SiolNET. Avtomoto Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novi smart forfour: včeraj premierno v Berlinu, jutri v Revozovi proizvodnji

3

termometer

 | Foto:
Daimlerjev koncern je proizvodnjo smarta forfour prvič zaupal Revozu. Izza volana smo preverili, ali bo 3,5 metra dolg malček Daimlerju, Revozu in slovenskim dobaviteljem lahko prinesel dobiček.

Zetsche nova smarta razkril v suknjiču, kavbojkah in športnih copatih

Dieter Zetsche, predsednik Daimlerjevega koncerna in eden najpomembnejših ljudi svetovne avtomobilske industrije, je v Berlinu pred 700 gosti razkril nova smarta fortwo in smarta forfour. Ta je nov adut slovenskega gospodarstva, saj bodo smartov štirisedežni avtomobil prvič izdelovali v novomeškem Revozu.

"Več kot polovica svetovnega prebivalstva danes že živi v mestih in to število le narašča. Verjamem, da je danes pravi čas za oba nova smarta. Pri njiju je treba izpostaviti urbanost, digitalizacijo vsebine, nižanje mase in prilagodljivost voznikom. Ta je že prerasla pojem trenda," je nova smarta na pot pospremil Zetsche. V skladu z duhom znamke na odru ni bil v strogi poslovni obleki, temveč v suknjiču, kavbojkah in športnih copatih.

Smart do zdaj ni prinašal dobička, je zdaj tudi razvoj sveta dorasel njegovemu namenu?

Smartova zgodba stara že 16 let in morda je takrat avtomobil tovrstne zasnove na trg prišel celo prezgodaj. Danes se zdi, da je zaradi vse izrazitejšega trenda avtomobilske mobilnosti in poosebljanja vozil po željah lastnikov, ki želijo na mestnih ulicah izstopati in voziti prestižnejše avtomobile, čas za smarte že bistveno primernejši. Ne le v svetu, temveč tudi v Sloveniji.

Do zdaj malčki Daimlerjevemu koncernu niso prinašali dobička, z novo generacijo tako dvo-, kot štirisedežnega smarta pa se v Stuttgartu obetajo drugačnih poslovnih rezultatov. Enako zagotovo upajo v Revozu, kjer bodo smarta s štirimi sedeži izdelovali na isti platformi in istih proizvodnih linijah kot renault twinga.

Na uspešnost smarta upajo v Revozu in pri slovenskih dobaviteljih, forfour bo jeseni pri nas na voljo za dobrih 11 tisoč evrov

Ker je trg mestnih malčkov vse bolj oster, obenem pa je mogoče tudi bolje opremljene avtomobile dobiti za vse manj denarja, bosta predvidoma tudi nova smarta cenejša.

V Slovenijo bo štirisedežni forfour zapeljal 22. novembra, njegove cene pa naj bi se začele pri dobrih 11 tisoč evrih. Takega že pošteno opremljenega naj bi kupec dobil za okrog 14 tisočakov. Dvosedežni smart bo stal od dobrih 10 tisoč evrov naprej.

Slovenski pridih pri novem štirisedežnem smartu seveda ni omejen le na Revoz, kjer bodo avtomobil izdelovali. Tako kot pri novem twingu so pri njemu udeleženi tudi podobni slovenski dobavitelji. Omenimo Hello, Cimos, Treves, Tomplast, Ahil plastiko, Presek, SEP, ki poleg ostalih dobavljajo posamezne komponente za twinga in smarta.

Prestižnejša različica renault twinga je obdržala njegove glavne adute

Novi štirisedežni smart je dejansko prestižnejša različica renault twinga. Enake zasnove ni mogoče spregledati, kar načeloma ni slabo. Tako kot twingo ima tudi forfour zelo kratke previse, motor v zadku vozila (pod dnom prtljažnika) in pogon na zadnji kolesi. Obračalni krog je prav tako kot pri twingu za mestne avtomobile rekordno majhen in tudi forfourova vrlina bo okretnost na mestnih ulicah.

Enako velja za prostornost, ki je zasluga motorju v zadku vozila in kratkih previsov. V štirisedežnem smartu je na zadnjem sedežu lahko sedel novinarski kolega z dvema metroma višine, ob podrtem sovozniškem sedežu je mogoče z malčkom peljati predmete dolge kar 2,2 metra. Osnovna prostornina prtljažnika je za ta razred zadovoljivih 185 litrov.

Pod dnom prtljažnika na voljo dva bencinska trivaljnika, razpon moči bo od 45 do 66 kilovatov

Avtomobil poganjata dva bencinska trivaljna motorja. To sta atmosferski litrski motor z močjo 52 kilovatov in novi 0,9-litrski turbo motor z močjo 66 kilovatov. Nekaj mesecev bo premieri bo ponudbo motorjev opremil še osnovni bencinski trivaljnik z močjo 45 kilovatov.

Za prenos moči na zadnji par koles bosta skrbela petstopenjski ročni ali šeststopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko.

Je prestižnejši smart manj simpatičen kot plebejski twingo?

Videz nemškega malčka bo zagotovo delil mnenja. Po prvem vtisu se zdi, da je plebejski twingo bolj simpatičen od svojega prestižnejšega brata iz Stuttgarta.

Pri Smartu veliko stavijo na premium občutek lastnika, s katerim tudi neposredno ciljajo na tekmece kot so fiat 500, opel adam in toyota aygo. Smart bo za forfoura zagotovil prilagodljivost pri poosebljanju, kar velja za različne barve kombinacije zunanjosti in notranjosti.

Nad počutjem za volanom ob prvem stiku nimamo pripomb

Usnjeni volanski obroč je primerno debel, na njem je tudi več gumbov za upravljanje infozabavnega sistema in tempomata. Nad položajem za volanom po prvem vtisu nimamo pripomb, sedeži imajo glede na urbano namembnost dovolj bočnega oprijema, veseli tudi dinamična zasnova vzglavnikov integriranih v celoten sedež.

Ob volanskem obroču je mogoče dokupiti tudi dodaten merilnik za vrtljaje motorja, ob katerem je tudi analogna ura. Ta zdaj ni postavljena na sredino vozila, temveč na levo stran volanskega obroča. Rešitev že poznamo iz francoskih malčkov.

Serijski varnostno-asistenčni sistemi predpogoj za pet varnostnih zvezdic?

Med razpoložljivo opremo najdemo tudi gretje sedežev, panoramsko šipo ter za ta razred precej varnostno-asistenčnih sistemov. Serijska sta sistema proti naletu v mestu in proti bočnemu vetru, ki sunke vetra kompenzira z uravnavanjem sistema ESP in zaviranjem posameznih koles.

Kot doplačilo bo na voljo tudi sistem proti zamenjavi voznega pasu (lane assist).

Forfour ima skupno pet zračnih blazin in če mu prištejemo že omenjene varnostno-asistenčne sisteme, mu pet zvezdic na varnostnem testu Euro NCAP najbrž ne bo ušlo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin