih državljanov ne izroča drugim državam. Foto: Reuters

Obtožnica je bila vložena v Detroitu

Obtožbe proti Winterkornu, ki je septembra 2015 odstopil kot vodja skupine Volkswagen, so že marca vložili na zveznem sodišču v Detroitu, a je obtožnica postala uradna včeraj. 70-letnika obtožujejo, da je bila shema, po kateri so inženirji s tehničnimi prijemi poskrbeli, da so dizelski avtomobili na uradnih testih dosegali nižje vrednosti izpustov zdravju škodljivih dušiko-oksidov od realnih, podrobno zasnovana in je bil z njo seznanjen tudi vrh Volkswagna z glavnimi menedžerji.

Jeff Sessions, državni tožilec, je ob vložitvi obtožnice dejal: ''Današnja obtožnica domneva, da je Volkswagnova shema za goljufanje zakonskih omejitev prišla vse do vrha podjetja. Gre za resne obtožbe, zato bomo to zadevo obravnavali v polnem obsegu zakona."

V aferi dieselgate obtožena deveta oseba

Winterkorn je deveta oseba, ki so jo obtožili v ZDA glede afere dieselgate. Dva obtoženca sta priznala krivdo in sta že v zaporu, preostalih šest pa je v Nemčiji in se bodo zaporni kazni verjetno izmuznili. Prav tako ni v priporu Winterkorn, ki najverjetneje rešetk zapora ne bo nikoli videl. Nemčija namreč ne izroča svojih državljanov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin